Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6828

Преглед на хибрид режима

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Колега, уверявам те, не си първия който си се сетил да си отоплява кошерите.
    Когато се повиши прекалено вътрешната температура, пчелите заминават да събират храна. (а, ако се затворят прелките?????)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Колега, уверявам те, не си първия който си се сетил да си отоплява кошерите.
    Когато се повиши прекалено вътрешната температура, пчелите заминават да събират храна. (а, ако се затворят прелките?????)
    Експериментални станции с отопляване на кошери е имало преди да се родят повечето от пишещите във форума, затова не съм и помислил да претендирам за новаторство.Кошерите са зазимени с отворени долна и горна прелка.Как да се разбира прекалената вътрешна температура?При стойности от 17-18 градуса няма проблем, но за повече нямам информация.Но знам как ще я получа.

Наблюдател
    Регистриран
    26.09.2010
    Колега това което си замислил според мен граничи с безумието, помисли малко!!! Мисля че крайния ефект от подобен начин на зимуване ще е крайно негативен, но това ще ти се изясни напролет, а до тогава седни и почети някоя книжка за биологията на пчелите и .........., вслушай се поне малко в съветите на колеги които от много години се занимават с пчели , а смея да твърдя някой от тях и на научна основа!!! И все пак ти желая успех!!!

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от mindi Виж публикацията
    Колега това което си замислил според мен граничи с безумието, помисли малко!!! Мисля че крайния ефект от подобен начин на зимуване ще е крайно негативен, но това ще ти се изясни напролет, а до тогава седни и почети някоя книжка за биологията на пчелите и .........., вслушай се поне малко в съветите на колеги които от много години се занимават с пчели , а смея да твърдя някой от тях и на научна основа!!! И все пак ти желая успех!!!
    Има пчелари извън България, които години наред практикуват.И те не са виждали апокалиптичния сценарии, за които си мислиш.Пчелите по света зимуват на различни температури и няма логика нашите да имат проблем с това.Въпросите ми са свързани с това да се използва оптимално наличния ресурс,как и кога?Пчелите вече се гледат от опитен пчелар, но повече мнения и препоръки са добре дошли, човек винаги може да пропусне нещо от значение.
    Въпроса с отоплението се запознах с практиката на пчелари и научни колективи, които са правили подобни експерименти чрез научните станции към аграрни институти и университети.Не съм се хвърлил от мостта.Мерси за доброто пожелание.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от Saras Виж публикацията
    Въпроса с отоплението се запознах с практиката на пчелари и научни колективи, които са правили подобни експерименти чрез научните станции към аграрни институти и университети

Да неби случайно тези научни колективи и институти да са доста на север и малко на изток от България.Дали е необходимо да се прилага по нашите географски ширини.Имаше един колега(от форума),който пробва да отоплява една зима,но след това не повтори.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Да неби случайно тези научни колективи и институти да са доста на север и малко на изток от България.Дали е необходимо да се прилага по нашите географски ширини.Имаше един колега(от форума),който пробва да отоплява една зима,но след това не повтори.
    Руснаци, американци и други.В моя случай е необходимо и заместих стесняването и парцалите с външна изолация и отопление.Температурата в кошерите се подържа на 7-10 градуса.Преди да купя кошерите мислех да експериментирам с няколко , но обстоятелствата наложиха това да се случи с всички.Ползата според мен при отглеждането на пилото е по-голяма, което ще доведе до по-бавното амортизиране на зимните пчели,спасяване на пилото през големите температурни амплитуди на деня и ноща,намаляване на консумацията на мед.Кой е колегата, който е отоплявал да го попитам какви трудностти е имал и причините за отказа му?

Наблюдател
    Регистриран
    27.06.2013
    Аз мисля, че може да се затоплят изкуствено кошерите когато температурите са много ниски и то не повече от 3-5 градуса. При 10 градуса пчелите ще консумират повече храна и ще изразходват ненужно енергия.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •