Тази тема съм я чел няколко пъти и ми е много интересна, жалко че на напоследък има само спам в нея. Няма ли някой да сподели малко опит, аз от другата година вкарам по 2 магазина на семейство защото с тях се работи по лесно. Започнах да правя магазини вече имам 10 и до пролетта трябва да окомплектовам всичко.
за полукорпуси ли говориш , аз моите ги развивам на 3 или 4 корпуса и понякога слагам полукорпуса над първия корпус като разкъсвам пилото. Тва го използвам като противо роево средство. Същата работа става и с цял корпус де но кой с каквото разполага при мен дадан и многокорпус са взаимо заменяеми всичко е с фалц и всичко пасва навсякаде. При мен не всички семейства са в 2-ри корпус при МК до късно отглеждаха пило и имам 3 4 сем които са още в 1-и корпус ,което не е добре. Могат да умрат от глад, не ги преместих в втори корпус , имам сем. които сами правят това ,защото аз оставям горе пълен корпус с мед.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
полукорпуси визирах магазини дадан-блат извинявам се, и практикувам така , когато развия семеиството на 3 корпуса , като се предполага че в първите 2 е пилото, тогава разкъсвам пилото като противороево средство или с дадан блат магазин или с цял корпус в общи линии с каквото разполагам. Работя без ХР и се чудя дали не правя грешка защото ми отнема мн. време да проверявам семействата(2 корпуса с пило за наличие на м-ци).
А какво постигаш като разделиш така пилото? Разкажи по подробно и обвързано с цъфтежа?
Не полукорпуси (120мм.) а магазини за ДБ (167мм.) Тази година имах отводки които бяха слаби за 3ти корпус на слънчогледа, но магазин им дойде идеално за съжаление имах само 3 броя. Другото за което мисля да ги ползвам е да ограничавам майката да се качва на горе, като го оставя с 9 рамки. Тази година майките без ханемановата постоянно се качваха в медовия корпус а с магазина над плодниковоя корпус (не че няма да се качат) е по малка вероятността. Също съм решил да ползвам пролетта метода на Демари и над 1вия корпус слагам ханемановата, над него магазина и над него 2рия корпус плюс пита с прясно пило. Другото което съм намислил е да заменя медовите корпуси с магазини защото са по леки и по лесно се работи с тях(на мен ми е по лесно).
Така е, но тогава всичко беше на теория а сега съм го изпитал и на практика и си правя нещата удобни за мен. То хората ми говореха много неща и повечето се оказаха глупости за това първо се убеждавам че това което се говори е вярно и тогава го прилагам. Обаче ти ми каза няколко неща които съм пробвал и всичките ми харесаха и ги вкарвам в употреба.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))