Цяло лято проблема не ми даваше мира - все пак есента наближава и трябва да сме подготвени, но този път трябва да открием причината, за да не допускаме грешките от миналата година. Не един път съм правил опити да намеря някаква полезна информация в интернет, която да ни помогне да разрешим проблема с кристализацията. И всичките опити бяха безуспешни до днес, когато най-после намерих информация, която може да ни помогне.
Междувременно бях извадил бутилката от фризера с пробата от най-първия направен от мене сироп през септември миналата година. Този сироп си стоеше течен някъде до средата на април месец и в един момент реши да кристализира и за няма седмица цялата бутилка побеля. Извадих бутилката от фризера и я сложих в кабинета си да ми е под око, и от време на време я разтръсквах (разбърквах). Направи ми впечатление, че след разтръскване за няколко дена бялата консистенция се утаява и на повърхноста изплува няколко сантиметра прозрачен сироп.
Забравих да ви кажа - направих изследвания на бялата каша и се оказа, че няма абсолютно никакви промени на химическо ниво. Тоест вече имах доказателства, че сиропа не се е променил. Просто нещо в него е кристализирало, и това не е захарозата, защото щеше да има едри кристали, а вероятно глюкозата или фруктозата. Тогава веднага реших да пробвам какво ще стане, ако малко го разредя. И чудото стана !!! В бутилката добавих съвсем малко вода - просто я допълних до капачката. Това може би беше около 10 мл. вода на 500 мл. бутилка. Разтръсках я да се размеси хубаво и я оставих на масата. В началото нищо не се случи, но след 2-3 дена сиропа в бутилката ОТНОВО СТАНА ПРОЗРАЧЕН и си стои такъв вече един месец.
При това положение вече знаем какъв е проблема - ами направили сме ПРЕКАЛЕНО КОНЦЕНТРИРАН РАЗТВОР, който е бил на границата на кристализацията, а там вече някой дребен външен фактор много лесно може да я активира.

Цитат