Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 58 от 239 ПърваПърва ... 848565758596068108158 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 571 до 580 от общо 2387
    Забранен
    Регистриран
    08.01.2011
    Пчеларски район
    Троянска община
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Ако наистина слагаш белег на майката съм съгласен. Но въпреки всичко това е невъзможно. Пак ще кажа, че такъв филм няма. Какви са тия пчели, които ама хич не им се иска да се роят. Или някой им хвърля по едно око или нещо ме слънгосваш.
    Който го може, си го може .

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от Pavel_Bs Виж публикацията
    Колега Скутелатор,имах в предвид,че насоките ти са в майкопроизводство,а не толкова във вадене на стоков мед.Това изследване и аз го четох.Универсални решения няма по отношение на вирусите,поне аз така мисля засега.За другите методи предполагам,че ползваш строителна,но ти сам казваш,че ти трябват търтеите.Не намеквам,че криеш нещо,просто предположих.Ти срещал ли си досега изследване за резистентност към тимол,защото аз още не съм.И като цяло към етеричните масла не съм засичал.
    Колега Pavel–Bs,от последното Ваше изречение в този пост ,разбирам че не сте наясно какво представлява Тимола.Затова ще се опитам да Ви поясня: 1.Тимола не е етерично масло. 2.Тимола е органично химично съединение /т.е. чиста химия./ производно на метилфенола.ТИМОЛ=2изопроп л–5метилфенол .Това е химическото му наименование.И ако досега сте си мислели ,че третирате пчелите с етерично масло/което също химия,но добра/ ,,тимол",което не е ,,химикал"и е много ,ама много полезно за зимните пчели,и го държите 4–5 месеца вътре в кошера,жестоко сте се заблуждавали.Особено ако започнете от края на юли,когато плодника е пълен с разновъзрастно пило/запечатано и открито,в различен стадий на развитие/,а отгоре имате 2–3 магазина с нектар и мед.Просто ума не ми го побира тази практика.Нали целта ни е чист мед.Но всеки си шета на акъла.Съветвате ме да прочета постовете на колегата Скутелатор–благодаря,всич ко чета от него.Има какво да научим от всеки пост,но чета задълбочено,асимилирам го и едва тогава мога да си позволя мнение.Но не вземам,защото виждам че съм много далече назад в материята която той дискутира във форума.Не смея и да го цитирам,защото това е негова теза,която аз не мога да защитя ако се наложи.Това че Вие го използвате като щит,за да си защитите тезата е друг въпрос,който не искам да дискутирам.И така:Тимола е хим.съединение,което използваме в борбата с акарите,разтворено в етерично масло.Практически неразтворимо във вода.Използва се и в медицината ,като обезболяващо,за дезинфекция,като консервант,но в умерени проценти.За много лекарства няма публикации че се получава резистентност,но идва и този момент.Както писах в предишния си пост,че 5 месеца е много време.Това е мнение, а не догма–Вие скочихте на нож.Посъветвахте ме какво да правя,да не ползвам химикали, като се позовахте на Скутелатор,а след няколко поста отново поискахте неговото мнение относно ,,етеричното " масло ТИМОЛ,което Вие държите в плодника близо 5 месеца.

Наблюдател
    Регистриран
    15.11.2014
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Колега Pavel–Bs,от последното Ваше изречение в този пост ,разбирам че не сте наясно какво представлява Тимола.Затова ще се опитам да Ви поясня: 1.Тимола не е етерично масло. 2.Тимола е органично химично съединение /т.е. чиста химия./ производно на метилфенола.ТИМОЛ=2изопроп л–5метилфенол .Това е химическото му наименование.И ако досега сте си мислели ,че третирате пчелите с етерично масло/което също химия,но добра/ ,,тимол",което не е ,,химикал"и е много ,ама много полезно за зимните пчели,и го държите 4–5 месеца вътре в кошера,жестоко сте се заблуждавали.Особено ако започнете от края на юли,когато плодника е пълен с разновъзрастно пило/запечатано и открито,в различен стадий на развитие/,а отгоре имате 2–3 магазина с нектар и мед.Просто ума не ми го побира тази практика.Нали целта ни е чист мед.Но всеки си шета на акъла.Съветвате ме да прочета постовете на колегата Скутелатор–благодаря,всич ко чета от него.Има какво да научим от всеки пост,но чета задълбочено,асимилирам го и едва тогава мога да си позволя мнение.Но не вземам,защото виждам че съм много далече назад в материята която той дискутира във форума.Не смея и да го цитирам,защото това е негова теза,която аз не мога да защитя ако се наложи.Това че Вие го използвате като щит,за да си защитите тезата е друг въпрос,който не искам да дискутирам.И така:Тимола е хим.съединение,което използваме в борбата с акарите,разтворено в етерично масло.Практически неразтворимо във вода.Използва се и в медицината ,като обезболяващо,за дезинфекция,като консервант,но в умерени проценти.За много лекарства няма публикации че се получава резистентност,но идва и този момент.Както писах в предишния си пост,че 5 месеца е много време.Това е мнение, а не догма–Вие скочихте на нож.Посъветвахте ме какво да правя,да не ползвам химикали, като се позовахте на Скутелатор,а след няколко поста отново поискахте неговото мнение относно ,,етеричното " масло ТИМОЛ,което Вие държите в плодника близо 5 месеца.

Тимола/цитирам по памет/ се съдържа в мащерката/тимус вулгарис,откъдето и идва наименованието му/, от 20 до 50 процента от където се извлича чрез екстракция. Синтезира се и по химически път/близко до горното описание/.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Колега Гогол,напълно сте прав и се радвам,че толкова добре и аргументирано се изказвате.Признавам,че допуснах грешка,приравнявайки тимола с етеричните масла,но това не е поради незнание.Наясно съм,че е химично съединение,което присъства и в много билки.От тях впоследствие е и синтезирано.Както писах,тимола на кристали(10грама на кошер в чорапче) го поставих в средата на октомври върху рамките в единия край на кошера.Мед от плодник не вадя и затова нямам притеснения за това.Относно ползите,изхождам от сведенията доказващи неговото бактерицидно действие чрез парите си.Имаше материали,където се разглеждаше тимола и ресвератрола за удължаване живота на пчелите.Както споменах - още съм новобранец в неговата употреба и ако имате опит с него ще бъда безкрайно благодарен ако го споделите с мен и останалите колеги от форума.Сигурен съм,че ще допусна грешки,но те са необходими и ако не са фатални са добре дошли за да си науча по-добре урока.Относно ножа,ако разгледате и други мои писания,ще видите,че съм миролюбива личност и не смятам,че ножа е разрешението.Радвам се,че сте толкова задълбочен и аргументирам.Надявам се да продължим дискусиите без ножове.Препратката към материалите на Дони е направена от добро сърце,не виждам това което виждате вие - агресия,но всеки вижда това което търси.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Наблюдател
    Регистриран
    14.02.2011
    Цитат Първоначално публикувано от motor63 Виж публикацията
    Тимола/цитирам по памет/ се съдържа в мащерката/тимус вулгарис,откъдето и идва наименованието му/, от 20 до 50 процента от където се извлича чрез екстракция. Синтезира се и по химически път/близко до горното описание/.
    и не само в нея
    Ако вярваш на всичко,което четеш,по-добре не чети

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Колега Гогол, мисля че и Вие обаче малко трябва да се ограмотите, защото от написаното от Вас оставам с впечатлението, че не подозирате за съществуването на растението Thyme и натуралното тимолово масло:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thyme
    http://www.experience-essential-oils.com/thyme-oil.html

Thyme Oil as a dietary supplement, it is one of the strongest antioxidants known to man. Thyme supports the immune, respiratory, digestive, nervous, and other body systems.
    Thymus vulgaris CT thymol – This plant contains strong antiseptic properties and is 60-70 percent thymol. Harvested in the fall. It has two common names: Thyme and Red Thyme oil.
    Винаги може по-добре.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
    Колега Гогол, мисля че и Вие обаче малко трябва да се ограмотите, защото от написаното от Вас оставам с впечатлението, че не подозирате за съществуването на растението Thyme и натуралното тимолово масло:

http://en.wikipedia.org/wiki/Thyme
    http://www.experience-essential-oils.com/thyme-oil.html

Цяло лято ползвам тимолово масло за да уеднаквявам миризмите и освен това попръсквам с пулверизатора с водичка и десетина капки пак от него,ей така,за мирис.Стана тя - една гаща плява с тоя тимол.Има синтетичен тимол - за който говори колегата Гогол,и има натурално етерично тимолово масло за което всички си мислим,но понякога от бързане ги смесваме.Грешката е вярна.
    Който управлява знанието,управлява всичко!
    "С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
    "Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд

Ако наистина слагаш белег на майката съм съгласен. Но въпреки всичко това е невъзможно. Пак ще кажа, че такъв филм няма. Какви са тия пчели, които ама хич не им се иска да се роят. Или някой им хвърля по едно око или нещо ме слънгосваш.
    Филма си го има и е много сериен. Не знам какво им се иска на пчелите, ама знам какво искам аз. Заради теб ще се опитам да съм подробен.

Старите пчелари по моя край твърдят че роеве излизат през Май и Юни, с известни изключения. Но никога по-рано от последните дни на Април. Акацията, която при мен е първа главна паша нормално цъфти около Гергьовден и продължава десетина дни ( през последните 2-3 години закъснява с десетина дена). От книжките съм чел, че инстинкта за събиране на храна доминира над този за размножаване, и появата на обилна паша прекратява роевото настроение. а и до сега не съм чул за излезли роеве по време на силна паша. (стига пашата да не се провали, но това е друг филм) Та от всичко написано до тук излиза че рисковият период е около 1 месец, от средата на Април, до средата на Май. Е точно тогава си ходя 2 пъти.
    Не знам каква порода са ми пчелите, ама съм забелязал през годините, че ако в този период:
    - имат на разположение достатъчно свободно място за усвояване в кошера
    - ако имат качествена майка
    - ако имат обилен приход на нектар (сироп) от вън
    въобще не мислят да се роят.
    Всичко това са фактори на които пчеларя може да влияе.
    Ако и сега не си ме разбрал, не мога да ти помогна.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от Юрий Цветков Виж публикацията
    Старите пчелари по моя край твърдят че роеве излизат през Май и Юни, с известни изключения. Но никога по-рано от последните дни на Април. От книжките съм чел, че инстинкта за събиране на храна доминира над този за размножаване, и появата на обилна паша прекратява роевото настроение, а и до сега не съм чул за излезли роеве по време на силна паша. (стига пашата да не се провали, но това е друг филм) Та от всичко написано до тук излиза че рисковият период е около 1 месец, от средата на Април, до средата на Май.
    Явно само книжки четеш и на старите пчелари се доверяваш, какво казват. Иначе нещата не са точно такива каквито ги описваш. Защото за тези 2 пъти, които си ходиш не може да видиш неща, които стават през другото време. За тях питай пчелари, които са всекидневно около пчелите си. Тази година която мина имаше рояци и преди 15 април, а е имало рояци и през септември. Това дето си го чел в книжките, че спират роенето при силна паша го забрави. Това е пълна глупост измислена от някой, който и хал хабер си няма от пчели. А що се отнася до рисковия период, това зависи от семейството. По - рано развилото се семейство се очаква логично да се рои и по - рано, а по късно развилото се ще се рои по - късно. Всяко семейство си има пик на развитие и точно там е времето за роене. Не всяко семейство ще се рои в дадения пик, но всичко това зависи и от ред други условия, които ще се появят през време на развитието на семейството и ще го подтикнат към роене. Трябва повече да се работи с пчелите. Само с четене на книжки и от беседи между колеги пчелари не се става добър пчелар. Затуй, че не ми цитирай неща от книжките, а от опит. Книжките аз съм ги изял с кориците, филмите съм ги изгледал така да се каже всичките и то по няколко пъти. А на пчелите им дишам в антенките. Вярвам само на пчелари, които спят при пчелите си, хранят се при тях и т. н.. С една дума живеят с тях и за тях.

Заслужил Автор
    Регистриран
    22.12.2011
    Явно само книжки четеш и на старите пчелари се доверяваш, какво казват. Иначе нещата не са точно такива каквито ги описваш. Защото за тези 2 пъти, които си ходиш не може да видиш неща, които стават през другото време. За тях питай пчелари, които са всекидневно около пчелите си. Тази година която мина имаше рояци и преди 15 април, а е имало рояци и през септември. Това дето си го чел в книжките, че спират роенето при силна паша го забрави. Това е пълна глупост измислена от някой, който и хал хабер си няма от пчели. А що се отнася до рисковия период, това зависи от семейството. По - рано развилото се семейство се очаква логично да се рои и по - рано, а по късно развилото се ще се рои по - късно. Всяко семейство си има пик на развитие и точно там е времето за роене. Не всяко семейство ще се рои в дадения пик, но всичко това зависи и от ред други условия, които ще се появят през време на развитието на семейството и ще го подтикнат към роене. Трябва повече да се работи с пчелите. Само с четене на книжки и от беседи между колеги пчелари не се става добър пчелар. Затуй, че не ми цитирай неща от книжките, а от опит. Книжките аз съм ги изял с кориците, филмите съм ги изгледал така да се каже всичките и то по няколко пъти. А на пчелите им дишам в антенките. Вярвам само на пчелари, които спят при пчелите си, хранят се при тях и т. н.. С една дума живеят с тях и за тях.
    Слънчо , хайде стига , че циганката умря на място. Не е полезно човек да се хвали толкова
    Чух и забравих. Видях и запомних. Преживях и разбрах. Конфуций

Страница 58 от 239 ПърваПърва ... 848565758596068108158 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •