Оооооо разбира се. Нима не знаеш, че всяка една храна, която някое живо същество яде, първо се преобразува от организма в различни видове ЗАХАРИ, които се доразграждат до ГЛЮКОЗА, и след това тази глюкоза се усвоява от клетките.
Между другото същото важи и за алкохола, както и за всяко едно друго органично съединение, базирано на ВЪГЛЕРОДНО-ВОДОРОДНИ ВЕРИГИ (CH). Малко е смешно, но както е според вицовете - да - алкохола може да поддържа човешкия организъм жив неограничено дълго време, стига преди това да не го отрови - ха-ха. Пчелите също могат да се подхранват с алкохол и да, ще останат живи, и ще се подсилват, но вместо на носят мед, ще играят ръченица на прелката.
Захарина НЕ Е ХРАНА. Захарина не е ВЪГЛЕВОДОРОДНО СЪЕДИНЕНИЕ. В него НЯМА ЕНЕРГИЯ. Той само лъже рецепторите, че представлява нещо сладко, но нищо повече. Храносмилателната система просто го игнорира, и след това отделителната система го изхвърля навън от организма.
Не си прав Матеев! Не всичко се разгражда до глюкоза. Мазнините могат да се разградят до кетони, а кетоните да са източник на енергия. Дори в последно време развенчаха мита, че мозъка на човека не може да работи без глюкоза и си набавя енергия само от нея. Кетоните са предпочитано гориво за мозъка. Ако икаш точно изследване , мога да ти линкна. Доста модерно е да лекуват нервнодегенеративни болести с кето диета. Резултатите са изумителни!
Сигурно си прав. Аз не съм специалист по въпроса, но имам достатъчно обща култура, за да знам че в захарина няма енергия, и че той само лъже подходящите рецептори по подходящия начин. Ха-ха - то и от размера на хапчето си личи. Как може такова едно малко хапченце да е толкова високоенергийно, щото дори да превъзхожда 10 или 100 пъти и най-висококалоричната храна със същото тегло.
Доколкото знам, чистата захар не е най-вискоенергийната храна (има около 400kcal в 100g). Има разни ядки, които превъзхождат захарта 1.5 пъти (600-700kcal). Неслучайно птиците се хранят предимно със зърна и ядки - те се нуждаят от много калории с малко тегло. Иначе рекордьор по калоричност са разните му там мазнини, които превъзхождат захарта по калоричност повече от 2 пъти (800-900kcal).
За калориите и захарина си абсолютно прав! Аз исках само да те поправя в изречението, което съм цитирал.
Някои колеги пишат, че независимо какьв сироп приемат пчелите (инвертиран или обикновен) пчелите винаги отделят ензима инвертаза. Има ли конкретни доказателства за това. Ако е така има ли смисьл да се инвертира сиропа? И помага ли инвертирания сироп за подбуда на майката след като нектара от природата не е инвертиран?
Аз така знам, но не съм сигурен дали е 100%-ова истина:
Нормалния сироп пчелите го ядят сега, веднага. Нормалния сироп в мозъка на пчелите отговаря на понятието ПАША, а щом има паша, тя трябва бързо да се прибира, личинките трябва да се гледат, празните пити трябва да се градят, за майката трябва да се произвежда пчелно млечице и тя трябва да се храни обилно с него, за да снася повече......Пашата активизира всички възможни положителни инстинкти в пчелите и те започват да работят на пълна мощност по всички възможни направления.
Инвертирания сироп се възприема от пчелите като готовонаправен мед. Е, трябва малко да се сгъсти, но щом е мед, той не е за ядене през лятото. Той трябва да се складира по килийките като зимен запас. Докато го мести, всяка една пчела има право да хапне малко, но основната задача е да го премести, сгъсти и складира за зимата. Именно затова инвертиран сироп се дава чак наесен.
На практика както единия, така и другия сироп могат да се дават на пчелите както зиме, така и лете. Не че няма да го ядат, но ако искаме наистина да подсилим майката да снася повече, трябва да имитираме силна паша, а не приближаване на зимата.
Ха-ха ... и при хората е така. Зимно време свинско и винско, а лятото - плодове и зеленчуци. Не че не можем да ги разменим, но организма така си ги иска и така си ги предпочита.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))