Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 74

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Пчелите работят и при 15 градуса.Ако има паша добре,ако няма сироп 1/1 и основа.Поздрави.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Благодаря за съвета, но продължавам да питам за уточняване дали съм разбрала - 1. При 10 - 15 градуса навън, плюс пълен корпус - да поставя магазините и по основа, за да градят, паша все някаква има; 2. Под 10 - 15 градуса да им слагам основи и да продължавам с подхранването. Не ми се сърдете, че така се обяснявам, но все пак съм на 10-на дена стаж.

Автор
    Регистриран
    12.01.2014
    Пчеларски район
    Троянски Балкан
    Цитат Първоначално публикувано от argilov Виж публикацията
    Пчелите работят и при 15 градуса.Ако има паша добре,ако няма сироп 1/1 и основа.Поздрави.
    Кои растения отделят нектар при 15 градуса?
    Никога не знаеш колко скоро ще стане твърде късно.

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.02.2014
    Ако някой ми обясни как изстива пило от основа ще съм му благодарен

Наблюдател
    Регистриран
    04.03.2013
    Пчеларски район
    Драгалевци
    За нектарооделянето трябва и да има слънцегреене , не само температура.Нектар се отделя в момента , но не достатъчно.Осигурявай им работа и подхранвай , когато не могат да излизат повече от 1 ден със сироп 2:1(2л.вода,1кг.захар).

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Наистина тези дни са много облачни. Вчера отидох да ги нагледам и пак ги подхраник със сироп - по-ретичък (2:1), за да имитира природния нектар. Днес смятах да им направя оглед преди поставянето на магазините, но температурата е много ниска и не мога да работя.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Колко е ниска температурата и какво цъфти в момента?

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Днес (към обяд) видях 7 градуса и духаше вятър, с което се усещаше по-студено. Сутринта беше по-топла. Иначе по поляните видях много нацъфтяло глухарче, в близост върби, овошки, но не мога да кажа за други ливадни или дървесни. Минзухарите са прецъфтели, но иначе ги има в изобилие. При посещението ми вчера също беше студено, долях им около по 0,300 л. сироп (предишния го бяха взели напълно). Пред два от кошерите имаше доста - 10 /десетина/ броя пчели, което отдавам на това, че са стари/ т.е може би от зимните. Не съм отваряла. Подслушах ги, след почукването жужаха нормално.

Потребител
    Регистриран
    23.04.2014
    Пчеларски район
    Батак
    Посъветвайте ме моля!
    В периода 30.07.-08.08 направих разделяне на половина на семействата ми. За сега всичко протича нормално - новите майчици пронесоха, на други отводки придадох майки - приха ги и те работят. Но, сандъците ми са наполовина празни, защото от много скоро се занимавам с пчеличките и нямам достатъчно плодникови рамки. Кажете с какво да запълня празнините на кошерите?
    В момента рамките са подредени откъм западната страна на кошера - там ли да останат или да ги подредя в средата и от двете им страни да поставя някакви материали (какви незная) за затопляне?
    Отворът откъм страната на рамките ли трябва (запад или център) да бъде или на противоположна страна?
    Притеснявам се как ще направя зазимяването!

P.S. Да се похваля - медът, който извадих е уникално ароматен и сладък!!!

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Браво за меда! Ще трябва да казваш рецептата напролет. Рамките в едната страна, прелката срещу тях, център-запад. Преградна дъска задължително и празния обем го пълня с възглавница слама или чувал с парчета стиропор/фибран. Класиката е горски мъх. Ако имаш възможност и ако ветровете позволяват, обръщай входовете на изток и тогава пълните рамки ги оставяш на юг. За мен цепене наполовина в началото на август ми идва лееко хазартно, но както и да е, няма невъзможни неща. По ме притеснява напролет без плодникови рамки какво ще става, ама след Зарезан ще го мислим.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •