Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 55 от 683 ПърваПърва ... 545535455565765105155555 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 541 до 550 от общо 6828
    Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    По принцип на моите съм им сложил по един празен магазин в който има стереопор 5см плътно по стените.Хранилката се пада под него,тоест,няма много загуба след като се затопли пространството под него.Следващия път като отида ще взема найлон.Имате ли идея къде е по евтин-Бриколаж,Практикер?

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2013
    В двора на бившите сортови семена Бургас има склад за найлон.Срещу затворилия завод камбана.Бриколажа са обирджии!!!В кошерите ми има постоянно влага ако не им отворя дъната.Влагата не е мерило дали има пило.Прелки не стеснявам и са на отворени дъна с мрежи мойте.

Почетен Автор
    Регистриран
    28.07.2013
    Пчеларски район
    Странджа
    Благодаря колега.

Наблюдател
    Регистриран
    16.12.2013
    Имам нужда от съвет, днес отворих кошерите и в малките семейства в крайните рамки има мухъл. Дали това ще навредеи на пчелите и какво мога да направя за да защитя от влагата която е основен фактор за това състояние? Благодаря предварително за отговорите на всички колеги!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Извади последната пита от където мухлясват и отвори дъната ако има как.
    Моите са така.
    Днес проверих 2 семейства защото се притеснявах дали имат храна, няма и помен от мухал.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Надрамъчната покривка (найлон, мушама, бризент) не е задължително да е плътно по размерите на корпуса, може и да е мааалко по-малка. Достатъчно е да не могат пчелите да минават нагоре и да строят далаци над рамките (както в Гърция са свикнали, понеже не ползват табли под капака). Аз лично я ползвам с тази цел - да не правят мизерии под капака.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Наблюдател
    Регистриран
    18.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    Надрамъчната покривка (найлон, мушама, бризент) не е задължително да е плътно по размерите на корпуса, може и да е мааалко по-малка. Достатъчно е да не могат пчелите да минават нагоре и да строят далаци над рамките (както в Гърция са свикнали, понеже не ползват табли под капака). Аз лично я ползвам с тази цел - да не правят мизерии под капака.
    Добре де,..от найлона не хваща ли мухъл???Под найлона съм чувал че е хубаво да се слага няколко ката вестници да обират конденнза,влагата,за да не се връщат капките по рамките ако си с найлон за покривна табла.Какво мислиш.Имали някакви плюсове и минуси найлона.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Последните няколко дена правихме ревизия на всички кошери по всички пчелини. Никъде няма нито грам влага. Никъде няма и мухъл. Това доказва моето мнение, че истината е в доброто проветряване - широко мрежесто дъно, отворено през цялата зима.

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ще се опитам да обясня ситуацията с конденза така:

Когато ти се запотят стъклата на жугулата (класика!) имаш два варианта:
    - отваряш прозорците ( изравнява се температурата на въздуха вътре в колата, с тази на слоя на стъклото имащ контакт със въздуха намиращ се вътре в колата)

- надуваш парното ( изравняваш или повишаваш темперетурата на стъклото спрямо вътрешната температура)

При по-дебелите "стъкла", отнема повече време да се изравни температурата.

Конденз се образува там където изолацията е по-слаба( напр. ако изолираме прекалено пространството над рамките, конденза ще се образува не под таблата, а по стените на кошера)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Като начинаещ пчелар и тази необяснима любов към пчелите ме принуди да внедря различни технологии.Кошерите ми могат да си контролират климата вътре до някаква степен.Пчелите ми зимуват на 10 градуса температура в кошера.Интересувам се при започване на отглеждане на пило разумно ли е в тези така непредвидени зимно-пролетни месеци да повиша температурата в кошера на примерно 20-25 градуса, което става бързо чрез настройка на термостатите?На какво трябва да се обърне внимание, какви са ползите и рисковете?Евентуални проблеми с восъчния молец?Кошерите са миналогодишни отводки.

Страница 55 от 683 ПърваПърва ... 545535455565765105155555 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 12 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 12 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •