Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 20 от 96 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 191 до 200 от общо 959
    VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Ами точно в това е откритието - че чревните бактерии на майката и пчелите й са различни.
    Факта че след синдром на празния кошер остава само майката с десетина пчелички се вписва в откритието. Също и според мен подсилва тезата, че причината може да е от "увреждане" на хранителната и микробната среда.
    Майката остава най-незасегната защото получава храната си и микробионите си от пчелното млечице.
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Не видях датата на долния пост

Разбрах идеята за хоризонталния пренос, но ми изглежда малко...
    Майката изобщо ли не пренася бактерии към пчелите? Дори върху яйцата има такива и това ми е чудно - как върху яйцето не попадат бактерии от майката, а само такива от пчелите.
    Може би искат да кажат, че много малко бактерии от майката попадат в работничките, но ми изглежда невъзможно преноса да е само в една посока.
    Ще проуча точно как стоят нещата, че ми изникват няколко идеи в главата
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Почетен Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Пчеларски район
    Варна
    На мен ми е трудно да си представя как биха могли да се предават бактериите от майката на работничките само чрез яйце . Бозайниците е нормално да предават микробиом от майка на бебе, все пак стадиите съответстващи на ларва и какавида протичат в утробата . При пчелите ларвите приемат храната на работничките и колкото по възрастна е ларвата толкова количеството на прашеца в храната и е по-голямо , по-скоро прашеца основно формира микробиома на работничките и търтеите пренасяйки бактерии от околната среда . Майката има само тези бактерии , които се предават чрез пчелното млечице , но тя има и по-ограничен контакт с околната среда .

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Майката остава най-незасегната защото получава храната си и микробионите си от пчелното млечице.
    А пчелите-работнички от къде ги получават? Нали не забравяме че говорим за насекоми, преминаващи през метаморфоза и току-що излюпения индивид няма как да има някаква чревна микрофлора в себе си, докато не бъде "заквасен" от кърмачките ( това предполагам отговаря на въпроса, ако въобще сте си го задавали, защо най-младите пчели не започват веднага да произвеждат млечице и да хранят ларвите). Всъщност кърмачките са ядрото на пчелното семейство, тъй като в тях се намира всичкия витолонгенин на семейството, а от друга страна снабдяват с протеини (пчелно млечице) както майката и пилото, така и най-младите и най-"старите"/летящите пчели (които също се нуждаят от протеини, а не са способни да усвояват прашеца). Пчелите кърмачи са и тези които култивират ( в буквалня смисъл на думата, макар и не по същия начин както мравките листорези) разните симбиотични бактерии (вкл. и млечнокиселите), необходими за храносмилането и за превръщането на прашеца в перга.

Факта че след синдром на празния кошер остава само майката с десетина пчелички се вписва в откритието. Също и според мен подсилва тезата, че причината може да е от "увреждане" на хранителната и микробната среда.
    По-скоро смятам, че причината майките да остават сравнително "незасегнати" се дължи на механизмите на пчелното семейство да минимизира излагането на майката на болестотворни агенти ( когато една пчела се почувства болна, тя представа да храни майката/пилото и да споделя храна със останалите пчели в кошера и се превръща в летяща). Освен това майките притежават способност ( притежавана в по-малка степен и от пчелите кърмачки) да поддържат висок [метаболитно енергоемък] вторичен имунен отговор (което освен всичко друго е жизненоважна адаптация, позволяваща опазването на сперматозоидите живи години наред вътре в семенното мехурче на майката), като по този начин минимизират проявяването на клиничните симптоми от дадено заболяване.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    А пчелите-работнички от къде ги получават? Нали не забравяме че говорим за насекоми, преминаващи през метаморфоза и току-що излюпения индивид няма как да има някаква чревна микрофлора в себе си, докато не бъде "заквасен" от кърмачките ( това предполагам отговаря на въпроса, ако въобще сте си го задавали, защо най-младите пчели не започват веднага да произвеждат млечице и да хранят ларвите). Всъщност кърмачките са ядрото на пчелното семейство, тъй като в тях се намира всичкия витолонгенин на семейството, а от друга страна снабдяват с протеини (пчелно млечице) както майката и пилото, така и най-младите и най-"старите"/летящите пчели (които също се нуждаят от протеини, а не са способни да усвояват прашеца). Пчелите кърмачи са и тези които култивират ( в буквалня смисъл на думата, макар и не по същия начин както мравките листорези) разните симбиотични бактерии (вкл. и млечнокиселите), необходими за храносмилането и за превръщането на прашеца в перга.
    Добре си го написал. Аз имах предвид, че майката няма пряк досег с прашец и нектар и вредата от консумирането и обработването на евентуално замърсени прашец и нектар остава в най-голяма степен за кърмачките и летящите пчели. А различията в микробионите на майката и пчелите и дава още едно ниво на защита.
    В момента чета едно файлче което има допирни точки по темата.

П.С. Виж питах те нещо в темата за Вароатозата.
    Прикачени файлове Прикачени файлове
    Винаги може по-добре.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    .....Аз имах предвид, че майката няма пряк досег с ..... нектар.....

Освен в периода преди оплождането и в случай на изпадане в роево настроение.

А различията в микробионите на майката и пчелите и дава още едно ниво на защита.
    Не се бях замислял от тази гледна точка
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    30.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka...pcheli-6002505
    Еми да вземат да се замислят европейците, че в тях ни е надеждата. Нашите тука се правят, че ни няма.
    Каква ти надежда,кви 5 лева,вижте кво добро ни мислят http://www.kvantov-prehod.org/articl...ългария

Заслужил Автор
    Регистриран
    31.01.2012
    Пчеларски район
    Южен централен
    Тези статии от видни журналисти цитиращи водещи медии /без да споменават имената им/ напоследък се нароиха много и непрекъснато заливат нета. Не съм привърженик на конспирацията ,но и не я отричам изцяло. Днес четох, че сме били и под турско-еврейско робство. Защо пък и еврйско? Намерих някъкво обяснение, но не искам да го внушавам.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от asusat Виж публикацията
    Каква ти надежда,кви 5 лева,вижте кво добро ни мислят http://www.kvantov-prehod.org/articl...ългария
    Ха-ха-ха....Сега е моментът да се запасим с червено вино(който няма),за да преборим радиацията от бомбите или от болните мозъци.

Страница 20 от 96 ПърваПърва ... 1018192021223070 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •