Все още нито съм яла собствен мед, нито продавала такъв. Ясно ми е, че ще трябва да купя нова центрофуга, но смятах, че може да се отложи за по-късно време.
Благодаря за съветите! Ще се постарая да ги затопля, че при нас зимата е доста студено! Дано оцелеят! Разчитам на съветите Ви! Ако смятате, че може да пропусна някаква процедура ще съм благодарна да ми кажете!
И 3те отговора са коренно различни, което за пореден път доказва, че всеки си има начин на работа. Аз не бих разделил сега кошери, вместо сега на 2 след акацията пролетта на 4 и щяха да станат повече бройки тогава градят повече и имат по голям шанс да презимуват, но вече са разделени и ти пожелавам да изпролетят всички.
Пролетта, 10-на дена след като ги купих, направих една сборна отводка. Разви ми се до 12 рамки. Обаче исках и мед да извадя и затова спрях с отводките. Зная, че рискувам, но дано Бог е с мен, а каквото е неободимо и зависи от мен ще го направя!
Не рискуваш кой-знае колко. По принцип зимното кълбо се нуждае от много малко мед. Може би някъде около 700-800g на месец, максимум 1kg. Проблема започва пролетта, когато се появи първото пило. Тогава консумацията на мед рязко скача на ниво 4, 5 или дори 6 kg на месец. Ако тогава започнеш да храниш интензивно, ще успееш да решиш проблемите със зазимяването на семействата с малко мед. Но внимание - храненето тогава трябва да се прави редовно. Нито за ден пчелите не трябва да остават без храна. Аз тази пролет загубих над 5% от семействата си, защото си бях въобразил, че е достатъчно да ги храня само веднъж в седмицата със собственоръчно направени тънки пити от по 500-600 g. И когато размера на пилото нарастна, докато се усетя, умряха известно количество семейства, които бяха презимували успешно. Намирахме ги с изядена до дупка кесийка и вероятно за спасяването им е трябвало просто да отидем и да ги нахраним ден по-рано.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))