Трутень будеш называт кого-то другого.понятно. Нормальные пчеловоды не обижают только завистливые люди у которых куча комплексов. Оставям Ви да тънете в пчеларското си величие. няма смисъл да пиша тук само комплексари от които може да се научи само колко са големи нищо особено.
И така сега някой ще се опита ли да обясни, защо в хралупите няма акар, или поне пчелите там не умират от него?
Аз имам един изпуснат рояк, който се хвана в бетонен електрически стълб, точно под жиците и си е там четвърта година, като по броя на излизащите и влизащи пчели, съдя че си е много добре.
Няма как да се дължи на еволюция, никой не го е третирал, за температурата хабер нямам. Знам само, че стълба е тесен и висок около 5 метра, което означава, че имат много дълбоко дъно.
Та, ако този рояк не се е гътнал от акар, то щеше ли да оцелее и семейството от което излезе в продължение на 4 години без есенно и пролетно третиране?
П.П
Ако ще ме нападате групово, имайте в предвид, че.............. бягам бързо.
Защо не казваш -колко пъти от там са излизали роеве за 4 години .
За да избягат от пренаселеност и паразити.
Човека пита друго. Ти както винаги ни в клин ни в ръкав какво отношение има твоя въпрос към неговото питане? Отговорът е че там където са сега са попаднали в условия които им позволяват да се борят с акара ширината е малка и гнездото е компактно температурата му е висока. Ако идваше въпрос за бягство там в момента нямаше да има пчели изобщо.
Градски , пропускаш най-важното условие .
А , то е ...
Дай отговор .
Така да бъде - то с митничар не се спори.
Човека казва и споделя мнение.
Стига с тази температура, че ставаш смешен. Температурата в едно пчелно гнездо се ПОДДЪРЖА ОТ ПЧЕЛИТЕ в диапазона от 34 до 36 градуса и това ЕДИНОДУШНО го потвърждават всички учени по света. За да умре акара са необходими температури от порядъка на 45 градуса, които температури няма как да се случат вътре в семейството. Първо пчелите няма как да го позволят това и второ - ако все пак това по някакъв начин се случи (например по време на транспорт с лоша вентилация), то тогава питите ще се свлекат, меда ще изтече, пилото ще умре и т.н. Повярвай ми - виждал съм го с очите си.
При това положение ако наистина някъде има пчелни семейства, които някакси успяват да се справят с акара, то причината за това ще е ВСЯКАКВА ДРУГА, но не и температурата. Най-логичната причина е ХИГИЕННОТО ПОВЕДЕНИЕ. Това означава, че при пчелите например генетично е заложено да се почистват една друга от акара или да предприемат някакви действия, които ограничават популацията на акара.
Да, по света има такива раси и локални таксони пчели, които могат да се справят с акара посредством генетично заложено ХИГИЕННО ПОВЕДЕНИЕ. Въпросът е дали такова хигиенно поведение може да се селекционира и за нашите български пчели. Отговорът най-вероятно е ДА, МОЖЕ ДА СЕ СЕЛЕКЦИОНИРА и това вероятно вече го е направила самата природа, след като все още има живи диви рояци по хралупите.
Аз лично много бих се радвал, ако в ръцете ми попадне една такава майка от диво пчелно семейство, което е оцеляло без третиране за нозематоза и вароатоза. В тази майка вероятно ще има гени, които могат да помогнат за селекционирането на устойчиви на заболявания пчели.
В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))