Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 140

Преглед на хибрид режима

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Тази сутрин говорих с пчеларите във връзка с темата, по която ожесточено спорехме в събота. По едно от твърденията вече имаме доказателство, че съм прав, а именно - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ КОЛКОТО СИРОП ИМ ТРЯБВА И ЩЕ СПРАТ. При по-силните семейства точно така се е получило. Първите 3 литра са ги изяли за по-малко от денонощие, но вторите 3 литра са се задържали. Пак по нещичко вземат, но вече много-много по-бавно. При отводките в нуклеуси се е получило същото. Там са с малки хранилки и сипваме по 700 грама на ден. Ами първите 3-4 дена са си изяли всичко, и после сиропа е започнал да се задържа по хранилките. Довечера ще получа подробна информация какво е състоянието в кошерите, които са спрели да вземат сироп - задръстена ли е майката, запечатани ли са килийките със сироп и т.н.

На практика излиза, че аз с много по-малко сироп от руснаците (3-5 литра) успях да зодоволя нуждите на силните семейства. За по-слабите ще се разбере след 2-3 дена. Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Тази сутрин говорих с пчеларите във връзка с темата, по която ожесточено спорехме в събота. По едно от твърденията вече имаме доказателство, че съм прав, а именно - ПЧЕЛИТЕ ЩЕ ВЗЕМАТ КОЛКОТО СИРОП ИМ ТРЯБВА И ЩЕ СПРАТ. При по-силните семейства точно така се е получило. Първите 3 литра са ги изяли за по-малко от денонощие, но вторите 3 литра са се задържали. Пак по нещичко вземат, но вече много-много по-бавно. При отводките в нуклеуси се е получило същото. Там са с малки хранилки и сипваме по 700 грама на ден. Ами първите 3-4 дена са си изяли всичко, и после сиропа е започнал да се задържа по хранилките. Довечера ще получа подробна информация какво е състоянието в кошерите, които са спрели да вземат сироп - задръстена ли е майката, запечатани ли са килийките със сироп и т.н.

На практика излиза, че аз с много по-малко сироп от руснаците (3-5 литра) успях да зодоволя нуждите на силните семейства. За по-слабите ще се разбере след 2-3 дена. Започвам да се чудя как руснаците успяват да набутат в кошера по 13-14 литра и единственото разумно обяснение е, че вероятно преди това са изцентрофужили всички медови пити от плодника.
    Матеев, малко не ми се вързват нещата. Нали бяха силни с малко запаси, тези 3-4 литра не мисля че ще им стигнат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Смесени са по сила. Говорим за почти 2000 кошера по около 20 различни пчелина с различно количество и качество на есенната паша. Има както такива, които са задръстени с мед и пчели още от преди месец, така и едвам дишащи отводки на по 3-4 пити и без грам мед в тях. Има и всичко междинно. Нима при тебе всички кошери са еднакви по сила?

Общото по всички е, че има много пчела и пило, дори и при късните отводки. Разликите са в количеството на зимните запаси от мед.

Тази година правих всякакви експерименти с всякакъв вид отводки, голи роеве, с майка, на маточник, ранни, късни, силни, слаби - пълен хаос. Последните отводки ги правих през август на по 3 рамки. Те са най-слаби в момента, но ще презимуват, ако им помогна със сироп. Миналата година също имам успешно презимували 3-рамкови отводки, при това миналата година не съм им давал есенен сироп, но през зимата се изприщих да давам питки. Тази година ще се опитам поне това да го спестя или силно да го намаля.

Общото количество захар, което сега го раздавам, е някъде около 16 тона, от които половината вече са дадени. Не знам дали пчелите ще успеят да преглътнат цялото количество, защото както вече казах, някои кошери вече взеха да отказват дадения им сироп. Това не е проблем - нека да си стои по хранилките и напролет те ще си го вземат сами. Безпокоя се само да не кристализира този, който не е инвертиран.

Преди малко ми разказаха за състоянието на няколко прегледани отводки, които вече са отказали да вземат сироп, защото на тях им даваме всеки ден по малко още от предния понеделник. Ситуацията вътре в гнездото е, че си има много мед, има си и пило, има и празни килийки. Тоест не се е получило задръстване във вида, в който си го мислихме. По скоро в момента се извършва някакво пренареждане на гнездото, обусловлено от внезапната поява на неочаквана "силна паша". Пък и ние буквално преди 3-4 дена ги прехвърлихме от 5 рамкови летни нуклеуси в 6-рамкови зимни, с дебелина на стената 40mm фибран. Вероятно появата на нова празна пита в гнездото ги е накарала да си преосмислят концепцията за подреждане. Майката си е избрала да снася яйца в една от страничните пити, без да разкъсва с пило централната част. Яйца има дори и днешни (все още са прави). Иначе килийките със сироп вече са започнали да ги запечатват, което е добра новина.

Според моите пчелари пило има не само в моите стиропорени кошери, но и в техните си лични дървени кошери. Друга година по това време не е имало, но сега явно има навсякъде. Причината вероятно е топлата есен, което ме навежда на мисълта, че пчелите вероятно ще имат предостатъчно време да си го инвертират сиропа и да си го запечатат за зимата. А ако го инвертират - отпада опасноста от кристализиране.

По въпроса с това, че ги изтощавам пчелите, карайки ги да инвертират сироп по това време, май ще се окаже, че това не е вярно. Попаднах на руски статии, в които се казва, че ако есенно време се дава неинвертиран сироп, пчелите презимуват по-добре от тези, хранени с чист мед. Естествено човек вече не знае на кого да вярва, така че не знам дали това е истина, знам обаче, че ако не помогне, поне няма да навреди. С две думи - няма никаква опасност да скъся живота на пчелите, карайки ги да инвертират сироп сега по това време.

Има опасност да им се скъси живота само ако гледат много пило в условия на дефицит на прашец, защото тогава изразходват вътрешните си запаси от мастното тяло, но в момента ситуацията не е такава - прашец си има в изобилие.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Пчелите че ще бъдат изтощени според мен е ясно и не само заради сиропа, а защото едни ще са отглеждали пило в момента ,а другите ще са сега излюпени и няма да са истински зимни пчели .И от чисто любопитство от какво е изобилието от прашец ,че нещо не ми се вярва да има изобилие от цъфнали растения по това време.Отново казвам това е лично мое мнение и ще ми е любопитно какъв ще е резултата напролет през март,април.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    ...... .И от чисто любопитство от какво е изобилието от прашец ,че нещо не ми се вярва да има изобилие от цъфнали растения по това време.......
    И аз не знам от какво е, но носят. Ха-ха ..... и аз се позамислих и излязох да погледна пред вратата - ами розите на жена ми все още цъфтят и ще цъфтят до първи сняг, някакви други бели храстчета също са покрити с цвят, по поляната също се виждат разни сини, жълти и други тревички. Ако искаш - утре по светло мога да щракна някоя друга снимка.

VIP Автор
    Регистриран
    14.02.2014
    Пчеларски район
    Сливен
    Последните отводки ги правих през август на по 3 рамки. Те са най-слаби в момента, но ще презимуват, ако им помогна със сироп. Миналата година също имам успешно презимували 3-рамкови отводки, при това миналата година не съм им давал есенен сироп, но през зимата се изприщих да давам питки.
    Тази година имам усещането, че няма да имаме късмета да презимуваме кошери на по 3 рамки. Сиропа според мен спират да го вземат защото стана хладно. Където имам кошер с малко запаси прехвърлям цели запечатани рамки от други. Последното ми подхранване ще е с 0.5 литра инвертиран сироп в края на седмицата.
    Зимата идва на 10 ноември.
    Винаги може по-добре.

Заслужил Автор
    Регистриран
    10.10.2011
    Пчеларски район
    общ. Братя Даскалови
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    И аз не знам от какво е, но носят. Ха-ха ..... и аз се позамислих и излязох да погледна пред вратата - ами розите на жена ми все още цъфтят и ще цъфтят до първи сняг, някакви други бели храстчета също са покрити с цвят, по поляната също се виждат разни сини, жълти и други тревички. Ако искаш - утре по светло мога да щракна някоя друга снимка.
    Ето какво снимах вчера 05.10.14
    Прикачени миниатюри Прикачени миниатюри IMAG0005.jpg‎   IMAG0007.jpg‎   IMAG0008.jpg‎   IMAG0009.jpg‎   IMAG0010.jpg‎  

IMAG0012.jpg‎  

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Както колегата каза пчелите са спрели да взимат сиропа заради по студеното време и по точно заради студените нощи. Ако си направите труда да отворите някой кошер сутринта към 7-7.30 часа ще видите, че пчелите са предимно върху пилото и почти на кълбо. Те определено не поддържат вече температурата в целия кошер и вечер сиропа се охлажда и инвертирането спира. Килийките няма да се попълнят докато не се инвертира това което е вече в тях. Матеев, сега пробвай да продължиш подхранването на група семейства с инвертиран сироп и след няколко дни ако съм прав ще започнат да свалят сироп с много по-голяма скорост от тези които се хранят със не инвертиран

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Цитат Първоначално публикувано от jorors Виж публикацията
    Ето какво снимах вчера 05.10.14
    Съжалявам, че не снимах днес. На 100 м. от пчелина ми стърнище след ожънатото жито цялото е нацъфтяло с хардал, но не се жълтее, а чернее от пчели. Като влезеш в него имаш чувството че си в средата на рой.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.05.2013
    Пчеларски район
    Карлово,Своге,Храбърско
    Цъвти и бръшляна, носят жълт прашец от него. Не цъвнало и димитровчето https://www.google.bg/search?q=%D0%B...ml%3B801%3B600

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •