Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 81 до 90 от общо 140
    Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    ...... .И от чисто любопитство от какво е изобилието от прашец ,че нещо не ми се вярва да има изобилие от цъфнали растения по това време.......
    И аз не знам от какво е, но носят. Ха-ха ..... и аз се позамислих и излязох да погледна пред вратата - ами розите на жена ми все още цъфтят и ще цъфтят до първи сняг, някакви други бели храстчета също са покрити с цвят, по поляната също се виждат разни сини, жълти и други тревички. Ако искаш - утре по светло мога да щракна някоя друга снимка.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Последните отводки ги правих през август на по 3 рамки. Те са най-слаби в момента, но ще презимуват, ако им помогна със сироп. Миналата година също имам успешно презимували 3-рамкови отводки, при това миналата година не съм им давал есенен сироп, но през зимата се изприщих да давам питки.
    Тази година имам усещането, че няма да имаме късмета да презимуваме кошери на по 3 рамки. Сиропа според мен спират да го вземат защото стана хладно. Където имам кошер с малко запаси прехвърлям цели запечатани рамки от други. Последното ми подхранване ще е с 0.5 литра инвертиран сироп в края на седмицата.
    Зимата идва на 10 ноември.
    Винаги може по-добре.

Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Тази сутрин говорих с пчеларите във връзка с темата, по която ожесточено спорехме в събота. По едно от твърденията вече имаме доказателство, че съм прав, а именно - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ КОЛКОТО СИРОП ИМ ТРЯБВА И ЩЕ СПРАТ. При по-силните семейства точно така се е получило. Първите 3 литра са ги изяли за по-малко от денонощие, но вторите 3 литра са се задържали. Пак по нещичко вземат, но вече много-много по-бавно. При отводките в нуклеуси се е получило същото. Там са с малки хранилки и сипваме по 700 грама на ден. Ами първите 3-4 дена са си изяли всичко, и после сиропа е започнал да се задържа по хранилките. Довечера ще получа подробна информация какво е състоянието в кошерите, които са спрели да вземат сироп - задръстена ли е майката, запечатани ли са килийките със сироп и т.н.

На практика излиза, че аз с много по-малко сироп от руснаците (3-5 литра) успях да зодоволя нуждите на силните семейства. За по-слабите ще се разбере след 2-3 дена. Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.
    Относно руснаците вижте видеото http://www.yaruley.ru/video/vip/9/so..._zimovka_pchel около 14 минута! П.С. Този руснак има доста интересни видеа според мен!

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.
    Руснаците го набутаха сиропа през август, а Вие го бутате през октомври. Дано успеете да набутате 13-14 литра.......................................

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Димо Караангелов Виж публикацията
    Относно руснаците вижте видеото http://www.yaruley.ru/video/vip/9/so..._zimovka_pchel около 14 минута! П.С. Този руснак има доста интересни видеа според мен!
    Клипа е 27 минути и само преди 2 дена аз го публикувах на форума.......

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ahilis Виж публикацията
    Руснаците го набутаха сиропа през август, а Вие го бутате през октомври. Дано успеете да набутате 13-14 литра.......................................
    Аз си имам глава на раменете, на която имам доверие, и тя много рядко ме е подвеждала в този живот............. И моля ти се, престани да спамиш темите с всякакви там подмятания и личностни заяждания. Ако имаш информация по темата - споделяй я, ако не - трай си. Погледни си последните 10 мнения - НУЛА БИТА ИНФОРМАЦИЯ - всичките от първото до последното са безсмислени подмятания на личностна основа.

Цитирам:
    -Руснаците го набутаха сиропа през август, а Вие го бутате през октомври. Дано успеете да набутате 13-14 литра.......................................
    -И защо във всички теми - ще го видят и в една?
    -Никой не ти се нахвърля, а просто като кажеш нещо дръж на него, а не се извъртай.
    -Приятелю, просто нищо не ми обясняваш, а и мисля, че това малко трудно ще ти се отдаде.
    -Ти на подхранването със захарен сироп, наука ли му казваш.
    -Не вчера, не утре. Всеки ден.
    -Хаха. Браво.
    -Абе и аз си помислих нещо, но не беше за ЕФИРА.
    -В едно нещо позна - да, на Вие съм със захарния сироп. Аз произвеждам МЕД, а не крушова чорба.
    -Да, ще ги прочета тез* неща, но мисля, че няма да открия нещо ново, което да ме изненада кой знае колко. Скутелаторе, все пак различавам пчела от врабче.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Не знам дали пчелите ще успеят да преглътнат цялото количество, защото както вече казах, някои кошери вече взеха да отказват дадения им сироп. Това не е проблем - нека да си стои по хранилките и напролет те ще си го вземат сами.
    Това не е добре. Така се генерира влага в кошера. Тая грешка съм я правил вече.
    По въпроса с това, че ги изтощавам пчелите, карайки ги да инвертират сироп по това време, май ще се окаже, че това не е вярно. Попаднах на руски статии, в които се казва, че ако есенно време се дава неинвертиран сироп, пчелите презимуват по-добре от тези, хранени с чист мед.
    В северните страни има много calluna vulgaris, която е последната главна паша. А медът(трихотропичен мед) от нея е ужасен за зимуване. Трудно се вади от питите с нормална центрофуга, трябва първо да се разхлаби (разбърка)меда във всяка една килийка преди да се сложи в центрофугата. Обикновенно за ваденето на този мед се използват преси, щото е по-лесно. През време на целия процес на ваденето на меда той трябва да се движи (бърка), в момента в който се остави неподвижен, се желира и вече не може да минава през цедката. В питите образува едри и твърди кристали, които пчелите трудно консумират. Още повече, че тъй като е желиращ се мед, различните видове пчели се справят в различна степен в узряването му ( всички раси срещат трудност да го узреят). Често пъти той се вкисва в питите, малко след като е бил запечатан.

А сега си преставете зима със 6 месеца снежна покривка без възможност за облитане.
    ЕТО това е истинската причина за ГОЛЕМИТЕ хранилки, които пчеларите на запад и на север ползват, а не както бай Кольо би казал че на запад така се правело мед - с голямата хранилка и бидоните със изосуит.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    И аз не знам от какво е, но носят. Ха-ха ..... и аз се позамислих и излязох да погледна пред вратата - ами розите на жена ми все още цъфтят и ще цъфтят до първи сняг, някакви други бели храстчета също са покрити с цвят, по поляната също се виждат разни сини, жълти и други тревички. Ако искаш - утре по светло мога да щракна някоя друга снимка.
    Ето какво снимах вчера 05.10.14
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMAG0005.jpg‎   IMAG0007.jpg‎   IMAG0008.jpg‎   IMAG0009.jpg‎   IMAG0010.jpg‎  

IMAG0012.jpg‎  

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    НУЛА БИТА ИНФОРМАЦИЯ
    Информацията ще я разберете напролет и надявам се тогава да ми разчетете какво съм искал да Ви кажа с БЕЗСМИСЛИЦИТЕ си.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Може и да си прав и тогава ще ти се извиня. Ако обаче семействата ми оцелеят на 90% - ти ще имаш ли доблеста публично да ми се извиниш?

Засега си поемам риска с експеримент в много големи мащаби, а аз по принцип много трудно правя необмислени крачки и много рядко греша във взетите от мене решения. И ..... не ме е страх да вземам авангардни решения против наслоеното в мнозинството мислене, ако тези решения почиват на добро проучване и здрава логика. Точно такъв тип решения ми помагат да направя нещо повече от останалите...........

Ха-ха...... предполагам вече разбра, че напролет ще разфасовам на отводки всичките си семейства непосредствено преди акациевата паша. Ха сега започвай да ме оплюваш, че кукувица ми е изпила акъла........

Страница 9 от 14 ПърваПърва ... 7891011 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •