Тя си циркулира от самосебе си, защото в долната част (където са нагревателите) и в горната част температурата е различна. Тази разлика от температури във височина автоматично създава вътрешна циркулация.
Като цяло температурата на водната риза в различните нейни точки е различна, но разликата е много малка (под 10 градуса). Голямата температурна разлика е само около нагревателя на дъното, но обикновенно около него водната риза се прави по-дебела, за да може температурния градиент на дъното да е по-малък.
Най-идеалния метод е нагревателя да е външен, а стоплената вода посредством помпа да циркулира през водната риза. Това обаче е доста скъп метод, така че с известни компромиси може да се сложи вътрешен за водната риза нагревател с дебел слой вода (пропилен-гликол) около него.
Другия метод е нагревателя да е с голяма площ, което автоматично означава малка температурна разлика. Това се постига посредством проводник за подово отопление, обвит около външната страна на казана, и топлоизолиран отгоре с някакъв топлоизолационен материал. По този начин аз си направих центрофугата отопляема. Направих така и един матуратор за проба дали меда ще се утаява по-бързо.



Цитат
