Това съм го писал през 2010 година по друг повод (но ми се струва че е актуално и в момента) става дума за опрашването
Освен това това е и добър бизнес държавен и частен
Ще ви дам пример със САЩ понеже тяхната система поне за мен е една от най-добрите и лесно осъществима дори и тук.
Калифорнийската земеделска служба
Всяка година фермерите през зимата подават информация към тази служба колко пчелни семейства ще им трябват за опрашване
например - за малка ферма от 500 дка бадеми са изчислили че им трябват 100 семейства и заявката е горе долу - че от 1 до 30 март търсят 100 семейства на цена 125 долара за семейство. Като посочват и други показатели. Например - има охрана, осигурявам стая с баня + храна, искам по 4 семейства през 10 метра и т.н.
Заинтересованите пчелари виждат тази обява на сайта на службата и ако условията ги устройват се свързват със службата за подробности. Ако се стигне до сделка от 1 до 30 март - 100-те семейства отиват на бадеми, а калифорнийската земеделска служба прибира комисионна от 5 процента от стойността на сделката - пари които после отново се връщат чрез програми пак при пчеларите, но не цялата част, една част от парите отиват директно във бюджета на щата (А и тук става дума за милиони а не за 100-200 лв.....)
Чистата печалба на пчеларя от тия 125 долара е 78 долара – това е реална сума
Има и частни брокери които се занимават със същата дейност и са предпочитани от едрите фермери и пчелари – брокера е заинтересован да осигури колкото се може по вече площи и за по дълъг период от време на пчеларя затова и някои пчелари от март до септември са плътно заети и обикалят почти цялата страна. Приходите от опрашване на пчелар с 1000 кошера варират от 400 до 500 хиляди долара (сумите са реални)
Още от зимата знаят - къде, на какво, за колко дни, за какви пари и с колко семейства ще започнат сезона за опрашване. От икономическа гледна точка това е предимство. Една от особеностите е че примерно ако фермерите оставят за след Нова Година (януари-февруари) да пускат обяви за опрашване то им се налага да наемат пчели на по-високи цени и от по-далечни разстояния.
Всеки пчелар си прави сметката къде и как ще му е по изгодно повечето пчелари дори пращат пчелите си на по 5000 мили разтояние с ясното съзнание че поне 20 % от семействата му ще умрът но това си е включено в цената