Здравейте! За да изложа въпроса сии за да намаля последвали въпроси, ще дам малко предистория. Това е първата ми година пчеларстване. 1 миналогодишна отводка ДБ 10, която прехвърлих в ЛР 10, чрез поставяне на корпус отгоре и подрязване на ДБ питите които са свободни отдолу. През май купих 2 семейства ЛР 8 преливащи от пчела и ги настаних в по 1 корпус ЛР 10-ка допълнена с основи (на следващия ден едната основа беше полуизградена). От тези 3 направих 3 отводки с отнемане на майката в отводката с няколко пити люпещо се пило и осиротяване на основното семейство, които оставих сами да си направят майки(премахване на маточници след осиротяването). На едното майката се изгуби (видях я излюпена и неоплодена, но след 10-тина дни още нямаше пило), придадох и контролна пита и направиха маточници. 31 дни след придаването на контролната пита имаше пило(4-ти този месец) на поне 3 пити (повече не съм ровил в кошера). Тогава беше и последния осведомителен преглед на всички семейства. Като новобранец ги правя малко по подробни - изваждам 1-2 пити и прибутвам останалите и ги оглеждам отгоре без да ги вадя, действам бавно и гледам да не подпушвам. В момента всички семейства са на по 2 корпуса 10-ка с някоя и друга основа още за доизграждане и над 70% запълване с пчели(2-3 пъти съм прехвърлял люпещо се пило за изравняване на семействата). След слънчогледа извадих малко мед "да си оближа пръстите". Та накрая и същността на питането ми: при последния преглед - 4-ти август всички семейства имаха поне по 6-7 пити с пило и 2 до 3 пити с прашец. При днешния преглед пилото е намаляло значително и почти няма прашец - само някоя и друга килийка на крайните пити. Намалели са и медовите запаси макар че на на 6-ти ,9-ти, и днес подавам по половин литър захарен сироп 1:1. 15-тина минути наблюдавах летежа - не носят прашец. Как да им помогна с прашеца в тая суша?

Цитат