Смесени са по сила. Говорим за почти 2000 кошера по около 20 различни пчелина с различно количество и качество на есенната паша. Има както такива, които са задръстени с мед и пчели още от преди месец, така и едвам дишащи отводки на по 3-4 пити и без грам мед в тях. Има и всичко междинно. Нима при тебе всички кошери са еднакви по сила?
Общото по всички е, че има много пчела и пило, дори и при късните отводки. Разликите са в количеството на зимните запаси от мед.
Тази година правих всякакви експерименти с всякакъв вид отводки, голи роеве, с майка, на маточник, ранни, късни, силни, слаби - пълен хаос. Последните отводки ги правих през август на по 3 рамки. Те са най-слаби в момента, но ще презимуват, ако им помогна със сироп. Миналата година също имам успешно презимували 3-рамкови отводки, при това миналата година не съм им давал есенен сироп, но през зимата се изприщих да давам питки. Тази година ще се опитам поне това да го спестя или силно да го намаля.
Общото количество захар, което сега го раздавам, е някъде около 16 тона, от които половината вече са дадени. Не знам дали пчелите ще успеят да преглътнат цялото количество, защото както вече казах, някои кошери вече взеха да отказват дадения им сироп. Това не е проблем - нека да си стои по хранилките и напролет те ще си го вземат сами. Безпокоя се само да не кристализира този, който не е инвертиран.
Преди малко ми разказаха за състоянието на няколко прегледани отводки, които вече са отказали да вземат сироп, защото на тях им даваме всеки ден по малко още от предния понеделник. Ситуацията вътре в гнездото е, че си има много мед, има си и пило, има и празни килийки. Тоест не се е получило задръстване във вида, в който си го мислихме. По скоро в момента се извършва някакво пренареждане на гнездото, обусловлено от внезапната поява на неочаквана "силна паша". Пък и ние буквално преди 3-4 дена ги прехвърлихме от 5 рамкови летни нуклеуси в 6-рамкови зимни, с дебелина на стената 40mm фибран. Вероятно появата на нова празна пита в гнездото ги е накарала да си преосмислят концепцията за подреждане. Майката си е избрала да снася яйца в една от страничните пити, без да разкъсва с пило централната част. Яйца има дори и днешни (все още са прави). Иначе килийките със сироп вече са започнали да ги запечатват, което е добра новина.
Според моите пчелари пило има не само в моите стиропорени кошери, но и в техните си лични дървени кошери. Друга година по това време не е имало, но сега явно има навсякъде. Причината вероятно е топлата есен, което ме навежда на мисълта, че пчелите вероятно ще имат предостатъчно време да си го инвертират сиропа и да си го запечатат за зимата. А ако го инвертират - отпада опасноста от кристализиране.
По въпроса с това, че ги изтощавам пчелите, карайки ги да инвертират сироп по това време, май ще се окаже, че това не е вярно. Попаднах на руски статии, в които се казва, че ако есенно време се дава неинвертиран сироп, пчелите презимуват по-добре от тези, хранени с чист мед. Естествено човек вече не знае на кого да вярва, така че не знам дали това е истина, знам обаче, че ако не помогне, поне няма да навреди. С две думи - няма никаква опасност да скъся живота на пчелите, карайки ги да инвертират сироп сега по това време.
Има опасност да им се скъси живота само ако гледат много пило в условия на дефицит на прашец, защото тогава изразходват вътрешните си запаси от мастното тяло, но в момента ситуацията не е такава - прашец си има в изобилие.

Цитат