Приятелю, я си сподели и твоя опит. Аз просто виждам, че много хора искат да стигнат до някаква истина и питат това онова. Хич нямам намерение да изнасям лекции. Назидателния ми тон е заради "арендатора" Юрий Цветков дето не му е ясно нищо за пчелоопрашването и доходите. Пак нищо не пишете за субсидиите. Аз съм един доста запознат човек с пчелоопрашването и исках да ви споделя опита си и намеренията на къде да вървим, както и да видите какво правят хората в другите държави. Тука се е заформил един остров на робовладелците-преработватели на мед и излизане няма. След като искате да си останете роби - не мога да ви преча. Аз знам защо сте против - защото наблягам повече субсидии да получават пчеларите които сключват договори с арендаторите и РА за разполагане в близост на масивите пчели. Не за всички семейства обаче ще се дава субсидия, а само за тези които са по съотношението 4/10 и регистирани като ЗП. Останалите пчели ще дават доход само от меда и ще получават субсидия по 20 лева (за тези които са в повече и тези дето са в дворовете засега). Но тук не мога да ви поясня цялото предложение, защото ще трябва да пиша роман. Ако не сте се занимавали с подвижно пчеларство четете и вниквайте. Да, за броя паши субсидията ще е различна, защото иначе никой няма да носи пчелите по нивите и резултата ще е слаб. Както знаете ЕС забранява отглеждане на пчели в селските дворове и от догодина всички ще трябва да ги изкарат навън. Затова правителството не ни обръща внимание. Разбирате ли? Тук не става въпрос за мен, теб или за друг. Има принцип в ЕС и ние щем не щем трябва да влизаме в крак. Гледам с учудване възрастни пчелари се наредили пред МЗ и си викат хорицата. Прави са, но ако не сме в ЕС. Прочетене внимателно това което съм написал преди и не четете само първия и последния ред. Спора не значи назидателен тон. Който не е съгласен да не пише примерно "ти кой си че ще ми даваш акъл", а да изрази несъгласието си с аргументи. Иначе по-добре никой нищо да не пише. А лечение има ли? Лекарите са зарязали тотално пчеларството. Ако вземаме субсидии ще можем да си плащаме прегледите. Така ли е? А иначе няма нужда да ми се превежда потребителското име, че ако взема и аз да превеждам ще отидем в неправилната посока. Не ми пишене на мен. Аз искам във форума да се усъвършенстват предложенията - моите, вашите и така да стигнем до резултат. Вие може да предложите друго. Давайте. Ако искате примерно да се плаща по 60 лева за всички пчели, както искаха на протеста, то всеки ще постави и регистрира стотици кошери, а дали вътре има някой - един господ ще знае и после ще викаме, че е българска работа. Идеята е чрез подвижното пчеларство арендаторите да получават повече продукция, държавата да реализира по-голям износ и от таксите да дава субсидията както е в други държави. Пчелите които са в дворовете не винаги достигат до пашата и правят за отдалечените площи малко полети за денонощие. При реализирането на избраната от нас схема за субсидиране ще се оформят истински пчеларски дружества и ще разпределяме пчелите по райони за да се побучи 100 % обхват с покриване от пчели за района. До мен има едно село дето в него са 1500 кошера. Пренасищането пречи. Но хората ги е страх от кражбите. И мен ме разсипаха. Това също е огромен проблем.