Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 242 от 683 ПърваПърва ... 142192232240241242243244252292342 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 2,411 до 2,420 от общо 6828
    Наблюдател
    Регистриран
    16.05.2014
    Пчеларски район
    Пловдив
    Е....момци никой ли не иска да даде една ръка

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от g_ker Виж публикацията
    Да питам и аз: Имам няколко кошерчета,на които през лятото неможах да им извадя меда, сега втория корпус е пълен с мед.Семействата са много добре-корпусите са пълни с пчели. Как трябва да постъпя в случая.Предварително благодаря.
    Извади излишния мед или го разпечатай ако е в плодника, за да го изядат по-бързо. Пролетно време задръстването на майката от обилна паша също може да бъде проблем. Пчелите са малко, а меда е много, и те не успяват да освободят достатъчно килийки за разгръщане на пълноценната яйценосна дейност на майката.

Та не изпадай в този капан със задръстването - контролирай го. Ако има в изобилие нектар и прашец, можеш спокойно да извадиш излишните пити с мед и на тяхно място да сложиш восъчни основи за градеж или директно изградени пити, за по-бързо снасяне на майката. Ако не знаеш - слагат се от двете страни на съществуващото пило.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Остави ги така още седмица.След това погледни дали майките са се качили горе.Ако са горе-добре.Ако не,пак пиши и кажи колко пило има долу.

Забранен
    Регистриран
    14.04.2013
    Пчеларски район
    Троян
    Това си е перфектното зазимяване-те да си подредят запасите и алчният пчелар да не пипа вътре. Изчакай още малко да се оправи времето-не им разваляй рахатлъка сега в дъждовете а след тях сигурно ще са направо за ротация.

Наблюдател
    Регистриран
    16.05.2014
    Пчеларски район
    Пловдив
    Благодаря,

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Колеги имам един въпрос.До тази година магазините ми зимуваха под плодниците но тази зима ги оставих в склада и за целта ги опуших със сяра.Интересува ме напролет трябва ли да направя някаква манипулация с магазините рамки.В книгите пише че трябва да се изплакнат с вода.Вие как процедирате в този случай.

Автор
    Регистриран
    08.03.2015
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Предполагам говорим за рязка промяна в поведението на семейства? Били са кротки на есен, станали са агресивни; предходната пролет са били добре, тази са като побеснели кучета?
    Какво друго освен вируси може да повреди нормалното функциониране на синапсите и да предизвика подобна радикална промяна във схемите на поведение на пчелите? -Токсини. Да, това също.

Това последното много лесно може да се провери. Ако се отнеме майката с отводка и след 24часа семейството е отново кротко както преди, докато отводката с оригиналната майка продължава да е така люта, то отговора е ясен.
    Да точно така беше миналата година всичко беше ОК не съм имал никакви проблеми в нито един месец от годината. Тогава имах 2 семейства който ми ги подари дядото от тях направих отводка станаха три, но септември началото загубих майките на първите ми 2 семейства и ги подмених с купешки да мога да спася положението успяха да се зазимят горе доле нормално. Сега на пролет дефакто за първи път имам среща с пчелите от тези майки отводката също е правена с купешка майка, но от различни места са копувани.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от bennik Виж публикацията
    Колеги имам един въпрос.До тази година магазините ми зимуваха под плодниците но тази зима ги оставих в склада и за целта ги опуших със сяра.Интересува ме напролет трябва ли да направя някаква манипулация с магазините рамки.В книгите пише че трябва да се изплакнат с вода.Вие как процедирате в този случай.
    Ако ги плакнеш с вода трябва веднага да ги сложиш при пчелите.

Наблюдател
    Регистриран
    05.07.2014
    Пчеларски район
    Пазарджик
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Ако ги плакнеш с вода трябва веднага да ги сложиш при пчелите.
    А ще има ли прблем с качеството на меда ако магазините с питите се поставят на на плодника без никакви процедури.Тоест мирис на сяра или някакви вредни вещества.

Почетен Автор
    Регистриран
    08.01.2012
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от bennik Виж публикацията
    А ще има ли прблем с качеството на меда ако магазините с питите се поставят на на плодника без никакви процедури.Тоест мирис на сяра или някакви вредни вещества.
    Най малко преди да ги сложиш на кошерите ги проветри на въздух!

Страница 242 от 683 ПърваПърва ... 142192232240241242243244252292342 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •