Цитат Първоначално публикувано от m_pchelari Виж публикацията
Това си го писал в една друга тема, но явно мислиш или сънуваш много сложно. Аз тази година го измислих и съм го направил на един кошер, работи като две и две четири. Ще щракна едно клипче да видиш. Само, че ще имам едно черпане защото си е "ноу хау".
Слагаш една 5 литрова туба на капака отгоре, пробиваш малка дупчица на дъното и в нея пъхаш маркуче от система за банка (в аптеката струва 50 ст.). На системата си има колелце за дозиране на капките и визьор за ориентиране на скоростта на капане. Пробиваш на капака малка дупчица 4-5 мм. и в нея влиза маркучето от системата. На покривната табла пробиваш малка дупка 8-10мм и пъхаш малка фунийка (40 ст. от китайския). Така маркучето капе във фунията без да има връзка между капака и таблата. Фунията виси във крайна лява рамка, която е рамкохранилка и служи като буфер, където се пълни сиропа. Така в лошо време само минаваш и пълниш тубите без да отваряш кошера.
И понеже си ел. маняк помисли си само ако сложиш клапичка горе на маркучето какво става: може да храниш от вкъщи.
Хубава е идеята. Не бях се сетил, че медицината може да ни помогне. Има обаче един проблем според мене. Медицинските маркучета и дозатори са изчислени да подават дебит от порядъка на 1 литър за час или два. Толкова време се изкапват банките с физиологичен разтвор в болницата. Следователно за едно денонощие ще се изкапят около 10-15 литра, а това е твърде много. Няма как система, изчислена за 10-15 литра в денонощие, да я настроиш да дава само 300 грама. С две думи - забравяме за медицинския дозатор. Освен това му знам конструкцията (притискане на маркучето с ролка) и съм абсолютно сигурен, че дебита на тази конструкция силно зависи от температурата.

И така.......
От идеята ти останаха само медицинските маркучета. Ако приемем, че те ще издържат на UV радиация и на атмосферните условия (това трябва да се провери), тогава можем да доразвием идеята ти в следната посока (хрумна ми докато пиша). Най-скъпото съоръжение от твоята идея е тубата (резервоара), поради което в пчелина трябва да има един единствен резервоар. Ако 100 кошера трябва да ги храним с по 300 грама на ден, значи резервоара трябва да е 300 литра, за да стигне за 10 дена и 500 литра за 2 седмици. Аз предлагам еднотонен резервоар втора ръка, защото ги има под път и над път по цена 80-90 лева. По-добро съотношение цена/обем и цена/качество няма как да се намери в целия свят.

http://www.bezplatno.net/%D0%BE%D0%B...B0-884735.html
http://olx.bg/bidoni-tsisterni-1-ton...etka-i28848009

Продават ги поне на 100 места в цяла България. И в момента ползвам два такива резервоара, за да разкарвам сироп по пчелините. Страхотни са. Та слагаме един единствен такъв резервоар в центъра на пчелина, повдигнат на 2 метра височина с някаква дървена конструкция. С медицински тръбички, за да е максимално евтино, правим магистрална разводка с отклонения до всеки един кошер. До тука добре - решихме въпроса с доставката на сироп. Според мене от фунийки въобще няма нужда. Всяка една тръбичка на всеки един кошер влиза директно в хранилката (тези от по 800 гр., които и сега ги има всеки един пчелар). Сиропа от бидона до хранилката се спуска благодарение на гравитацията. Колко точно сироп ще се спусне във всеки един кошер в рамките на деня се контролира от микроконтролер, който освен всичко друго има обратна връзка от един дебитомер за кафе-машина, сложен на изхода на бидона. Остана само един единствен проблем, който все още не съм го измислил. На всеки един кошер трябва да има някакъв електромагнитен вентил или нещо още по-просто, което да пуска и спира дебита на сиропа. Иначе програмата е лесна - контролера в даден момент от време ще отвори вентила на един единствен кошер и ще чака докато в него изтекат 300 грама (съгласно дебитомера). След това ще затвори този кошер и ще отвори друг и отново ще изчака 300-та грама по същия дебитомер. И така лека полека докато зареди всички кошери. След това заспива и се събужда чак след 24 часа, когато ще направи още един цикъл на зареждане на целия пчелин. и така дни наред докато бидона се изпразни.

Давайте идея какъв изпълнителен механизъм да използвам за отваряне/затваряне на дебита към единичния кошер, но този механизаъм трябва да е надежден и много евтин - не повече от 2-3 лева, иначе цялата система ще се обезсмисли.