О да, това е така, а знаеш, че чета внимателно и редовно. Макар, че дотук врътката "поставяне на магазин под плодника" го разглеждаме в контекст "битка с молеца".
Въздушната възглавница, мисля, може да я направим и с мрежа на дъното. С която мрежа пък, евентуално атакуваме други проблеми..., но пък губим удоволствието от фитнеса с пълен плодник ДБ. Всъщност не знам колегите дали го практикуват с пълен плодник? За самата въздушна възглавница под ДБ, да ти кажа, все още не съм съвсем убеден дали ми трябва. Още чакам да стане чудото. Но твърде обстоятелствени май ще станем, като за раздел "Начинаещи".
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Трябва ли сега да слагам ленти против акари,може ли да ползвам тези от миналата година понеже купих една кутия.Вътре бяха 10 ленти аз ползвах само 5 ленти .
Здравейте колеги,
тъй като лека полека си дойде времето за подбудително подхранване със захарен сироп, бих искал да се допитам до по -опитните пчелари за нещо свързано с това начинание.
Сметнах за добре преди да започна подхранването да извърша пролетния преглед ,за да се ориентирам за състоянието на семействата ми.
При прегледа установих,че от 36 семейства има 5 бр. които са доста по-силни от останалите. Имам предвид 7 рамки пило и 8 междурамия пчели- ДБ семейства и 2 бр. ЛР-които рутирах,тъй като плодника бе задръстен с мед , нектар!!! и пило. Пчелинът ми се намират на 600 м надморска височина и току що цъфва джанката. Дългосрочните прогнози са за стабилно и що годе топло време,без валежи.
Та чудя се на тези силни от сега семейства да ли е удачно да им давам подбудително сироп?
Година с година не си приличат и това е нормално. Тази година тръгна много напред с развитието на пчелните семейства, чета във форума как колеги слагат ВО и дори имат вече резултат, което за мен не е нормално по това време. Гледам дългосрочните прогнози за времето и си мисля, че които бързат и умишлено подтикват пчелите да се развиват рано ще си имат големи проблеми. Ще се наложи здраво да хранят, което е свързано с разходи и ще гонят ройчета по клоните. Това е мое мнение разбира се, дали съм прав времето ще покаже.
Да де колега ама нали това е въпросът да се съобразяваме с времето а не с датите! При нас джанка преди 1.април не съм виждал да цъфти.
Според мен така ще е със цялата флора.Предполагам че и рапицата ще цъфне по-рано и акацията и тн. На път между Монтана и Враца вчера се изненадах като видях един блок на закътано от рапица или репко да жлътва. Така че мисля че трябва да следваме естествения ход на развитие в природата. Мен по скоро ме интересуваше трябва ли да се подхранват подбудително силните семейства с добри запаси от мед в плодниците си.
За който не знае (за начинаещите) - дори и да има много мед в семействата по това време, ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ПОДХРАНВА !!! Това е така, защото запечатания мед се възприема от пчелите като НЕПРИКОСНОВЕН ЗАПАС, който може да се използва САМО В КРАЕН СЛУЧАЙ при липса на друга храна. Нектара обаче (и сиропа) се възприема като храна, от която всеки може да яде на тумбак.
За да развием по-бързо едно семейство през пролетта, ние трябва да му дадем ХРАНА НА ТУМБАК. Тази функция се изпълнява от нектара и прашеца в природата, както и от техните изкуствени заместители - захарен сироп 1:1, както и протеинови добавки (напр. Feedbee). Заместител на нектара (сиропа) може да бъде РАЗПЕЧАТАНИЯ МЕД. Пчелите с кеф биха го яли, ако някой им го разпечата, но те самите няма да посмеят да го разпечатат, защото това е ТАБУ съгласно техните закони и наредби.
С две думи - по това време на годината, когато има много прашец, пчелите се нуждаят преди всичко от нектар (захарен сироп) или от разпечатан мед (ако го има в семейството). Ролята на пчеларя е да го разпечатва този мед, и това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, ако той е направен от инвертиран сироп от предишната есен. Ако няма разпечатан стар мед в изобилие - ами тогава се дава СИРОП В ИЗОБИЛИЕ. Важното е пчелите да си имат храна дори и в дъждовните дни или в дните с температура под 12 градуса. Така майката няма да спре да снася и развитието на семейството ще протича с максимално възможната скорост.
Ако някой от вас има пчелин в промишлен район с много монокултури и малко пролетен прашец, то тогава е задължително да се дават и протеинови добавки, заместители на прашеца. Няма как да се гледа много пило без много прашец.
Не искам да споря или да се заядам с когото и да е. Според мен естественото развитие на пчелните семейства тази година изпреварва календара на природата и не е редно ние допълнително да ги стимулираме. В различните райони климата е различен, всеки сам да си прецени. Успех на всички.
Бояне, ако вземат да се роят, спираш сиропа и наблягаш на основите. Само че, доста преди началото иначе...
В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))