Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 285

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Скутелатор ти да не отглеждаш африкаски пчели, че имаш такива зловещи впечатления от пчелите. Дори няколко десетки поста назад подхвърли нещо от сорта, че на операта и парламента във Франция хората били поставили нормални пчели, а нашите едва ли не били пчели убйци. Предполагам, че пчелина ти не е в населено място и ти само си представяш апокалиптични картини как пчелите жилят всичко живо около пчелина. Ако не пишехме в пчеларски форум и не знаех, че си на ти с пчеларството от последния ти пост можех да заключа, че си нямаш идея от пчели. Аз имам два пчелина в населени места и имам едно ужилване на комшия за няколко години. Всичките ми комшии вече с удоволствие комуникират с мен и са много доволни като си погледнат продукцията в стопанските дворове, дори имам молба да оставям по някой кошер като излизам на подвижно, че да има кой да опрашва. От десетина дни ти си постоянно в опозиция, отвори и си погледни последните постове които представляват само "контра" на предишни. На моменти имам чувството и, живееш много далеч от България и не комуникираш с никой тук. Какви са тея предложения за пчелини без ограда в полето или гората. Идеше ми още тогава да те попитам ТИ ЛУД ЛИ СИ? После приказки за разполагане на кошери в пчелини по 12-15бр. Ехоооооооооо........Колко животновъдни обекта трабва да открия със сто кошера и колко договора с ветиринаря и колко договора и лева ще ми струва охраната и колко гориво ще изразходвам да обикалям и каква кола трябва да си взема, че да мъкна всичкия необходим инвентар или на всяко пчелинче ще имам къщичка? И КАКЪВ ЩЕ МИ Е КЕЛИПИРА ОТ ТОВА УПРАЖНЕНИЕ, че трябва да извървя дългия път в развитието си както се беше изразил и да почна да пчеларствам по този начин? Извини ме но ще си остана прост и няма да пчеларствам така. В тоя ред на мисли, защо не виждам никакво предложение в завършен вид във твоите постове от последните десетина дни, или ние простите вече дадохме всички необходими предложения и за твоята умна главица не остана място за изява. Така и така съм почнал да ти кажа и за опрашването. Можеш да си четеш информация и да гледаш филми на каквито си езици искаш, но имаш много здраве от мен, че опрашването от нашите пчели е толкова малко че едва ли не може и без него. Съжалявам, че нямам снимки на овощната градина в съседство с пчелина да ти покажа как се чупят клоните от плод, а преди това съседа казва, че е имал нормален добив но от както съм до него е направо ....... Правели сме и експеримент с мой познат арендатор в голям с два големи блока слънчоглед и кошери само в единия край. Познай къде добива се различаваше коренно? Новите модерни комбайни ти го смятат и показват на момента.
    Сутринта призовах Бонев да изкаже мнение по въпроса дискутиран активно последната седмица. Виждам, че влизал във форума и е писал във форума, но по тая тема пак запазва мълчание. Призовавам го пак. Бонев ще защитиш ли българските пчелари, като отстояваш позиция за запазване на възможността да отглеждаме пчелите си в населени места?

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2010
    Пчеларски район
    Родопи
    Чета и вземам предвид всичко. Не пиша, защото искам да знам какво е мнението на всички. Пък и подготвям презентацията си за 15-ти.Според мен нещата трябва да се оставят така както са сега, но има голяма съпротива от страна на МЗХ. Ако сте чели предложенията единствената промяна, която съм записал е да бъде намалено изискването от 2,5км вече не помня в кой чл беше. Сега има много пчелари, които не могат да регистрират пчелините си или да им бъде учредено право на ползване. Но ако кажете може да предложа и други неща. Мисля все пак, че искането от страна на МЗХ 500м от училища и детски градини е прекалено. 100м от републиканската пътна мрежа също. Като чета техните предложения виждам, че въобще не са в час.

Потребител
    Регистриран
    01.01.2012
    Пчеларски район
    Североизточен
    Че не са в час.... не са! Това с ограничението от 2.5км. и сега не се спазва.Само за няколко години около моя пчелин регистрираха още 2ва и то в съседни имоти, и се стигна до там в рамките на 4ри декара са разположени 150 кошера. Друго е че, в селото за около 15 години семействата се увеличиха в пъти.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Благодаря за отговора и поклон за заетата позиция. Стискаме ти палци утре.
    Наистина 500 метра са множко. Като гледам селата в нашия район, радиуса им е толкова, което ще рече, че цялото село влиза в забраната.
    Може ли все пак да видим предложенията на МЗХ.
    Алеко, виждам че си от "щата Добруджа" и там това ограничение не важи. Първо не става въпрос за частни имоти и второ последната алинея казва , че това правило не се прилага ако района се сеят културни медоносни видове, а такива при вас колкото щеш.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

Обн. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2003г., изм. ДВ. бр.87 от 1 Ноември 2005г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 2006г., изм. ДВ. бр.51 от 26 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.36 от 4 Април 2008г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.26 от 6 Април 2010г., изм. ДВ. бр.8 от 25 Януари 2011г., изм. ДВ. бр.19 от 8 Март 2011г.

Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2011 г., в сила от 09.04.2011 г.) За учредяване право на ползване върху земеделски земи и върху горски територии - държавна собственост за устройване на постоянни пчелини с над 10 пчелни семейства се прилагат разпоредбите на Закона за горите, Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост.

Чл. 13. (1) Право на ползване по чл. 12 може да се учреди в полза на заявителите, когато:
    1. в района не са настанени повече от 50 броя пчелни семейства в радиус 2,5 км;
    2. в населени места и вилни зони пчелините са на разстояние не по-малко от 5 м от границата на съседа, ако входовете им са ориентирани към него, и не по-малко от 3 м, ако входовете не са с лице към границите на съседния имот; при наличието на плътна ограда, висока над 2 м, или когато са разположени на склон и съседният имот е поне 2 м под нивото на пчелина, пчелините може да се настаняват и до самата ограда;
    3. (изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г.) няма констатирано заразно заболяване по пчелите и пчелното пило в района от органите на Българската агенция по безопасност на храните.
    (2) Алинея 1, т. 1 не се прилага за райони, заети от растителност с обилно нектароотделяне - акациеви, липови гори и масиви, засети с културни медоносни видове.

Прочети внимателно:

(2) Алинея 1, т. 1 не се прилага за райони, заети от растителност с обилно нектароотделяне - акациеви, липови гори и масиви, засети с културни медоносни видове.

А, чл. 12 важи само за общински и държавни горски територии и земедилски земи. И и както Роско написа 2,5км. не важат за места като "щата Добруджа"(цял живот съм си мислил че това е само хляб).

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    А нужно ли е въобще електронен регистър? Или поне на първо време. След като веднъж чиповете ги има по кошерите, след години държавата ако реши лесно може да ги препрограмира да изпълняват каквато си искат функция ( регистрите и номерта на кошерите да са дигитални).

Междувременно, чиповете по кошерите могат да служат единствено като "Система против кражби". Нещо като "дамга", каквато в миналото всеки е имал и я е слагал на овца, крава, брадва, дърво и на всичко за което може да претендира че е негово.

Та, достатъчно дори и ако във всеки чип има един и същ номер ( например този на пчеларя или пчелина) и вътре да пише информация за собственика на кошерите и населеното място ( както и за окръжния ветеринарен лекар, но за това по-късно). Когато отидат на някого на проверка, сдобил се по някакъв начин с краден инвентар, то това да изскача на четеца.

Четецът да може да го притежава и всеки пчелар ( ако така му е по-удобно), но задължително такъв да има ветеринарния лекар ( стойността за покупката му да се разделя на броя на пчеларите и да я плащат те, или пък ветеринарния лекар да го купува със собствени средства, преди или след като е събрал съответните еднократни такси от пчеларя за правото му на ползване на четеца). За ветеринарния лекар това е абсолютно същото което той прави при маркирането на другите животни, клещите за ушните марки са си негови.

Четецът да бъде на ветеринарния, НО ПАРОЛАТА ЗА ПРОМЯНАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА ( И ЗАПАМЕТЯВНЕТО Й) да бъде въвеждана от собственика. Така ветеринарния да не може да участва във схемите за кражба и да "узаконява" кошерите без знанието на собственика. Възрастните пчелари, пък винаги може да накарат ветеринарния да въвежда паролата вместо тях ( например, имат му доверие, не могат да помнят пароли или мобилния апарат са прекалено сложен за тях).

Чиповете да могат да се купуват САМО от ветеринарния лекар или оторизирано лице (напр. отводкопроизводителите за да не се налага да разхождат ветеринаря постоянно напред-назад), и вътре в чипа да е записана информацията от къде са закупени ( име и населено място) и тя ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРОМЕНЯНА. Такава е ситуацията и със ушните марки в момента - на ветеринарния му се дават едни номера които се водят на него, а той ги поставя на този или онзи животновъд. При продажба собствеността се прехвърля през електронния регистър, но номера си остава и може да бъде при нужда проследен.
    По този начин, дори и ако собственика на кошерите не може да бъде намерен ( в случай на намирането им някъде в чужд пчелин на другия край на България), напр. сменил си е междувременно тел., починал и т.н. , ветеринарния лекар по служебен ред винаги може да бъде намерен ( те не са чак толкова много, пък и те се водят под регистър) , дори и ако неговия тел. също е бил сменен междувременно, или пък е прекратил практиката си ( в случая неговия замесник ще свърши същата работа).

Освен че по този начин могат да бъдат предотвратявани и проследявани кражбите, винаги могат да бъдат установявани НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ ПРОДАЖБИ на кошери. Дори и в случай че някой си купи четец и прехвърли собствеността на кошерите си доброволно и тайно, то пак няма как да "прескочи" ветеринарния лекар, защото веднага ще си проличи липсата на издадено вереринарно свидетелство.

Ето че до тук държавата не е платила и стотинка за цялата система, но въпреки това ще регистрира приходи от оборота от продажбата на чипове ( докато стигнат до пчеларя има поне 2-3 посредника, каквато е ситуацията и с ушните марки при добитъка)
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Идеята за електронния регистър далеч не е само в регистрацията на чиповете, като средство за идентификация! Той трябва да съдържа всички данни за пчеларя и пчелините му:
    - лични данни на пчеларя и ЕИН (единен идентификационен номер);
    - адрес, телефон и мейл за връзка;
    - местоположения на пчелините - община, кметство, GPS координати, брой на семействата;
    - данни за извършените прегледи и резултати;
    - други важни данни - статистически и натурални показатели (в развитие).
    Това трябва да е една общонационална база данни за пчеларството, включително и електронна карта към нея с местоположенията на пчелините с техните координати.
    Тя трябва да изпълнява следните функции:
    - да ползва министерството на земеделието за планиране на субсидии, краткосрочни и дългосрочни планове за развитие на отрасъла и други държавни дейности;
    - да ползва пчеларските браншови отганизации за контакти с пчеларите и организиране на събития и обучения;
    - да поддържа система за ранно автоматично оповестяване с SMS и/или мейл при химическо третиране на растителните масиви;
    - да поддържа системата с уникалните номера на пчелините и присвоените им номера на RFID тагове;
    - да изпълнява и други дейности по събирането, обработката и визуализация на информацията в подотрасъл пчеларство.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Почетен Автор
    Регистриран
    11.02.2011
    А тези четци къде ще се слагат? На кошера или на всяка рамка?

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Много хубаво звучат тея предложения, но ми се струва че много трудно ще се постигне ефекта който scutellator говори(пише). Тея чипове къде ще се поставят? - под капака на кошера? - крадците може да го отстранят, крадат се масово и само рамки, без кошерите! Ако пък се слагат тия чипове на всяка рамка - има ли гаранция че са безвредни за пчелите?!? Тогава пък може да почнат да крадат голи роеве - без рамките! И то какво ни остава тогава да лепнем чип на всяка пчела индивидуално ли?!?

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако започнем да търсим кусури и пробиви в системата сигурно ще открием. Напълно подкрепям Скутелатор в предложението му да започнем от някъде. Ако само това което той е описал успеем да въведем за 2 години ще е супер. Напълно ясно е че тази идея може да се развива още мноооооого. Иначе на кратките въпроси които поставя колегата:
    1 Не чиповете не вредят защото излъчват за части за секундата и то само при поискване на инфото от тях.
    2. Могат да се монтират навсякъде. Има ги по формата на пирони лепенки миниатюрни ампули и т.н.
    3. Струват стотинки 20-30 в зависимост от вида.
    Има цяла тема във форума за тези неща, може да се запознаете детайлно. Там е и Матеев е развил още по темата как да са ни полезни.

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •