Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
Колега Скутелатор,имах в предвид,че насоките ти са в майкопроизводство,а не толкова във вадене на стоков мед.Това изследване и аз го четох.Универсални решения няма по отношение на вирусите,поне аз така мисля засега.За другите методи предполагам,че ползваш строителна,но ти сам казваш,че ти трябват търтеите.Не намеквам,че криеш нещо,просто предположих.Ти срещал ли си досега изследване за резистентност към тимол,защото аз още не съм.И като цяло към етеричните масла не съм засичал.
Колега Pavel–Bs,от последното Ваше изречение в този пост ,разбирам че не сте наясно какво представлява Тимола.Затова ще се опитам да Ви поясня: 1.Тимола не е етерично масло. 2.Тимола е органично химично съединение /т.е. чиста химия./ производно на метилфенола.ТИМОЛ=2изопроп л–5метилфенол .Това е химическото му наименование.И ако досега сте си мислели ,че третирате пчелите с етерично масло/което също химия,но добра/ ,,тимол",което не е ,,химикал"и е много ,ама много полезно за зимните пчели,и го държите 4–5 месеца вътре в кошера,жестоко сте се заблуждавали.Особено ако започнете от края на юли,когато плодника е пълен с разновъзрастно пило/запечатано и открито,в различен стадий на развитие/,а отгоре имате 2–3 магазина с нектар и мед.Просто ума не ми го побира тази практика.Нали целта ни е чист мед.Но всеки си шета на акъла.Съветвате ме да прочета постовете на колегата Скутелатор–благодаря,всич ко чета от него.Има какво да научим от всеки пост,но чета задълбочено,асимилирам го и едва тогава мога да си позволя мнение.Но не вземам,защото виждам че съм много далече назад в материята която той дискутира във форума.Не смея и да го цитирам,защото това е негова теза,която аз не мога да защитя ако се наложи.Това че Вие го използвате като щит,за да си защитите тезата е друг въпрос,който не искам да дискутирам.И така:Тимола е хим.съединение,което използваме в борбата с акарите,разтворено в етерично масло.Практически неразтворимо във вода.Използва се и в медицината ,като обезболяващо,за дезинфекция,като консервант,но в умерени проценти.За много лекарства няма публикации че се получава резистентност,но идва и този момент.Както писах в предишния си пост,че 5 месеца е много време.Това е мнение, а не догма–Вие скочихте на нож.Посъветвахте ме какво да правя,да не ползвам химикали, като се позовахте на Скутелатор,а след няколко поста отново поискахте неговото мнение относно ,,етеричното " масло ТИМОЛ,което Вие държите в плодника близо 5 месеца.