Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 1210

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ами за да е пълна информацията, която както виждам не представлява търговски интерес за теб дай и следните данни:
    - обем на казана;
    - мощност на двигателя на бъркалката;
    - мощност на нагревателя на водната риза;
    - цена на таблото с електрониката.
    И всеки, който има желание да си го направи. Мисля, че такъв съд ще върши работа и за друго.
    И аз имам едно питане: Каква е гъстотата (вискозитета) на готовия сироп? Не ми трябват цифри, а само на какво може да се оприличи?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ами за да е пълна информацията, която както виждам не представлява търговски интерес за теб дай и следните данни:
    - обем на казана;
    - мощност на двигателя на бъркалката;
    - мощност на нагревателя на водната риза;
    - цена на таблото с електрониката.
    И всеки, който има желание да си го направи. Мисля, че такъв съд ще върши работа и за друго.
    И аз имам едно питане: Каква е гъстотата (вискозитета) на готовия сироп? Не ми трябват цифри, а само на какво може да се оприличи?
    Обема на казана е точно 200L до горен ръб. Аз слагам в него 214kg вода и захар и след пълното разтваряне остават някъде около 15 сантиметра до горния ръб. Изкушавам се в една варка да сложа още 25kg захар и 10L вода, защото казана ще ги събере, но няма да остане място за пяната, ако се появи. Да, при една от варките ми се появи пяна с дебелина около 10 сантиметра. Това е когато се слага мръсна захар. Тази пяна трябва да се изгребе и да се изхвърли в казана с ракия, защото всичката мръсотия се е концентрирала в нея.

Мощноста на двигателя на бъркалката е 1.1kW. Мотора е трифазен. Има и редуктор, който осигурява бавни обороти на бъркалката - някъде около 30 в минута.

Мощноста на нагревателя на водната риза не я знам, но съдейки по скоростта на нагряване стигам до извода, че е някъде около 1kW. Когато премеря тока, ще ти кажа по-точно.

Цената на таблото с предпазителите и електрониката трябва да я калкулирам. По груби разчети вероятно ще се окаже някъде на ниво около 400 лева, от които самото Logo е 250 лв.

Гъстотата (вискозитета) на сиропа е следната:
    Горещ сироп - нещо като двигателно масло за лека кола.
    Сироп, престоял във фризера при минус 15-20 градуса - гъстотата е като на меда.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Гъстотата ме интересува за да имам представа как би минавало по тръба, маркучи, клапани и всякаква арматура.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Споко - ще минава. Може да е по-бавно, но ще минава, дори и при минус 20 градуса. Също и в хранилките - аз си задавах въпроса дали ще се просмуква под малкия процеп на преградата, който е само 0.5 до 1.0 mm. Пробвах - ами просмуква се без проблеми.

Има и една много добра новина - инвертирания сироп НЕ СЕ ВЗАХАРЯВА !!!. Това е много важен момент предвид всякаквите му там тръбички, маркучета, клапани, помпи и прочее компоненти. След като сиропа не се взахарява, няма никакъв шанс да се задръсти или повреди който и да било механичен компонент от дозиращата система. Не се втвърдява при много ниски температури. Не се вкисва при дълъг престой. Абе въобще - идеалната течност от гледна точка както на пчеларите, така и на автоматизацията.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето видеоклип с работата на машината:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето ги 3-те машини, с които си приготвям сиропа. Най-дясната е без нагревател и нея я използвам за разтваряне на сироп 1:1, с който все още храня 2 пъти в седмицата. Средната машина е тази, с която правя инвертирания захарен сироп (по 1 варка на 24 часа), а най-лявата е тази, в която той отстоява още 24 часа на висока температура.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	DSC_7437.JPG
Прегледи:      687
Размер:	255.8 KB
ID:	1927

Име:	DSC_7438.jpg
Прегледи:      679
Размер:	344.7 KB
ID:	1928

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето го компютъра, който регулира температурата на средната и на лявата машина. Това е оригиналния компютър на Lyson и е много добър. Поддържа добре температурата и най-важното - не си забравя програмата при мигване на тока. Температурата в момента е 44 градуса, а настройката е да стане 55. Скороста на нагряване явно е много ниска - сутринта в 9:00 часа беше 20 градуса, а сега 13 часа след това е достигнала до 44 градуса. На практика 55 градуса ще ги достигне чак утре сутринта, когато вече ще му е време да прехвърлям сиропа във втория казан.

Име:	DSC_7434.jpg
Прегледи:      679
Размер:	196.8 KB
ID:	1930

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Споко - ще минава. Може да е по-бавно, но ще минава, дори и при минус 20 градуса. Също и в хранилките - аз си задавах въпроса дали ще се просмуква под малкия процеп на преградата, който е само 0.5 до 1.0 mm. Пробвах - ами просмуква се без проблеми.

Има и една много добра новина - инвертирания сироп НЕ СЕ ВЗАХАРЯВА !!!. Това е много важен момент предвид всякаквите му там тръбички, маркучета, клапани, помпи и прочее компоненти. След като сиропа не се взахарява, няма никакъв шанс да се задръсти или повреди който и да било механичен компонент от дозиращата система. Не се втвърдява при много ниски температури. Не се вкисва при дълъг престой. Абе въобще - идеалната течност от гледна точка както на пчеларите, така и на автоматизацията.
    Ето това вече е добра новина! И значително се упростява конструкцията. Няма да има нужда от обратно всмукване на остатъка по тръбопроводната мрежа, както и опасност от запичане на клапани.
    Браво! Контролерчето е станало много спретнато!

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Матеев, инвертирания сироп може и да не захаросва, но преди да започнеш да го слагаш по автоматичните хранилки, увери се първо че не се сгъстява. Виждал съм царевичния сироп ( с 5% съдържание на вода) как след време хваща кожа и повърхностния слой става със консистенция на желиран каучук.

За всеки случай остави настрана едно наполовина пълно шише сироп да престои няколко месеца.

Просто като идея, тъй като се коментираше опаковката в която би могъл да предлагаш инвертирания сироп за клиенти, замислял ли си се за опаковка тип "хранилка за еднократна употреба"? Слагаш опаковката върху кошера и забравяш за няколко седмици.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Матеев, инвертирания сироп може и да не захаросва, но преди да започнеш да го слагаш по автоматичните хранилки, увери се първо че не се сгъстява. Виждал съм царевичния сироп ( с 5% съдържание на вода) как след време хваща кожа и повърхностния слой става със консистенция на желиран каучук.

За всеки случай остави настрана едно наполовина пълно шише сироп да престои няколко месеца.

Просто като идея, тъй като се коментираше опаковката в която би могъл да предлагаш инвертирания сироп за клиенти, замислял ли си се за опаковка тип "хранилка за еднократна употреба"? Слагаш опаковката върху кошера и забравяш за няколко седмици.
    Тази мисъл ми мина и на мен през главата за сгъстяването. Лошо е ако е на дъното, някакви кристали или сгъстен сироп, който да запуши клапан. А една 5L или 10L бутилка за вода, подходящо укрепена на капака на кошера е идеалното решение. Проблема е да се измисли клапан без електроника, който се отваря веднъж в денонощието и се затваря, когато достигне предварително зададеното количество сироп в хранилката. Е това си е направо предизвикателство!

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •