Добре дошли в Българският форум за пчелари.

Вижте резултатите от анкетата: Какво заплащане бихте желали да получите на стационарния си пчелин за опрашване?

Гласували
103. Не можете да гласувате в тази анкета
  • от 0 до 20лв.

8 7.77%
  • от 20 до 40лв.

26 25.24%
  • от 40 до 60лв.

36 34.95%
  • от 60 до 80 лв.

13 12.62%
  • от 80 до 100 лв.

7 6.80%
  • от 100 до 120 лв.

4 3.88%
  • от 120 до 140 лв.

9 8.74%
Резултати от 1 до 10 от общо 87

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако искаме 40 лева на кошер и сме с достатъчно голям пчелин или земеделеца е успял да се разбере с няколко пчелина той се стимулира в този район да засее повече медоноси по две причини:
    1. Той вече е намерил подходящите хора и се е договорил с тях. Ако трябва да сее в други райони трябва да извърви пътя отново.
    2. На него му е по евтино да засее повече медоноси в един район, защото тогава ще плати само 40 лв. на кошер който ще обслужи два или три медоноса на тази цена. В противен случай за всеки блок ще трябва да търси пчелари и отново да плаща по 40лв. на кошер за всеки медонос.

За подвижното тази формула също не е лоша. Да искаме по 40 лв. на кошер на преместване тоест за всяко преместване по 40 лв. на кошер. Така или иначе той ще получи от ДФЗ по 140лв за всеки 5 дка. от които ще даде 40 на нас и за негови разходи остават 100лв. Пресмятайки грубо с 40 лв. можем да си поемем разходите по преместване, охрана, загуби и т.н. свързани с местенето и каквото получим от пашата ще ни е добре дошло. Всяко ново местене ще си е свързано с нови разходи и нови рискове, но и с нови приходи. Дори и земеделеца да избере място такова че да му се получат нещата с едно местене за цял сезон ( някъде в центъра на неговите масиви) то тогава ще плати само един път 40 лв./кош но пък ние ще получим три паши без повече местене. Имам място за договаряне на транспорта или на гориво или на охрана или на ограда и т.н. други подробности. Съвсем образно ги говоря нещата защото при подвижното има много неизвестни и много фактори могат да доведат до вдигане на разходите както и до обезсмисляне на местенето. Примерно ако до мене има рапица на стационара и арендатора ми звъни иска да преместя на рапица, защото му останала непокрита и после да се оправям естествено, че няма да му се получи за 40 лв/кош. Обаче ако после ще ходя на още две паши и местата са лесно достъпни и лесно охраняеми или оставам на същото място и ще има още две паши може и да се разберем.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ... Така или иначе той ще получи от ДФЗ по 140лв за всеки 5 дка...
    По 140лв на всеки 10 дка, нали така?
    0899946746 Поздрави, Емо.

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас
    Цитат Първоначално публикувано от judas Виж публикацията
    По 140лв на всеки 10 дка, нали така?
    На 10 декара не са ли 280лв. Май идваше по 28лв.на декар. --140 евро на хектар.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от ch.atanasov Виж публикацията
    На 10 декара не са ли 280лв. Май идваше по 28лв.на декар. --140 евро на хектар.
    О, да, ЕВРО! Извинявайте!
    0899946746 Поздрави, Емо.

Заслужил Автор
    Регистриран
    21.03.2015
    Пчеларски район
    общ.Левски,обл.Плевен
    Не знам при колегите как е.Моят пчелин е стационарен и се намира на края на населеното място-от оградата започват нивите.Забелязал съм според пашата, че пчелите носят нектар и прашец от повече от 2км.Така че по 10лв.на кошер не са никак много.Ако дадат повече добре дошло.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Точно така!
    Колкото ти дадат все файда е. Защо да се мъчиш да прочетеш да вникнеш в нещата да помислиш.? Няма смисъл. Ще трябва да имаш позиция по въпроса после да я защитаваш, става мноооого трудно. Свивай по десет кинта и си свиркай.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Аз съм по навит, всичките пари да ги вземат земеделците, а пък те от своя страна да си пооправят пръсканията - това със сигурност ще ми донесе много повече печалба от ....... пет лефа ли, колко са там. Правил съм го това преди години с един земеделец - не му исках ни пари, ни нищо, закарах си кошерите баш на нивата му, но условието бе едно и категорично: да пръска с препарати, които са безвредни. Е убедих се на сто процента, че има такива препарати - убедих се и от къде ми произтичат проблемите с пчелите през последните десетина години. А сега какво ми предлагат - да си закарам пчелите баш в епицентъра на събитията, за което ще получа някакви си пари ....... честно казано, цялата тази работа ми звучи, като подигравка.
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Като лицензиран производител на отводки мога да ви кажа, че вече имам няколко запитвания от арендатори за покупка на отводки или на цели кошери със семействата, но нито едно запитване за сключване на договор за опрашване. Всъщност имах едно, но се провали още в начален стадий.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Като лицензиран производител на отводки мога да ви кажа, че вече имам няколко запитвания от арендатори за покупка на отводки или на цели кошери със семействата, но нито едно запитване за сключване на договор за опрашване. Всъщност имах едно, но се провали още в начален стадий.
    В личен план това може само да те радва. Искрено се надявам да промените статуквото и ви желая успех.

Заслужил Автор
    Регистриран
    29.04.2015
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    А каква е била целта на арендаторите успя ли да разбереш. Да точат някакви субсидии, да стават пчелари или да си опрашват насажденията.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •