Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 181 от 683 ПърваПърва ... 81131171179180181182183191231281681 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 1,801 до 1,810 от общо 6828
    Заслужил Автор
    Регистриран
    06.05.2014
    Пчеларски район
    бургас
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Мановия мед има цвета на петрола.Има едно такова наименование –петролено зелено,тъмно зелено към черно.Нарочно пропуснах да ти отговоря на въпроса за да дам възможност на капацитетите от Странджанския оазис на мановия мед да ти отговорят.Но....о ..о те са прекалено заети с ваденето на '' Странджанския манов мед '', че мълчат като в.......а в нова риза.Вие, младоците,не сте от ранга им ,не заслужавате такова внимание.Те са царете на мановия мед.А сега по същество–не е манов мед/от мен,твърдо/,вадил съм подобен мед на турската граница.ТОВА Е МЕД ОТ ИЗОБИЛИЕ НА БИЛКИ–МИНИМУМ 100 ВИДА.Ако искаш остави го за семейството си/особено за децата/Ако ли не ,след 15 септември го дай на пчелите.Не те зная ,правиш ли това което те посъветвах,но майката трябва да има 1 рамка в резерв,особено ако имаш още паша.А изглежда ,района ти е Богопомазан,щом вадиш такъв мед.Бих си купил 2–3 буркана ,за внуците ,че са в далечна Америка.На лични очаквам да ми пишеш за ценета.
    Колега Гогол преди да изказваш мнение за неща от които си далече поразпитаи някои които е на ти с материята.Тази година е годината на мановия мед сега в момента трупат като луди точно такъв мед тъмен почти черен събота инеделя вадих същия мед от пчелина ми в с Факия за втори път,осещам че ще има и трети път ,обходих гората бучи ката хеликоптер от 20дена всичко е изгоряло по поляните голяма суша твоите 100 билки са на сено ,те дават април -маи ,сега е мана от дърветата ,мановия мед има зелен оттенак когато падне юни месец сега е черен ,отделно електропроводимоста на този мед е голяма.

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Цитат Първоначално публикувано от h_kirilov Виж публикацията
    ... на 6-ти ,9-ти, и днес подавам по половин литър захарен сироп 1:1. 15-тина минути наблюдавах летежа - не носят прашец. Как да им помогна с прашеца в тая суша?
    Не че много разбирам, но ми се вижда малко сиропът.
    0899946746 Поздрави, Емо.

Автор
    Регистриран
    21.05.2015
    Пчеларски район
    Плетена.общ.Сатовча.1000н.в.
    Какво ми прави впечатление. Семействата поддържат по 3-4 рамки с пило.В стремежа си да имам на поне по 5 рамки с пило на два пъти изцентрофугирах по една рамка от кошер.Уви веднага ги напръскват с нектар.Понеже входовете са широко отворени пилото е разположено почти в края от западната страна .Кошерите са с изложение на югоизток.Преди няколко дни притворих с летвичка точно пред пилото / около 15см. / от входа и днес забелязвам,че младото незапечатано пило е точно срещу входа там където свършва летвичката т.е. имам преместване на яцеснасянето леко на изток.В стремежа си пчелите да разполагат пилото точно срещу входа увеличих с рамка -две пилото което разбира се само ме радва.И това са го направили и четирите семейства.Относно запасеноста им с храна-имат около 12-13кг мед на кошер.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от валко Виж публикацията
    Колега Гогол преди да изказваш мнение за неща от които си далече поразпитаи някои които е на ти с материята.Тази година е годината на мановия мед сега в момента трупат като луди точно такъв мед тъмен почти черен събота инеделя вадих същия мед от пчелина ми в с Факия за втори път,осещам че ще има и трети път ,обходих гората бучи ката хеликоптер от 20дена всичко е изгоряло по поляните голяма суша твоите 100 билки са на сено ,те дават април -маи ,сега е мана от дърветата ,мановия мед има зелен оттенак когато падне юни месец сега е черен ,отделно електропроводимоста на този мед е голяма.
    А ти, като си на ти с тази материя защо не отговори на колегата веднага,чакаше да падне тавана ли? От предишни твои постове съм останал с впечатлението че си спец/ т.е. на ти с материята / по хващането на ройчета в неройлив период.Глей ти,май ще излезеш ''специалист по всичко''.Евалла на такива надарени момчета..като теб. А сега малко пояснение–неговата Н.В. не е като нашата/ твоята/.Там вали ако не на десетина дена,то на 12–15 дена вали.При теб маже да е пустош, при него –не. А бученето може да е от ''ройчета'',които са ти слабост,знам ли.

Автор
    Регистриран
    20.06.2015
    Понеже след около месец трябва да се зазимяват кошарите.Да ви питам аз сега моите ги подхранвам веднъж във седмицата със по 2 кг сироп .Преди да ги зазимявам трябва ли да дам някакви лекарства.И ако може ми обяснете процеса по зазимяване,това ми е първото зазимяване .

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Процеса по зазимяване може да се раздели на няколко етапа:
    1. Борба за по-много зимни пчели (извършва се през Август посредством подбудително подхранване за снасяне на пило с редовни малки дози сироп 1:1 + стартовит)
    2. Борба за по-големи зимни запаси от мед - извършва се в първата половина на Септември посредством подхранване с ударни дози концентиран инвертиран сироп. Хубаво е всяко едно семейство да има поне 12-15 кг. мед като зимни запаси.
    3. Борба с акара - според използвания препарат се предприемат различни действия по различно време - чети инструкциите на дадения препарат и темите във форума за борба с акара.
    4. Борба с нозематозата и повишаване на защитните имунни сили на семейството - чети темите във форума кога и как се прави
    5. Подреждане на зимното гнездо - чети темите във форума кога и как се прави

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Здравейте.Въпроса ми е може би лайшки,но ме интересува много.Когато се правят някъкви подхранвания(конкретно между паши),когато магазините са поставени на семейството.Как се прави тази захар не отива ли в меда?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ако наистина няма паша и ако дневната доза сироп е под 500-600 ml, то тогава семейството със сигурност я използва за собствени нужди (за да се храни и да отглежда пило). Та ако искаш да няма захарен мед по питите, трябва да храниш с малки дози, но редовно. Например всяка сутрин по 500 ml сироп 1:1. Много силните семейства с много пило дори се нуждаят от 800 ml на ден. Ако слагаш повече сироп, излишъка става на захарен мед.

По принцип никога няма пълно безпашие. Пчелите все се изхитряват да донесат отнякъде малки количества нектар, и поради тази причина е прието ежедневната възбудителна доза сироп да е 300, а не 500 ml. Ако тази доза се дава сутрин рано, тя възбужда пчелите да излязат от кошера и да търсят още нектар.

Трябва обаче да знаеш, че тези числа, които цитирам, зависят от количеството на откритото пило в дадения кошер. Ако то е по-много, нуждата от сироп също е по-голяма. Ти сам си определи нуждата от сироп съобразно количеството на откритото пило в диапазона от 300 ml (много малко открито пило) до 800 ml (открито пило в изобилие).

Наблюдател
    Регистриран
    03.08.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ако наистина няма паша и ако дневната доза сироп е под 500-600 ml, то тогава семейството със сигурност я използва за собствени нужди (за да се храни и да отглежда пило). Та ако искаш да няма захарен мед по питите, трябва да храниш с малки дози, но редовно. Например всяка сутрин по 500 ml сироп 1:1. Много силните семейства с много пило дори се нуждаят от 800 ml на ден. Ако слагаш повече сироп, излишъка става на захарен мед.

По принцип никога няма пълно безпашие. Пчелите все се изхитряват да донесат отнякъде малки количества нектар, и поради тази причина е прието ежедневната възбудителна доза сироп да е 300, а не 500 ml. Ако тази доза се дава сутрин рано, тя възбужда пчелите да излязат от кошера и да търсят още нектар.

Трябва обаче да знаеш, че тези числа, които цитирам, зависят от количеството на откритото пило в дадения кошер. Ако то е по-много, нуждата от сироп също е по-голяма. Ти сам си определи нуждата от сироп съобразно количеството на откритото пило в диапазона от 300 ml (много малко открито пило) до 800 ml (открито пило в изобилие).
    Много благодаря за изчерпателния отговор!

Заслужил Автор
    Регистриран
    17.02.2015
    Пчеларски район
    София, Симеоново
    Привечер работихме по 6-7 кошера - Фарар. Под плодниците от по 2 корпуса сложихме по един магазин. В плодниците имаше по 15-20кг мед и нектар, затова свалихме в магазините (първи корпус) по 4-5 пити с мед. В плодниците има минимум по 4-5 рамки запечатано пило. Та, при това положение налага ли се подхранване, тъй като има доста запаси от запечатан мед, нектар и прашец?
    0899946746 Поздрави, Емо.

Страница 181 от 683 ПърваПърва ... 81131171179180181182183191231281681 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •