Всеки има правото да си умори семействата по какъвто си иска начин, но лошото е, че преди на Василевса да му умрат семействата от многото акари, ще зарази и други семейства на негови колеги. Такива пчелари като Василевса могат да бъдат опасни, защото в незнанието си те могат да станат основен фактор в разпространението на болести по пчелите в цели региони.

Срещал съм се с пчелар, който има американски гнилец (мисля че ви го разказах случая) и който не се е обадил на ветеринарния си лекар, а се мъчи сам да си лекува пчелите с някакви си измислени от него бабини методи. Такъв човек освен да го набиеш друго не можеш да направиш, но дори и това няма да спаси от епидемия един цял регион. Започвам да си мисля, че некомпетентните пчелари не са невинна заплаха - те са НАПАСТ и с тях трябва да се борим с всички законови средства.

Крайно време е всички да осъзнаем, че пчеларството не е частен бизнес, а ГРУПОВ такъв, и че простотиите, направени от един, могат да имат ТРАГИЧНИ ПОСЛЕДИЦИ за много други пчелари.