Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 6 от 24 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 51 до 60 от общо 235
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Преди да решим дали голям плодник или малък в ранна пролет трябва да си отговорим на един друг въпрос-кога пчелите решават че ще се роят-колко време преди самото роене.
    Само няколко часа преди това (може да се засече с апаратура отчитаща звуковата честота на вибрациите от семейството). До последния момент нищо не е окончателно решено и често пъти пчелите сами си прекратяват роенето като си разрушават маточниците или ако вече има излюпена млада майка - просто "изчезва".
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    08.02.2014
    някой интересували се от новия прием на документи по пчеларската програма

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Цитат Първоначално публикувано от nyanakiev Виж публикацията
    някой интересували се от новия прием на документи по пчеларската програма
    Заповядай:

http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novi...za-pchelarite/

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Не знам защо чак толкова много се палите, след като нямате надлежни доказателства, за да защитите вашата си теза. Посочете някакво конкретно изследване, което по научен път да е доказало коя от двете алтернативи е по-добра:
    1. Голям обем още през март, с ясното съзнание че топлото ще бяга нагоре, но и в същото време ще мобилизира пчелите.
    2. Малък обем, съхраняващ топлото, но и в същото време принуждаващ семейството да се адаптира към него и да забави цялата си дейност.

Това че вие дълго време използвате само едната алтернатива нищо не значи. Факт е, че някъде по света го правят по другия начин. Ако нямате конкретни доказателства в полза на вашата алтернатияа, значи тезата ви е подложена на съмнение до момента, докато някой не го изследва по научен начин този аспект.
    Г-н Матеев, преди няколко месеца твърдяхте, че в малките по обем кошерчета семействата се мобилизирали и развивали по-бързо:
    Хей това не е вярно, колкото и да е странно това. Едно семейство в по-малък кошер се развива ПО-БЪРЗО от това в по-голям кошер. Логики ЗА и ПРОТИВ могат да се измислят всякакви, но фактите са си факти, и те не могат да бъдат оборени.

Има хора, които това го използват непрекъснато в своето пчеларстване. Става въпрос за ДВА КОШЕРА ЕДИН ДО ДРУГ, като единия е 6-рамков, а другия 10 или 12 рамков. Може да се използва както при ДБ, така и при ЛР системите. В малкия кошер семейството винаги изпреварва това в големия в своето развитите. Когато малкия се напълни с пчели или 2 седмици ПРЕДИ ВСЯКА ПАША, от малкото семейство се изземват пчели и пити с пило, и се дават на голямото. От малкото семейство мед не се търси. То се явява само ДОНОР на голямото. На него също така се дават за изграждане рамки с восъчни основи, и то ги изгражда ПО-БЪРЗО от голямото. Майката в малкото се явява РЕЗЕРВНА за голямото, като така се гарантира НУЛЕВА ЗИМНА СМЪРТНОСТ.

Обяснение за всичко това е именно обема на малкото кошерче. Изглежда пчелите в малък обем са МНОГО ПО-АКТИВНИ и по-мобилизирани от тези в големия обем.

Така или иначе аз вече се навих от разказите на колегите, и тази година мисля да пробвам тази идея. В момента си правя едни малки 6-рамкови нуклеуси от фибран. Излизат ми на цена някъде около 10 лева единия. Ще ги използвам основно за направа и транспорт на отводки, но нищо не ми пречи в тях да зазимя семейства с по-малко рамки и да видим какво ще се случи. Освен това аз се каня да сменям майките ВСЯКА ГОДИНА и някакси ще ми е жал да убивам хиляди едногодишни майки. Сега с тези малки нуклеусчета ще дам шанс на тези майки през втората година от живота си да ми бъдат полезни и да ми генерират непрекъснат поток от пити с пило и от новоизградени рамки, при това в ТОЧНИЯ МОМЕНТ ОТ ВРЕМЕ, когато са ми необходими.

Все пак хубаво си е за всяко едно семейство вместо една, да работят две майки, като втората работи на ВИСОКИ ОБОРОТИ. И цената на всичко това е само една малка инвестиция от 10 лв. на кошер.
    Съвсем се объркахме от Вашите лекции!
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Ето едно видео с малко математика
    http://vbox7.com/play:129e9d943e

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Другата "математика" която трябва да знаем е разликата(в дни) м/у цъфтежа на различните медоноси например-разликата м/у джанката и акацията е 50 дни.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от FVCVS CAESAR Виж публикацията
    Г-н Матеев, преди няколко месеца твърдяхте, че в малките по обем кошерчета семействата се мобилизирали и развивали по-бързо ..... Съвсем се объркахме от Вашите лекции!
    Няма противоречие - просто не си прочел внимателно постингите. В единия случай става въпрос за ОТВОДКА, поставена НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО през ЛЕТНИЯ СЕЗОН. Естествено е че ще работи бясно, особенно когато няма температурни проблеми. В другия случай става въпрос за СИЛНО СЕМЕЙСТВО през ПРОЛЕТНИЯ СЕЗОН, което искаме да го накараме да се развие ПО-БЪРЗО без да му създаваме ИЗКУСТВЕНИ ЛИМИТИ. Предполага се че едно силно семейство няма да има температурни проблеми, особенно ако кошерите са от полистирен, и ние с увеличаването на обема искаме да го стимулираме да работи повече, за да го запълни този обем.

Ключовите думички са ОТВОДКА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО. Това е изкуствена имитация на пчелен рой в роевия период, който както всички знаят работи по-добре от стандартните семейства. Недей да прехвърляш механично това знание от летния към пролетния период, когато не е роеви сезон, а сезон на усилено развитие на презимувалото семейството.

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.02.2012
    Ключовите думички са ОТВОДКА ПРЕЗ ЛЯТОТО НА РЪБА НА ОЦЕЛЯВАНЕТО
    Благодаря за това уточнение!
    Мислех, че имате предвид нормални отводки, а не семейства на ръба на оцеляването, предполагам с не повече от една ЛР рамка пчели...
    Все пак нуклеуси с 1000 - 1500 пчели да се развият до степен да спонсорират силните семейства, че и после да иззимуват успешно, си е сериозен успех.
    Този пост е редактиран от FVCVS CAESAR; 02.11.2014 в 12:43.
    "It's so simple to be wise. Just think of something stupid to say and then don't say it."
    Sam Levenson

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Здравейте отново.Първо искам да се извиня за закъснелия ми пост ,но нямах възможност да пиша на компа 1-2 седмици.А ,сега по темата за медните запаси на кошерите.На крайните пити има по около 1/3 мед като колкото по-на вътре са рамките толкова повече мед има.Предполагам ,че това е напълно достатъчно за презимуването на пчелите.Иначе съм сложил вече затоплящи материали над таблата, мишепредпазители и съм стеснил входовите на кошерите.Дано да презимуват добре и загубите да са минимални , ако въобще има такива.

Потребител
    Регистриран
    27.10.2014
    Пчеларски район
    Югоизточен регион
    Здравейте, на всички
    Миналата събота и неделя бях на "пчелина" и видях много умрели пчели на прелката около 10-20 на всяка .Днес отидох да ги видя и да ги снимам със "скромния" си телефон но заварих това:
    http://vbox7.com/play:53f6b21890
    http://vbox7.com/play:5bcd284b65

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	12.jpg
Прегледи:      376
Размер:	157.3 KB
ID:	2630Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	10.jpg
Прегледи:      379
Размер:	137.2 KB
ID:	2631
    Времето беше топло и много спокойно.

Страница 6 от 24 ПърваПърва ... 4567816 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •