А пчелите-работнички от къде ги получават? Нали не забравяме че говорим за насекоми, преминаващи през метаморфоза и току-що излюпения индивид няма как да има някаква чревна микрофлора в себе си, докато не бъде "заквасен" от кърмачките ( това предполагам отговаря на въпроса, ако въобще сте си го задавали, защо най-младите пчели не започват веднага да произвеждат млечице и да хранят ларвите). Всъщност кърмачките са ядрото на пчелното семейство, тъй като в тях се намира всичкия витолонгенин на семейството, а от друга страна снабдяват с протеини (пчелно млечице) както майката и пилото, така и най-младите и най-"старите"/летящите пчели (които също се нуждаят от протеини, а не са способни да усвояват прашеца). Пчелите кърмачи са и тези които култивират ( в буквалня смисъл на думата, макар и не по същия начин както мравките листорези) разните симбиотични бактерии (вкл. и млечнокиселите), необходими за храносмилането и за превръщането на прашеца в перга.
По-скоро смятам, че причината майките да остават сравнително "незасегнати" се дължи на механизмите на пчелното семейство да минимизира излагането на майката на болестотворни агенти ( когато една пчела се почувства болна, тя представа да храни майката/пилото и да споделя храна със останалите пчели в кошера и се превръща в летяща). Освен това майките притежават способност ( притежавана в по-малка степен и от пчелите кърмачки) да поддържат висок [метаболитно енергоемък] вторичен имунен отговор (което освен всичко друго е жизненоважна адаптация, позволяваща опазването на сперматозоидите живи години наред вътре в семенното мехурче на майката), като по този начин минимизират проявяването на клиничните симптоми от дадено заболяване.Факта че след синдром на празния кошер остава само майката с десетина пчелички се вписва в откритието. Също и според мен подсилва тезата, че причината може да е от "увреждане" на хранителната и микробната среда.