Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 172 от 186 ПърваПърва ... 72122162170171172173174182 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,711 до 1,720 от общо 1859
    Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Става, че се развиват по-бавно и използват повече ресурс.

Знаете, че разстоянието между рамките влияе на темпа на развитие рано на пролет. Ако междурамията са по-малки, тогава семейството се развива по-бързо. Този съвет го пише в много книги. Ако междурамието е 35 мм, а не 37, развитието е по-бързо . С по-малкото разстояние улесняваме пчелите в уплътняването на разстоянията между рамките (един вид тапа) и в запазването на топлината. Питките и найлоните върху рамките, които ползват някои пчелари също помагат до някъде за това, защото спират потока на топлия въздух на горе. Така пчелите им остава да уплътнет само отстрани и евентуално от долу.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз съм любопитен човек започнах да чета темата отначало за да вдена за какво иде реч по прочетох 15 ина стр. и се изумих а ме чакат още 159 отказвам се явно ми липсва усет да прочета между редовете.
    Нямам идея как се работи с японка то и с другите толкова имам ама карай.
    Щом тази тапа в японката е целогодишна то през лятото това не е ли проблем от теорията знаем че за пилото е нужно 34-35 градуса с което са заети 50% от пчелите + градеж но за другите пчели и запасите им е нужна доста по ниска температира може би с около10градуса.От практиката знаем че лятото пчелното семейство се нуждае от прохлада не е нужно да уточнявам защо та лятото в японката има ли я тая тапа и дали температурата в целия кошер е една и съща. Защото при разборният кошер по данни от теорията не се топли обема на целият кошер ами където е пилото пчелите си откачат крилете и започват да им треперят гръдните мускули и затоплят и т.н. но на мен ми е интересно лятото какво става при разборният при пилото и младите пчели е 34-35 градуса ама в крайните пити със запасите и старите пчели е много по хладно.
    Колко е температурата в японката еднаква ли е в целият кошер и дали е постоянна лятно време и колко градуса.
    Този пост е редактиран от Георги 1974; 01.07.2016 в 11:25. Причина: Доплнение

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Има еддно нещо което не ми харесва в ЯК (имаго при всеки МК); Вадене на мед от пити в които е гледано пило!

Автор
    Регистриран
    08.01.2014
    Пчеларски район
    област Плевен
    Цитат Първоначално публикувано от Вълчан Виж публикацията
    Има еддно нещо което не ми харесва в ЯК (имаго при всеки МК); Вадене на мед от пити в които е гледано пило!
    Та не е ли това истинският мед, с всички ензими и екстри, така както трябва да бъде?! Кой знае колко полезни неща остават в килийката след като се излюпи пчелата. Аз предпочитам такъв мед, а не стерилен от магазинни рамки.

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Колега, това да виждаш питите отдолу през мрежестото дъно, дава ли полезна информация? Питам, защото имам възможност да сложа всичките си кошери така и да минавам отдолу да ги оглеждам, но дали си струва?
    Не знам дали дава полезна информация. Такова място бах избрал, не за да гледам дъното, но дъното се виждаше без усилия.
    От този случай знам, че на дъното на разборен кошер се образува тапа, каквато е показал Vasilevsa, само дето моя кошер беше 10-рамков.

Почетен Автор
    Регистриран
    17.01.2014
    Пчеларски район
    с.Кривина, София-град
    Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Незнам дали е само за айфон написал съм как се казва beehive

Точно това исках да попитам, дали се казва точно така, както е написано. Явно е само за iPhone, защото го няма в Google Play.
    При пчелите има мед, защото има ред!

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Ето този пост го чаках с нетърпение, у-хааааа, за да му отговоря.

Та, в поста се твърди, че в многокорпусни кошери се създава същата "тапа" от пчели под пилото, както при японските кошери. Добре, съгласен съм че в даден момент това е възможно, но кога????

През февруари това е невъзможно в многокорпусен кошер!
    През март е невъзможно в многокорпусен кошер!!
    През април е невъзможно в многокорпусен кошер!!
    През май е невъзможно в многокорпусен кошер!!!!

кога се прави това???

А в японската тръвна тази блокада на студеният въздух се прави през цялата година.

повтарям - тази блокада на студеният въздух се прави през цялата година.
    Защо не си написа сам такъв пост, че да си отговориш, а го чака толкова време?
    Когато междурамията са пълни с пчели, не се ли образува тапа, дори и да се виждат долните летви на рамката.
    При необходимост разборния кошер се стеснява. Но никога не се налага стесняване до размер на Я.К.
    Във филма "Работа с Л.Р." есента махат ламарината на дълбокото дъно, за да може пчелите да образуват брада под медовата шапка.
    Кое те спира тази брада да я наричаш тапа или тапата - брада?

Цитат Първоначално публикувано от slavi 13 Виж публикацията
    Може би говориш за "Брада" преди роене.
    Но сега като се зачетох, говориш за развито семейство около май-юни или юли .

С най-добри чувства, не желая да се конфронтираме, искам спорът да върви леко гладко и кротко /и со малко кютек/. Успех!
    Не говоря за брада преди роене. По скоро събирачките не се качват по питите, а нощуват на дъното. Нагоре кошера е пълен с пчели които работят вътре.
    Добрите чувства са взаимни! Няма полза от изостряне на тона. Също ти пожелавам Успех!

Цитат Първоначално публикувано от vasilevsa Виж публикацията
    Тапата която показах е на рояк на месец и половина, а не на напълно развито пчелно семейство в ЯК. Категорично не съм съгласен с тезата, че в японския кошер има по-малко пчели от там и по-малко мед. при един и същ литраж в ЯК дори има повече пчели тъй, като няма мъртво и неизползваемо пространство заемано при обичайните кошери от дървените рамки. Замислял ли си се колко пространство в кошера ти се заема от дървените рамки? Един 9-10 корпусен як има страшно много пчели вътре.
    Ако се засели достатъчно голям рояк, ще изглежда по същия начин още първия ден, когато няма нищо изградено.
    Не е ли трудно да се вдигнат 9 корпуса, за да се сложи отдоло десетия? Разбира се на всичко се намира начин, но все пак.
    Не искам да те разубеждавам. Щом ти харесва да пробваш с Я.К. мога само да ти пожелая Успех.
    Още повече, че покрай този спор научавам и аз по нещо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    Не говоря за брада преди роене. По скоро събирачките не се качват по питите, а нощуват на дъното. Нагоре кошера е пълен с пчели които работят вътре.
    Според мен си прав тази брада или тапа е от стари пчели за който е вредно да са на температура като при младите пчели който строят питите и хранят пилото брадата при роене е друг въпрос.
    Това което прочетох от темата е за зимно и пролетно топлене по него съм съгласен ама през лятото какво става се пропуска. А лятото е по важно тогава се събира мед аз моите зимата не ги мисля щом оцеляват в Канада (стандартната дебелина на кошера е 22мм.)и Сибир при минус не знам колко си.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цитат Първоначално публикувано от freelancer_bg Виж публикацията
    Та не е ли това истинският мед, с всички ензими и екстри, така както трябва да бъде?! Кой знае колко полезни неща остават в килийката след като се излюпи пчелата. Аз предпочитам такъв мед, а не стерилен от магазинни рамки.
    А опитвал ли си да ядеш такава пита с мед, в която е люпино пило и дествена пита?
    Също и цвета на меда се променя.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Има и един друг момент който ми е много любопитен как става точно моренето на Вароа.
    Някой учени казват че отделната пчела е тъпа просто няма достатъчен брой неврони (или нещо си там в главата) но те обменят информация по между си и трябва да се разглежда едно пчелно семейство като един мозък (интелигентен колко делфина на 2 място след човека) ама не уточняват за рояци и отводки.
    Та в японката няма Вароа и излиза една пчела и се заразява връща се в кошера с един кърлеж на гърба тогава ли мозъка казва да вдигат температурата и да морят Вароа или изчаква определен брой % на опаразитяване и тогава прави профилактика.
    Интересуваме дали вдигането на температурата е локално (като при стършела) или тотално на целия обем на кошера и за колко време и колко градуса се повишава от нормалната температура в кошера а и колко е нормалната температура в японката и дали е в цялата японка за разлика от разборния.
    Не се заяждам просто ми е любопитно изкам да науча нещо ново.

Страница 172 от 186 ПърваПърва ... 72122162170171172173174182 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •