Г-н Матеев, преди няколко месеца твърдяхте, че в малките по обем кошерчета семействата се мобилизирали и развивали по-бързо:Не знам защо чак толкова много се палите, след като нямате надлежни доказателства, за да защитите вашата си теза. Посочете някакво конкретно изследване, което по научен път да е доказало коя от двете алтернативи е по-добра:
1. Голям обем още през март, с ясното съзнание че топлото ще бяга нагоре, но и в същото време ще мобилизира пчелите.
2. Малък обем, съхраняващ топлото, но и в същото време принуждаващ семейството да се адаптира към него и да забави цялата си дейност.
Това че вие дълго време използвате само едната алтернатива нищо не значи. Факт е, че някъде по света го правят по другия начин. Ако нямате конкретни доказателства в полза на вашата алтернатияа, значи тезата ви е подложена на съмнение до момента, докато някой не го изследва по научен начин този аспект.
Съвсем се объркахме от Вашите лекции!Хей това не е вярно, колкото и да е странно това. Едно семейство в по-малък кошер се развива ПО-БЪРЗО от това в по-голям кошер. Логики ЗА и ПРОТИВ могат да се измислят всякакви, но фактите са си факти, и те не могат да бъдат оборени.
Има хора, които това го използват непрекъснато в своето пчеларстване. Става въпрос за ДВА КОШЕРА ЕДИН ДО ДРУГ, като единия е 6-рамков, а другия 10 или 12 рамков. Може да се използва както при ДБ, така и при ЛР системите. В малкия кошер семейството винаги изпреварва това в големия в своето развитите. Когато малкия се напълни с пчели или 2 седмици ПРЕДИ ВСЯКА ПАША, от малкото семейство се изземват пчели и пити с пило, и се дават на голямото. От малкото семейство мед не се търси. То се явява само ДОНОР на голямото. На него също така се дават за изграждане рамки с восъчни основи, и то ги изгражда ПО-БЪРЗО от голямото. Майката в малкото се явява РЕЗЕРВНА за голямото, като така се гарантира НУЛЕВА ЗИМНА СМЪРТНОСТ.
Обяснение за всичко това е именно обема на малкото кошерче. Изглежда пчелите в малък обем са МНОГО ПО-АКТИВНИ и по-мобилизирани от тези в големия обем.
Така или иначе аз вече се навих от разказите на колегите, и тази година мисля да пробвам тази идея. В момента си правя едни малки 6-рамкови нуклеуси от фибран. Излизат ми на цена някъде около 10 лева единия. Ще ги използвам основно за направа и транспорт на отводки, но нищо не ми пречи в тях да зазимя семейства с по-малко рамки и да видим какво ще се случи. Освен това аз се каня да сменям майките ВСЯКА ГОДИНА и някакси ще ми е жал да убивам хиляди едногодишни майки. Сега с тези малки нуклеусчета ще дам шанс на тези майки през втората година от живота си да ми бъдат полезни и да ми генерират непрекъснат поток от пити с пило и от новоизградени рамки, при това в ТОЧНИЯ МОМЕНТ ОТ ВРЕМЕ, когато са ми необходими.
Все пак хубаво си е за всяко едно семейство вместо една, да работят две майки, като втората работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. И цената на всичко това е само една малка инвестиция от 10 лв. на кошер.![]()

Цитат