Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
В сметката включваш ли ел.енергията за поддържане на температурата необходима за инвертирането?
За загряването на 1 тон вода с 1 градус е необходима около 1 киловатчас електроенергия. От тука за една моя варка от около 215 килограма (150 кг. захар и 64-65 L вода за да я загрея от 10 до 45 градуса отива енергия (45-10) * 0.215 = 7.5 kWh. Самата машина (металния казан) също се загрява, но неговата маса е не повече от 50 kg. Нека да приемем, че общото количество на електроенергията, необходима за загряване на разтвора и машината, е максимум 10 kWh. След това тази температура трябва да се поддържа около 48 часа, но когато стените на машината са топлоизолирани, загубите на енергия са много малки. Въпреки това нека да приемем, че за поддържане на температурата отиват още 10 kWh (при добра топлоизолация са много по-малко).

Като цяло в най-лошия случай губим 20 kWh електроенергия, или това е около 4 лева за разтвор, струващ 150 лева захар и 12 лева инвертаза. Или себестойноста от 162 лева се покачва на 166 лева. Това са само 2-3 процента оскъпяване, което е едно нищо. Нека да добавим и 1 час труд (още 4 лева). Получава се себестойност от 170 лева за 215 килограма 70% сироп.

За който не може да си сметне колко ще бъде при други количества на варката, ще преизчисля тези суми към 1 килограм захар. И така .... за да се инвертира сиропа, получен от 1 килограм захар, са необходими допълнително следните други разходи:
ИНВЕРТАЗА - 8 стотинки
ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ - 3 стотинки
ТРУД - 3 стотинки


Или колкото струва захарта (около 1 лев), има още само около 10-15% оскъпяване за нейното инвертиране. Тоест струва си човек да си направи труда да инвертира, като така ще икономиса износване на организмите на пчелите в пчелните си семейства. Специално за есенното подхранване инвертирането си е едва ли не задължително, защото не се изтощават зимните пчели като правят преработка. Те само свалят сиропа и директно го складират по килийките. За пролетното подхранване ползите са следните:
1. Ако сиропа е инвертиран с гъстота 66-70%, може да се сложи много по-рано в хранилките, защото не замръзва, не кристализира и не се вкисва.
2. Това че не се вкисва, когато е с гъстота над 66%, позволява еднократно през март да се сложат 5-10 литра в голяма хранилка, и така на пчелина ще се ходи много по-рядко (икономия на транспортни разходи и труд).