Цитат Първоначално публикувано от krasimir00 Виж публикацията
...Според мен радиуса на опрашване в програмата трябва да бъде поне 2 км за да могат стационарните пчелини в населените места да обхващат възможно по голяма площ на опрашване,и да могат и те да се възползват евентуално от тази програма.И тук идва момента как почваме да се чудим до колко километра било ефективното опрашване.Какво значение има това в момента ? Честно казано предвид идеята на програмата това въобще не ме интересува.Колкото повече толкова по добре,дори и 10 км да го напишат пък то да е 100 метра.Нали нашият интерес е повече пчелари да се възползват от това предполагаемо подпомагане.И да 1 км е глупаво и за мен в конкретния случай.
Айде, сложихме вече, коня пред каруцата - дайте, да вземем там едни пари за нещо, пък дали е имало ефект или не от него - майната му...
Както стана ясно тази програма не е направена за пчелари, в работната група по обсъжтането й няма нито един представител на сектор пчеларство, не че не сме засегната страна, и не че без пчели могат да се усвоят средствата, но просто така са решили тия дето я администрират, явно смятат че ще минат без пчелари(те ще си създадат пчелини и това отстояние - 2км, може би им е най-удобното), а иначе има сектори в земеделието които са осъзнали ползата от пчелоопрашването и си плащат за това, но си искат и спазване на някаква схема за покритие на насажденията - ярък пример за това е черешопроизводството.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
За съжаление КБП не е поканена в работната група по тази наредба. Не е поканена и нито една друга пчеларска организация. Причината за това е, че наредбата е под контрола на друга дирекция в МЗХ, а не на дирекция "Животновъдство", на която ние сме подчинени и с която ние работим. Дори не е под контрола на Зам. Министър Цветан Димитров, който е запознат с нашия сектор. Това е тъжната истина - всичко се движи от Зам. Министър Васил Грудев, който хал-хабер си няма, че в България съществува и пчеларски сектор.

Ако МЗХ наистина се интересуваше от мнението на пчеларите, щеше да намери начин да се допита до пчеларските организации. Да, ама това не се случи. Склонен съм да виня МЗХ, Защото по наредба 15 извикаха в работната група арендатори и авиатори, въпреки че те не са от дирекция "Животновъдство". Обявиха, че те са заинтересована страна, и ги поканиха в работната група. Сега имаме обратния случай - друга дирекция се занимава с наредбата за опрашването, но нас не ни канят. Явно не ни считат за "Заинтересована страна".

При това положение сме безсилни да направим каквото и да било по въпроса. Бих казал, че един протест може да реши нещата в наша полза, но като знам колко са активни пчеларите, по-добре да си замълча.