Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
Колега Pavel–Bs,от последното Ваше изречение в този пост ,разбирам че не сте наясно какво представлява Тимола.Затова ще се опитам да Ви поясня: 1.Тимола не е етерично масло. 2.Тимола е органично химично съединение /т.е. чиста химия./ производно на метилфенола.ТИМОЛ=2изопроп л–5метилфенол .Това е химическото му наименование.И ако досега сте си мислели ,че третирате пчелите с етерично масло/което също химия,но добра/ ,,тимол",което не е ,,химикал"и е много ,ама много полезно за зимните пчели,и го държите 4–5 месеца вътре в кошера,жестоко сте се заблуждавали.Особено ако започнете от края на юли,когато плодника е пълен с разновъзрастно пило/запечатано и открито,в различен стадий на развитие/,а отгоре имате 2–3 магазина с нектар и мед.Просто ума не ми го побира тази практика.Нали целта ни е чист мед.Но всеки си шета на акъла.Съветвате ме да прочета постовете на колегата Скутелатор–благодаря,всич ко чета от него.Има какво да научим от всеки пост,но чета задълбочено,асимилирам го и едва тогава мога да си позволя мнение.Но не вземам,защото виждам че съм много далече назад в материята която той дискутира във форума.Не смея и да го цитирам,защото това е негова теза,която аз не мога да защитя ако се наложи.Това че Вие го използвате като щит,за да си защитите тезата е друг въпрос,който не искам да дискутирам.И така:Тимола е хим.съединение,което използваме в борбата с акарите,разтворено в етерично масло.Практически неразтворимо във вода.Използва се и в медицината ,като обезболяващо,за дезинфекция,като консервант,но в умерени проценти.За много лекарства няма публикации че се получава резистентност,но идва и този момент.Както писах в предишния си пост,че 5 месеца е много време.Това е мнение, а не догма–Вие скочихте на нож.Посъветвахте ме какво да правя,да не ползвам химикали, като се позовахте на Скутелатор,а след няколко поста отново поискахте неговото мнение относно ,,етеричното " масло ТИМОЛ,което Вие държите в плодника близо 5 месеца.

Тимола/цитирам по памет/ се съдържа в мащерката/тимус вулгарис,откъдето и идва наименованието му/, от 20 до 50 процента от където се извлича чрез екстракция. Синтезира се и по химически път/близко до горното описание/.