Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 1262

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    .....
    Всеки трябва да си направи сметката, че утре ще изгори той и дали не е по-добре днес да помогне на колегите.
    Най-лошото е, че пострадалите не търсят подкрепата на колеги и това ясно показва, че не очакват някой да им помогне. Всеки се спасява както може и затова ще ни мачкат както си искат.
    Е то като я потърсиш, та голяма полза от това! Преди повече от два месеца написахме писмо до управителния съвет на КБП да ни подкрепи и да застане зад идеята за изграждането на системата за автоматично известяване. Не се искаше много - да се напише писмо до МЗХ на тяхна бланка и от тяхно име. Аз имах уредена среща на много високо ниво, където хората вече бяха подготвени, запознати с концепцията и ни очакваха. Резултата беше къгла НУЛА! Още очакваме някакъв отговор на писмото си, а министерството - да внесем официално предложението, за да се търси възможност за финансиране и да се подготвят съответните промени в законодателството. И докато всички сме "В очакване на ГоДо"" хората си пръскат!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Е то като я потърсиш, та голяма полза от това! Преди повече от два месеца написахме писмо до управителния съвет на КБП да ни подкрепи и да застане зад идеята за изграждането на системата за автоматично известяване. Не се искаше много - да се напише писмо до МЗХ на тяхна бланка и от тяхно име. Аз имах уредена среща на много високо ниво, където хората вече бяха подготвени, запознати с концепцията и ни очакваха. Резултата беше къгла НУЛА! Още очакваме някакъв отговор на писмото си, а министерството - да внесем официално предложението, за да се търси възможност за финансиране и да се подготвят съответните промени в законодателството. И докато всички сме "В очакване на ГоДо"" хората си пръскат!
    Нямам идея какво се е случило, но в твой стил ще ти отговоря така:

От МЗХ докато не го видиш черно на бяло - не вярвай!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Дамян Дамянов Виж публикацията
    Нямам идея какво се е случило, но в твой стил ще ти отговоря така:

От МЗХ докато не го видиш черно на бяло - не вярвай!
    Да, знам вица за негъра на бял чаршаф....
    Този пост е редактиран от tsc1; 29.04.2015 в 18:29.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Да не си играем на развален телефон -> Leeetal_2015_2013-14LossSurvey_withOnlinematerial.pdf

Ето и това за което става дума -> 2015-05-survey-percent-bee-hives-died.pdf

Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 14.05.2015 в 16:40.
    Ърнест Хемингуей

Потребител
    Регистриран
    30.12.2010
    Пчеларски район
    общ. Свищов
    http://www.fermer.bg/%D0%B0%D1%80%D0...news13344.html евала на дядото. сега да видим независимата ни правосъдна система

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Правителството на САЩ се опитва са спаси намаляващата пчелна популация

Сет Боренщайн, Асосиейтед прес
    19.05.2015 (днес)

Федералното правителство се надява на обърне намаляващата пчелна популация и тази на пеперудата монарх, като направи федералната(държавната) земя по-добра за пчелите и отдели повече средства за изследвания и обмисля използването на по-малко пестициди.

Учени казват, че пчелите са жизненоважни за опрашването на много култури, но се наранени от комбинация от лошата диета(малко и некачествен прашец и нектар), акари, болести и пестициди. Планът на САЩ е да използват всички налични средства и методи, от държавни служители до граждани да направят каквото могат за да спасят пчелите, които добавят над 15 милиарда за икономиката в САЩ, според Джон Холдрен(научен съветник към Белия дом).
    "Опрашителите са мъчат"
    Холдрен казва в пост към блог, цитирайки ново федерално проучване, според което пчеларите са загубили повече от 40% от семействата си през последната година, въпреки, че по-късно са ги възстановили чрез отводки. Той още казва, че броя на пеперудите монарх прекарали зимата в Мексиканската гора е с 90% по-малко или повече отколкото през последните две десетилетия и поради това САЩ работи с Мексико за разширяване на монархския(монархическия) хабитат в южната част от страната.
    Планът изисква възстановяването на 7 милиона акра(28328 km2) пчелен хабитат през следващите 5 години. Многобройни федерални агенции ще трябва да намерят начина да отглеждат растения на федерална(държавна) земя, които да са по-разнообразни и по-добри за пчелите за храна, тъй като учените са разтревожени, че големите монокултурни земеделски земи нарушават пчелната диета.

Планът не включва сами "американската агенция по горите", която контролира много земя. А дори и департаменти(регионални агенции) които нормално не се занимават с това, като тази по жилищно строителство и урбанизация и департамента по транспорт, ще трябва да включат добро за пчелите озеленяване на техните терени и в субсидирането.(Пояснение: Като се дават субсидии ще се залага като задължително включването в проекта на стратегията за пчелите. Нещо като задължителните зелени площи в България. Все едно ако искаш пари от ЕС фондовете, то трябва да включиш в проекта си стратегията за пчелите)

Тази част от "плана за пчелите" е одобрена от учените които ги изучават.
    "Тук, ние можем да направим много за пчелите и другите опрашители" казва професора по ентомология към университена Мериленд ванЕнглесдорп, който поведе федералното проучване което откри големите загуби на семейства. "Това е нещо, което трябва да ни развълнува и откоето да бъдем обнадеждени" Има само една надежда за пчелите и тя е да прекарват значителна част от годината в безопасна и здравословна среда. Явната липса на такива места(среда) е притеснително. Това(стратегията за пчелите) може да промени това"

Експертът по пчелите към университета на Монтана, Джери Броменшенк казва, че усилията които федералното правителство полага показват , че най-после осъзнава, че използваемата зема е ключова за пчелите.(неточен превод - University of Montana bee expert Jerry Bromenshenk said the effort shows the federal government finally recognizes that land use is key with bees.)
    В имейл Броменшенк казва: "От моята перспектива, това е знак за събуждане". " Опрашителите имат нужда от защитени райони с адекватни киличества висококачествени ресуси за храна и хабитат, относително освободени от токсични химикали, и това включва замърсители както и пестициди и други аграрни химикали."
    Администрацията предлага да похарчи 82.5 милиона долара(144.8 млн лева) за изследвания върху пчелите през следващата бюджетна година и до 34 милиона долара(59,7 млн лева) веднага.
    Агенцията по опазване на околната среда ще забърза изследнията по безопасност на широко използваните неоникотиноидни пестициди, които са временно забранени в Европа. В доклада се казва, че няма да одобрява нови използвания на пестициди докато не се направят повече изледвания.
    Директорът по околната среда към групата "Център за биологично разнообразие", Лори Ан Бърд казва: "Не предприемат достатъчно смели стъпки: има признание, че иам криза". Тя казва, че пчелите не могат да чакат изготвянето на повече изследвания на неоникотиноидите и не ходиш на втори и трети автомонтъор, когато първия ти е казал, че спирачките ти неработят.
    В доклада се говори за тънката линия между нуждата от пестициди в помощ на агросектора и вредата която те могат да нанесат върху пчелите и другите опрашители.
    Още по-малко, когато както се казва в доклада "ефекта от пестицидите е приоритет на федералното правителство, след като пчелните опрашители и контрола върху неприятелите са жизнено важно за успеха на агросектора"

Превода не е перфектен, но колкото успях - направих.

Това е стратегията изнесена официално от Белия дом
    -> Pollinator Health Strategy 2015.pdf

Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 20.05.2015 в 02:45.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Дамяне, (пост 965) няма ли начин да накараме тези от "монсанто" да си дължат търтеите вързани?

Поздрави, Г. Георгиев

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Дамяне, (пост 965) няма ли начин да накараме тези от "монсанто" да си дължат търтеите вързани?

Поздрави, Г. Георгиев
    Виж опита на земеделците в САЩ и ще ти стане пределно ясно как големите пари поръчват музиката. Пуснем ли ги един път и после ще съжаляваме поне докато сме ние живи.

Гледай това и ми кажи къде е грешката. Същото е и при пчелите, но ние явно все още не сме го разбрали.

Global Gardener - Permaculture with Bill Mollison (ТОРЕНТ)
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Дамяне, много ми е беден "Инглиша". В общи линии: Против безконтролното пръскане съм, на какво ли не, с какво ли не. Против съм и ГМО-то. А то стана една.... не е за говорене. Като дете това е 60-те години гледахме около 1.5 дка ягоди, толкова съм изял, че сега не ги и поглеждам. Но, преди няколко години съпругата ми купи от някъде една пластмасова кутийка, а вътре едни червени готини, страхотия. Но, само да ги гледаш, отхапах от една и я изплюх, отврат.

Извинете ми за лиричните отклонения.
    Поздрави,
    Г. Георгиев

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Дамяне, много ми е беден "Инглиша". В общи линии: Против безконтролното пръскане съм, на какво ли не, с какво ли не. Против съм и ГМО-то. А то стана една.... не е за говорене. Като дете това е 60-те години гледахме около 1.5 дка ягоди, толкова съм изял, че сега не ги и поглеждам. Но, преди няколко години съпругата ми купи от някъде една пластмасова кутийка, а вътре едни червени готини, страхотия. Но, само да ги гледаш, отхапах от една и я изплюх, отврат.

Извинете ми за лиричните отклонения.
    Поздрави,
    Г. Георгиев
    Това е напълно нормално, сортовете са други, а и технологията е различна. Почвата е толкова бедна, че се чудя как изобщо изкарват нещо от нея. Направо унищожават земята с химия и лоши практики. Правил съм разсад(домат) в тор от червен калифорнийски червей и стъблата бяха 1см дебели, а височината беше само около 15см. Имам съсед агроном и той не можеше да повярва какво развитие имат. Със същите семена растения засяти по-рано са много по-дребни. Отгоре на всичко съм пускал една шепа червеи в саксия със загнила палма и резултата беше, че тръгна да върви сякаш беше на стероиди. Червея не се храни с живи растения, а само със загнилите части, което спира развитието на бактериите и гъбите и вкарва кислород в кореновата система. Корена трябва да е на каша, че червея да го яде, а такъв корен е изгнил и само вреди на растението.
    Мога да напиша книга по темата и точно покрай червея започнах да се интересувам от бактерии, гъби и пчели
    Как очакваш ягода която е отгледана в хидропонна система с един господ знае какви изкуствени торове, да има онзи вкус който помниш?!?! Няма такива филми, всичко е бизнес и никой не се интересува дали на теб ти харесва.
    Много хора си мислят, че модерните технологии са евтини решения на стари проблеми, но това изобщо не е така. Това, че виждаш цената в магазина "Домати - 3.50лв" изобщо не значи, че реално цената е такава. Скритата цена я виждаш само ако пожелаеш.
    За този домат трябва да платиш:
    - 3.40лв в магазина
    - Субсидиите които ти ги вземат от данъците
    - Здраве
    - Цената на земята, която се амортизира
    -Транспорт,който включва цената на горивото, цената на металите, цената на пластмасата, цената на стъклото, цената на труда и т.н. А в цената на горивото е скрита цената на войната в Афганистан, цената на здравето на хората и т.н. и т.н В цената на металите плащаш скритата цена на труда, цена на горивото по-горе, цена на здравето и т.н и т.н В цената на пластмасата плащаш субсидии, цена на нефта и скритата му цена, цената на здравето и т.н и т.н В цената на труда влизат още хиляда фактора и "накрая няма край".

Накрая става толкова абсурдно, че от 3.40 си платил сигурно 20-30лв/кг домати. А дори и да не си ги платил, то децата ти ще ги платят. И тъй като искаме всичко сега и веднага, започва едно задлъжняване и прикриване на цени и се въртиш в един кръг докато ти се завие свят. За да няма цена 20-30лв/кг, даваме държавни субсидии и регулираме(скриваме) реалната цена която плащаме.
    Ако се чудиш каква е тази търговия с въглеродни емисии, отговора е по-горе. Всичко това се плаща и сметката се трупа с лихвите. Скритата цена на въглеродните емисии са разходите които СВЕТА трябва да направи за почистването на планетата.
    Реално е добре прикрит метод за натиск върху Китай, Индия, Япония и други силно индустриализирани държави, но това е друга тема. Примерно Китай продава метали на загуба и то от много години, но това е национална политика. Като си купиш нещо от Китай, то ти си го плащаш, но отново цената е маскирана.
    Само погледни транспорта и ще ти стане ясно каква е реалната цена на плодове внос от Австралия(примерно).

Че...накратко гадната ягода е цената която плащаш за алчността и глупостта на политиците ни и мачкането на родното производство. Надявам се, че не съм те отегчил много, но това е възможно най-кратко обяснено.
    С пчеларството е същата работа, плащаш си цената на акарицида, но не го виждаш ясно.
    Този пост е редактиран от Дамян Дамянов; 20.05.2015 в 02:13.
    Ърнест Хемингуей

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •