Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 23 от 46 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 221 до 230 от общо 454
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Да кажа и аз моята лична теория относно необходимите ежедневни дози дози от Витамин C. Понеже за пчелите има сравнително малко информация, аз ще кажа за хората, а за пчелите ще смятаме пропорционално (все пак те са направени от същите клетки със същата структура и нужда от хранителни вещества).

Малко факти:
    В литературата се цитират най-различни дози, но трябва внимателно да се чете какво означава дадената доза. Има една минимална доза, под която организма се разболява от скорбут (болестно състояние, водещо до смърт, предизвикано от недостиг на витамин C). При хората тези минимални дози са от порядъка на 40-120 mg на ден съобразно възраста и теглото. Пушачите се нуждаят от около 35 mg/ден допълнителна доза. Източник: http://vitamin-c-1000mg.blogspot.com/

Има допустими горни нива на Vitamin C, за които е прието, че са напълно безопасни. За възрастни хора тези нива са от порядъка на 2000 mg/ден. Източник: http://vitamin-c-1000mg.blogspot.com/2014/10/c_2.html

Има данни от хранителния режим на приматите (нашите първородители), според които те ядейки банани и други плодове в дивата природа, ежедневно са си доставяли по 10-13 g (10 000 - 13 000 mg) Vitamin C.

Има УДАРНИ ДОЗИ Vitamin C, които с минимални странични ефекти предизвикват ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ най-вече при борба с разни нелечими заболявания, като например РАК. В медицината са цитирани случаи на еднократно венозно третиране на хора с дози от по 100, 200 и дори 300 g (300 000 mg) Vitamin C, при които са констатирани ограничаване на развитието на туморите и дори пълно излекуване при някои индивиди и при някои видове рак.

За да преизчислим тези дози към пчелите, трябва да приемем следните приблизително верни числа. Числата са закръглени за по-лесни сметки:
    1. Един човек (примат) тежи 100 kg
    2. Едно пчелно семейство тежи 5 kg (20 пъти по-малко)
    3. Едно пчелно семейство за 1 ден изяжда 1 литър нектар (захарен сироп).

Следователно за да преизчислим човешката доза към дозата за 1 литър сироп, трябва да разделим човешката доза на 20. И ето какво се получава за 1 L сироп:
    1. Минимална доза, под която има опасност за здравето на пчелите - 5 mg/L
    2. Максимална безопасна доза - 100 mg/L
    3. Възможност за доставка чрез природата - 500 mg/L
    4. Максимална изтествана лечебна доза с много положителни и минимални странични ефекти - 10 000 mg/L

Та гледайки дозата на Дамянов (1000 mg/L) бих я окачествил като СЛАБА ЛЕЧЕБНА ДОЗА с антиоксидиращо положително въздействие и с минимални възможни отрицателни въздействия върху стомашния тракт (при хората, а и вероятнo при пчелите - някаква малка вероятност от стомашно разстройство с диария).

Ако трябваше аз да избирам дозата за моите пчели, бих избрал 100 mg/L, която е максималната доказано безопасна доза. Ако трябваше да лекувам пчелите си от някаква болест, не бих се поколебал да сложа 2000 или дори 3000 mg/L.

PS: Всички тези сметки са верни, ако биологията и химията на пчелния организъм и пчелните клетки са подобни на човешките. Има голяма вероятност за това - все пак живота на планетата има един и същи произход.

Изводи: Каквато и доза Vitamin C да дадете в зоната от 0 mg до 3000 mg/L, това по принцип би трябвало да е безопасно за пчелния организъм. Въпросът всъщност е не е дали ще повредите пчелите (това няма да се случи), а дали има икономически и биологически смисъл от тази доза. Когато в природата има достатъчно прашец, със сигурност семействата си доставят повече витамин C, отколкото вие бихте им дали. Ако обаче семейството е болно и има риск от неговото загиване, то тогава ударните дози Vitamin C са мярка на отчаянието, и в определени случаи биха могли да помогнат.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от kubio Виж публикацията
    Дамяне,

извинявай, ама днес загрявам доста бавно... може ли да перефразираш цитирания текст, че да го разберем... важи и за жокера

мерси
    Ако искаш да измериш pH на сиропа/меда в питите, защото като го смесят с нектар и pH се покачва леко. А и знаеш с какво pH зазимяваш(дори и да не е точно), което според мен ще ти даде полезна информация.
    Жокера: Пробвай цяла година да подаваш витамин C и ще забравиш за доста от проблемите. Другата година Юни-Юли ще ти направи впечатление количеството стара пчела, която все още е жива и работи.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 22.08.2015 в 22:43.
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Да кажа и аз моята лична теория относно необходимите ежедневни дози дози от Витамин C. Понеже за пчелите има сравнително малко информация, аз ще кажа за хората, а за пчелите ще смятаме пропорционално (все пак те са направени от същите клетки със същата структура и нужда от хранителни вещества).

Малко факти:
    В литературата се цитират най-различни дози, но трябва внимателно да се чете какво означава дадената доза. Има една минимална доза, под която организма се разболява от скорбут (болестно състояние, водещо до смърт, предизвикано от недостиг на витамин C). При хората тези минимални дози са от порядъка на 40-120 mg на ден съобразно възраста и теглото. Пушачите се нуждаят от около 35 mg/ден допълнителна доза. Източник: http://vitamin-c-1000mg.blogspot.com/

Има допустими горни нива на Vitamin C, за които е прието, че са напълно безопасни. За възрастни хора тези нива са от порядъка на 2000 mg/ден. Източник: http://vitamin-c-1000mg.blogspot.com/2014/10/c_2.html

Има данни от хранителния режим на приматите (нашите първородители), според които те ядейки банани и други плодове в дивата природа, ежедневно са си доставяли по 10-13 g (10 000 - 13 000 mg) Vitamin C.

Има УДАРНИ ДОЗИ Vitamin C, които с минимални странични ефекти предизвикват ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ най-вече при борба с разни нелечими заболявания, като например РАК. В медицината са цитирани случаи на еднократно венозно третиране на хора с дози от по 100, 200 и дори 300 g (300 000 mg) Vitamin C, при които са констатирани ограничаване на развитието на туморите и дори пълно излекуване при някои индивиди и при някои видове рак.

За да преизчислим тези дози към пчелите, трябва да приемем следните приблизително верни числа. Числата са закръглени за по-лесни сметки:
    1. Един човек (примат) тежи 100 kg
    2. Едно пчелно семейство тежи 5 kg (20 пъти по-малко)
    3. Едно пчелно семейство за 1 ден изяжда 1 литър нектар (захарен сироп).

Следователно за да преизчислим човешката доза към дозата за 1 литър сироп, трябва да разделим човешката доза на 20. И ето какво се получава за 1 L сироп:
    1. Минимална доза, под която има опасност за здравето на пчелите - 5 mg/L
    2. Максимална безопасна доза - 100 mg/L
    3. Възможност за доставка чрез природата - 500 mg/L
    4. Максимална изтествана лечебна доза с много положителни и минимални странични ефекти - 10 000 mg/L

Та гледайки дозата на Дамянов (1000 mg/L) бих я окачествил като СЛАБА ЛЕЧЕБНА ДОЗА с антиоксидиращо положително въздействие и с минимални възможни отрицателни въздействия върху стомашния тракт (при хората, а и вероятнo при пчелите - някаква малка вероятност от стомашно разстройство с диария).

Ако трябваше аз да избирам дозата за моите пчели, бих избрал 100 mg/L, която е максималната доказано безопасна доза. Ако трябваше да лекувам пчелите си от някаква болест, не бих се поколебал да сложа 2000 или дори 3000 mg/L.

PS: Всички тези сметки са верни, ако биологията и химията на пчелния организъм и пчелните клетки са подобни на човешките. Има голяма вероятност за това - все пак живота на планетата има един и същи произход.

Изводи: Каквато и доза Vitamin C да дадете в зоната от 0 mg до 3000 mg/L, това по принцип би трябвало да е безопасно за пчелния организъм. Въпросът всъщност е не е дали ще повредите пчелите (това няма да се случи), а дали има икономически и биологически смисъл от тази доза. Когато в природата има достатъчно прашец, със сигурност семействата си доставят повече витамин C, отколкото вие бихте им дали. Ако обаче семейството е болно и има риск от неговото загиване, то тогава ударните дози Vitamin C са мярка на отчаянието, и в определени случаи биха могли да помогнат.
    Матеев, знаеш какво проучване и какви сметки бяха, но някои колеги не са запознати и подхождат с недоверие или когато ножа опре до гърлото.
    Като смятах количествата на минималната, безопасна и финансово обоснована доза, търсих информация за разграждането на витамин Ц.
    За съжаление витамин Ц не е от най-стабилните съединения(което е и плюс и минус) и дозата трябва да отговаря на поне няколко основни изисквания:
    - Да не може да бъде токсична за хората
    - Да не може да бъде токсична за пчелата
    - Да не вреди на пилото
    - Да е финансово обоснована - цена/ефект
    Дори 100% от сиропа да попадне в меда и да има нулеви загуби на витамин Ц, то човек трябва да изяде 1кг мед, че да приеме 2гр витамин Ц. Ако изядеш 1кг мед за ден....ще имаш много по-сериозни проблеми от витамин Ц-то.
    Накрая възприех дозата от 1 до 2 гр/кг за идеална. Започнах с 1гр и след като видях ефекта, вдигнах на 2гр.
    За ударно съм приел 2гр / кг сироп, а за редовно 2гр / 1,200кг сироп.
    Това е толкова далеч от безопасната доза за пчелата(по книга), че съм спокоен и не ме притеснява, а като мине първата година и реално видиш резултата, вече се превръща в задължителна практика.
    Има и друго което се забравя - витамин C инвертира изключително бързо сиропа и не е нужна висока температура(разходи, време и т.н)
    Досега не съм намерил по-изгодна практика, а плюсовете са толкова много и ми беше доста странно защо не се използва.
    Ърнест Хемингуей

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Това че Vitamin C инвертира сиропа е новост за мене. Би ли ми посочил някакъв източник?

Иначе аз лично от дълги години всеки ден вземам:
    1. Vitamin C (таблетки с удължено освобождаване) - сутрин и вечер по 1000 mg
    2. Магнезий - 200 mg
    3. Omega 3 - сутрин и вечер по 500 mg

Това е необходимия минимум, който трябва да се взема от всеки един съвременен човек, защото организма се нуждае от това, а не може да си го доставя с нормалната съвременна храна. Причината - ядем повече месо и повече готвени ястия и сравнително малко пресни плодове и зеленчуци, които освен всичко друго са отгледани на изтощени почви с беден минерален състав, много по-беден от този преди 200 години. Няма човек на земята, който да не изпитва дефицит на магнезий, и това е една от причините за бума на сърдечно-съдовите заболявания, инфарктите и инсултите. А дефицита на Vitamin C води до слаба имунна система с всички последици от това.

Колкото до дефицита на Омега 3 - ще дам следния пример:
    Всеки божи ден около 200 g клетки умират в нашия организам и се заместват от други 200 g нови клетки. И когато се строят новите клетки, ако в организма липсва някоя важна съставка, тя се подменя с друга по-некачествена. Представете си, че строите нова сграда, но вместо тухли четворки използвате кирпич. Пак ще стане сграда, но колко ще е здрава? Та така е и с клетките в човешкия организъм. Omega 3 е ключова съставка за клетъчната мембрана и в повечето случаи тя е в дефицит, освен ако ежедневно не ядете риба и рибни продукти.

Та помислете си за това - всеки божи ден, в който се напиете или в който ядете непълноценна храна, вие обричате поредните 200 g клетки от вашия организъм да бъдат построени с "кирпич". Последиците от това ще ги носите със себе си следващата 1 година, когато тези 200 g клетки ще умрат и организма ще изгради други такива.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Ако искаш да измериш pH на сиропа/меда в питите, защото като го смесят с нектар и pH се покачва леко. А и знаеш с какво pH зазимяваш(дори и да не е точно), което според мен ще ти даде полезна информация.
    Жокера: Пробвай цяла година да подаваш витамин C и ще забравиш за доста от проблемите. Другата година Юни-Юли ще ти направи впечатление количеството стара пчела, която все още е жива и работи.

Благодаря за доуточнението, Дамяне!

и аз така те разбрах, но исках да съм сигурен

п.с. намерих си Аск. К-на на 12 лв./кг + ДДС от химична лаборатория

п.п.с. предстои ми да забъркам инвертирания сиропец скоро (по рецептата на Матеев) и мислех да заменя ''лимонтозуто'' там с АК (поне за постигане на нужното рН, като минимален ефект), но в главата ми се върти фразата: ''Аскорбиновата Киселина се разпада бързо''... мисля, че ти я беше казал (или съм чел някъде)... та, означава ли това, че сиропа ще е по-нетраен или пък ,че самото действие на Вит. С ще намалее...?

п.п.п.с. мнооо съм зле с химия и пропорции, винаги получавам главоболие... прощавай за тъпите въпроси.

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Някои хора са си сбъркали професиятd . През живота си съм прочел какви ли не медицински "теории" и " открития" . Дайте малко повечe свобода на природата да диша спокойно.

Автор
    Регистриран
    02.08.2014

...

п.п.с. предстои ми да забъркам инвертирания сиропец скоро (по рецептата на Матеев) и мислех да заменя ''лимонтозуто'' там с АК (поне за постигане на нужното рН, като минимален ефект), но в главата ми се върти фразата: ''Аскорбиновата Киселина се разпада бързо''... мисля, че ти я беше казал (или съм чел някъде)... та, означава ли това, че сиропа ще е по-нетраен или пък ,че самото действие на Вит. С ще намалее...?

п.п.п.с. мнооо съм зле с химия и пропорции, винаги получавам главоболие... прощавай за тъпите въпроси.

виждам, че с пост 223 си отговорил на повечето ми въпроси.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това че Vitamin C инвертира сиропа е новост за мене. Би ли ми посочил някакъв източник?
    ...................................
    ......................................
    Та помислете си за това - всеки божи ден, в който се напиете или в който ядете непълноценна храна, вие обричате поредните 200 g клетки от вашия организъм да бъдат построени с "кирпич". Последиците от това ще ги носите със себе си следващата 1 година, когато тези 200 g клетки ще умрат и организма ще изгради други такива.
    Мислех, че знаеш . Много пъти съм казвал, че съм заменил лимонената киселина с витамин C. Нали знаеш, че понякога не ми се разбира
    Готовите сиропи които се продават ги инвертират с киселина и изобщо не използват ензим. Затова казах, че сме им дали всичко на готово и просто трябва да прочетат и използват информацията. Когато киселината реагира с фруктозата се образува ХМФ-за това имат високи стойности. Трябва да намалят количеството киселина след инвертирането, защото ХМФ зависи от времето, киселината, топлината(t, pH, T). Като оставят сиропа с месеци по складовете, като не премахнат киселината, като загреят до висока темп - ето го ХМФ-то. Може да се възползват от бързото разпадане на витЦ и да използват много по-малко енергия за инвертирането, но "то не става само с ядене, трябва да акъл". Между другото, вит Ц се произвежда от глюкоза.

По темата за здравия организъм на човек:
    За 2 месеца и малко свалих близо 20кг, само като ограничих боклуците в храната. Чипсове, снаксове, шоколади, мазни храни,маргарини, палмово масло и т.н ги органичих. На ден изяждам около 500гр кашкавал, 300-400гр сирене, над 1кг шопска салата, някаква домашна манджа(вчера ориз с домати около 500гр), 200 гр кашу и бадеми, плодове колкото искам, а 1-2 пъти седмично дюнери и пици с приятели. При толкова много калории свалям кг, а при по-малко, но с некачествена храна качвам.
    За това ме светна гастроентеролог, като ми обясни, че 99% от проблемите тръгват от некачествената храна и всички добавени отрови. Най-голямата отрова се оказаха готовите подправки, фиксове и бульони. Плодовете и зеленчуците ги третират с фунгициди и така ги продават, целта е да седят в магазините по-дълго време. Най-често се използва белина(колкото и да не ви се вярва), а всички плодове и зеленчуци трябва да се киснат във вода поне 30-60 мин. Тези отрови като попаднат в стомаха, нарушават средата и предизвикват киселини, неправилно храносмилане, холестерол, задържане на вода и 1000 други проблеми.

виждам, че с пост 223 си отговорил на повечето ми въпроси.
    Питай каквото не ти е ясно, а ако мога ще кажа.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.07.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    ... На ден изяждам около 500гр кашкавал, 300-400гр сирене...
    Много млечни според мене. Някои казват, че млякото и продуктите от мляко са полезни, други твърдят обратното. Аз гледам да ям по-малко млечни, но всеки си решава сам. Иначе за некачествената храна съм 100% съгласен!

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Аве ,много ядете ама пиете ли?Незнам бирата съдържа ли витамин Ц .Ако не съдържа ,свършил съм от скорбут.Е ноземата да ми прощава спама.

Страница 23 от 46 ПърваПърва ... 13212223242533 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •