Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Ако наистина слагаш белег на майката съм съгласен. Но въпреки всичко това е невъзможно. Пак ще кажа, че такъв филм няма. Какви са тия пчели, които ама хич не им се иска да се роят. Или някой им хвърля по едно око или нещо ме слънгосваш.
Филма си го има и е много сериен. Не знам какво им се иска на пчелите, ама знам какво искам аз. Заради теб ще се опитам да съм подробен.

Старите пчелари по моя край твърдят че роеве излизат през Май и Юни, с известни изключения. Но никога по-рано от последните дни на Април. Акацията, която при мен е първа главна паша нормално цъфти около Гергьовден и продължава десетина дни ( през последните 2-3 години закъснява с десетина дена). От книжките съм чел, че инстинкта за събиране на храна доминира над този за размножаване, и появата на обилна паша прекратява роевото настроение. а и до сега не съм чул за излезли роеве по време на силна паша. (стига пашата да не се провали, но това е друг филм) Та от всичко написано до тук излиза че рисковият период е около 1 месец, от средата на Април, до средата на Май. Е точно тогава си ходя 2 пъти.
Не знам каква порода са ми пчелите, ама съм забелязал през годините, че ако в този период:
- имат на разположение достатъчно свободно място за усвояване в кошера
- ако имат качествена майка
- ако имат обилен приход на нектар (сироп) от вън
въобще не мислят да се роят.
Всичко това са фактори на които пчеларя може да влияе.
Ако и сега не си ме разбрал, не мога да ти помогна.