Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
По отношение на дебата, без заяждане си казвам мнението, че е малко късно за обикновен сироп и рискови операции. А за баса всичко ще зависи от времето зимата а там нещата са 50:50, никой не може да каже. Според мен имаш най-много десетина дена да им заредиш само инвертиран сироп все пак това са зимните пчели вече.
Вчера отворих на 17 градуса и нямаше пчели по рамките и една не излиташе от кошера, за кълбо не може да се говори, но си дремеха сбити по рамките.
Пчелите са пчелароустойчиви и дори да се амортизират и има 50%-тов подмор другата половина ще се опита да отгледа пило по-рано за да оцелее, тогава е хубаво да имат подходяща храна за гледане на пило. И пак времето в ранна пролет ще е решаващо. При късмет се иззимуват и 3-4 рамкови кошери (като миналата зима например).
Моята най-голяма грешка не е че ги храня сега - това си е авариен план, в който естествено че има елемент на риск. Моята най-голяма грешка е, че не ги хранех отводките по-рано по начина, по който го правя сега. Независимо че имаше и късни отводки, ако ги бях давил със сироп, щях да постигна максимална степен на тяхното развитие. За други години вече ще знам - щом е отводка, дави се със сироп до момента, до който стане семейство, годно да събира мед. Но това пак си е мое лично решение. Вие можете да го правите по друг начин и това си е ваше лично право.

Ако наистина се окаже, че трябва някакси да се дозира дневното количество сироп, тогава просто ще стесня процепа на хранилката до необходимите размери, но базовата идея пак ще си остане - минимизация на труда посреством малко на брой ходения до пчелина и сипване в хранилката на огромни количества 70%-ен сироп (за да не се вкисва). Ако се появи конденз, който да капе в сиропа, да го разрежда, и от там - вкисва, тогава просто ще направя отвори в горната част на стените на хранилката, за да се вентилира добре.