Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 67

Преглед на хибрид режима

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Значи нищо не сте чели. Нали ви писах, че се прегражда с прост чувал от захар. Да, от 30 години съм пчелар и не си обяснявайте по сложен начин просите неща. Вместо снелгрова дъска (разделителна табла) аз използвам прост бял чувал от захар. И пак погледнете в писаното преди - след изравняване на силата на двете (разделени с чувала) семейства при настъпване на първата паша се премахва преградата (чувала - всеки път като че ли трябва да пиша пояснения) и едната майка убива другата. Остава много пило и много пчели и една майка. Семейството се превръща за медовия период в медово. След ваденето на последния мед се прави второто семейство чрез налитане на маточник, майка или пък както обясних с майка от нуклеуса за който писах. Аз повече няма да пиша ако сте некоректни. Не си пиша името заради мърлячите от пчеларската асоциация, които са лобисти на медопреработвателите и искат да им слугуваме и да не се плаща за пчелоопрашване, защото ще спрем да им даваме меда още в началото на лятото, а ще имаме пари и ще продаваме бавно по 8-9 лева и това ги вбесява. От много години водя борба против медарството в подкрепа на опрашването. Мислете за тия работи. При мен и въобще в ЛР кошери няма магазин, няма плодник. Всички рамки са еднакви. Просто ви казвам, че Венер заради молците не използва рамките които са за мед за снасяне на яйца и така ги запазва. Първо ви съветвам да прочетете Любен Радоев "Календарен справочник на пчеларя". Венер се бори за добив на мед при три и повече паши (и подвижно пчеларство) за 100-150 кг от кошер мед за сезон. Рекорда не знам дали е негов, но е от порядъка на 370-380 кг. Забележка: Снелгровата дъска служи постоянно да се работи с две майки в две разделени с нея семейства и горното е помощно. Аз нямам такъв инвентар и време защото се занимавам и с друга работа. Решил съм обаче да започна по този начин, защото го пробвах на няколко кошера и даде резултат. Много ме крадат и постоянно ме връщат от началото. В тая държава няма оправия. Двумайчино отглеждане има само през главна паша като в един кошер (едно семейство) работят две майки разделени през корпус пълен с мед и две ханеманови решетки. Първи корпус е плодник на едната майка, ХР, магазин, ХР, плодник на втората майка. Свърши ли обаче пашата и не бъдат заменени ХР с плътна преграда (чувала), то пчелите оставят само едната майка. Затова трябна да се внимава за момента на преграждане. Двусемейно отглеждане е това което ви писах вече - в един кошер две раздвелени плътно майки и съединяване преди пашата (едната майка убива другата). Това се прави за по-голям добив на мед и използване и на най-слабите паши. Знаете, че пащите настъпват и не ни питат дали семействата ни са в най-голямата си сила. Слабите не дават мед, а само силните. Сега пояснения на арендатора: за да получаваш много повече продукция е необходимо пчелите да бъдат в масивите, а не по дворовете. Така всяка пчела прави по стотина полета на ден, а при отдалечена паша - десетина. Опрашването е много по-слабо. Но ти не си виновен. Толкова ти е разбирането за земеделие. Ти няма на мен да плащаш нищо. Държавата от изностните такси ще насочва част от парите за тези които са извършили подвижното пчеларство, не на тези чиито пчели седят по дворовете. А ако сега за първи път чуваш за подвижно пчеларство и за субсидии - иди в Германия (вече писах) и ги питай те глупави ли са, че субсидират по тоя начин. Тука е робска държава и ти искаш да възпитаваме в себе си роба. Не става. Проблема е много сериозен, защото и пчеларите не ги включват тия работи за съжаление. Пишете си тогава за времето. Казах ви че от пчелоопрашване Германия реализира приход от 15-20 пъти повече от износа на мед. Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Този пост е редактиран от kirschman; 29.10.2013 в 23:03. Причина: пропуск

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Значи нищо не сте чели. ...
    ... Затова са умни защото могат и да се направят и на глупави, но глупавите никога не могат да станат умни.
    Колега, наистина си личи, че имаш ипит с пчелите и че си вникнал в написаното по книгите. Хубаво е, че искаш да споделиш опита и вижданията си с дргугите.
    НО, бъркаш начина. Тона ти е малко назидателен, заключенията (по адрес на другите) малко крайни, а идейте за опрашването са толкова далеч от реалността.
    Ще си позволя и един съвет. Като влезеш в един форум, първо се опитай да разбереш кой-кой-е. Щото иначе ще си постоянно на пързалката ;-)
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    Приятелю, я си сподели и твоя опит. Аз просто виждам, че много хора искат да стигнат до някаква истина и питат това онова. Хич нямам намерение да изнасям лекции. Назидателния ми тон е заради "арендатора" Юрий Цветков дето не му е ясно нищо за пчелоопрашването и доходите. Пак нищо не пишете за субсидиите. Аз съм един доста запознат човек с пчелоопрашването и исках да ви споделя опита си и намеренията на къде да вървим, както и да видите какво правят хората в другите държави. Тука се е заформил един остров на робовладелците-преработватели на мед и излизане няма. След като искате да си останете роби - не мога да ви преча. Аз знам защо сте против - защото наблягам повече субсидии да получават пчеларите които сключват договори с арендаторите и РА за разполагане в близост на масивите пчели. Не за всички семейства обаче ще се дава субсидия, а само за тези които са по съотношението 4/10 и регистирани като ЗП. Останалите пчели ще дават доход само от меда и ще получават субсидия по 20 лева (за тези които са в повече и тези дето са в дворовете засега). Но тук не мога да ви поясня цялото предложение, защото ще трябва да пиша роман. Ако не сте се занимавали с подвижно пчеларство четете и вниквайте. Да, за броя паши субсидията ще е различна, защото иначе никой няма да носи пчелите по нивите и резултата ще е слаб. Както знаете ЕС забранява отглеждане на пчели в селските дворове и от догодина всички ще трябва да ги изкарат навън. Затова правителството не ни обръща внимание. Разбирате ли? Тук не става въпрос за мен, теб или за друг. Има принцип в ЕС и ние щем не щем трябва да влизаме в крак. Гледам с учудване възрастни пчелари се наредили пред МЗ и си викат хорицата. Прави са, но ако не сме в ЕС. Прочетене внимателно това което съм написал преди и не четете само първия и последния ред. Спора не значи назидателен тон. Който не е съгласен да не пише примерно "ти кой си че ще ми даваш акъл", а да изрази несъгласието си с аргументи. Иначе по-добре никой нищо да не пише. А лечение има ли? Лекарите са зарязали тотално пчеларството. Ако вземаме субсидии ще можем да си плащаме прегледите. Така ли е? А иначе няма нужда да ми се превежда потребителското име, че ако взема и аз да превеждам ще отидем в неправилната посока. Не ми пишене на мен. Аз искам във форума да се усъвършенстват предложенията - моите, вашите и така да стигнем до резултат. Вие може да предложите друго. Давайте. Ако искате примерно да се плаща по 60 лева за всички пчели, както искаха на протеста, то всеки ще постави и регистрира стотици кошери, а дали вътре има някой - един господ ще знае и после ще викаме, че е българска работа. Идеята е чрез подвижното пчеларство арендаторите да получават повече продукция, държавата да реализира по-голям износ и от таксите да дава субсидията както е в други държави. Пчелите които са в дворовете не винаги достигат до пашата и правят за отдалечените площи малко полети за денонощие. При реализирането на избраната от нас схема за субсидиране ще се оформят истински пчеларски дружества и ще разпределяме пчелите по райони за да се побучи 100 % обхват с покриване от пчели за района. До мен има едно село дето в него са 1500 кошера. Пренасищането пречи. Но хората ги е страх от кражбите. И мен ме разсипаха. Това също е огромен проблем.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Едва ли има разумен човек, който да не отчита ролята на пчелите за опрашването. Но как си го представяш да стане така, че ползвателите на земя да плащат на пчеларите за опрашването при съществуващата ситуация?
    Опитай се да формулираш идеята - къде трябва да се пипне в законите, как да се организира и работи системата? Защото само с лозунга "Другари, дайте да дадем" няма да стане!
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Проблема не е само със забранените препарати, но и със разрешените ( вкл. и акарицидите). Колко пъти досега се е случвало пчелите да бъдат изтровени от употребата на забранени препарати? Обикновенно с това което пръскат е разрешено за употреба.
    Препарати винаги ще се използват ( поне докато искаме да имаме храна на масата), и никой не може да обвинява земеделците че ги използват. Пчеларите също използват същите ( че дори и такива които отдавна вече не се използват) земеделски пестициди за да си третират кошерите.

Проблема е че много от пчеларите не искат да си карат пчелите да опрашват ( тука това вече сме го разнищвали и продължаваме да го разнищваме всяка година), въпреки това искат да вземат субсидии наготово (пчелите произвеждат блага за природата и поддържат равновесието).

Честно да ти кажа, дори и при тези цени на меда и без субсидии или каквото и да било подпомагане , един пчелар( с толкова кошери колкото сам може да обслужва) би могъл напълно прилично да се справя. И в другите държави ако пчеларстваха по нашия начин и вадеха аналогични за тяхната страна добиви, биха били на абсолютно същия хал както и тука. Нека не се заблуждаваме, който си мисли че в пчеларството с малко труд ще направи много пари, в която и да било държава ....
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

Заслужил Автор
    Регистриран
    05.01.2012
    Пчеларски район
    Шумен
    Цитат Първоначално публикувано от kirschman Виж публикацията
    Както знаете ЕС забранява отглеждане на пчели в селските дворове и от догодина всички ще трябва да ги изкарат навън. Затова правителството не ни обръща внимание. Разбирате ли? Тук не става въпрос за мен, теб или за друг. Има принцип в ЕС и ние щем не щем трябва да влизаме в крак.
    Тая забрана пък кога излезна ?Че то в България сигурно над 90 % от пчелините са в населени места.Малко ми е непонятно как ще принудят хиляди пчелари да си махат кошерите от дворните места и да ги местят някъде по гори и поляни.

Наблюдател
    Регистриран
    11.02.2013
    За сега слава богу все-още няма забрана, но силно се говори за това. Надявам се че правителството ни няма да направи тая световна глупост, но като гледам колко акъл имат (колкото да ходят по земята) не се знае пак някой тъпак да не снесе някоя "миризлива торта".

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колега, в момента 99% от пчеларите са се превърнали в отшелници.От тази изолация(доброволна) са забравили и да говорят и да мислят.Ще си траем и какво?Ще си траем докога?И после?И накрая пчелар=тъпанар.Това ли ще сме?

Не им искам парите за опрашване, искам само едно да не ми тровят пчелите като тази година!
    Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека

Потребител
    Регистриран
    24.10.2013
    Колеги, чудесна тема!!!Съгласен съм с kirschman за подвижното пчеларство и че то трябва да бъде приоритетно. Scutellator също е прав, че пчелите не са единствените опрашители в природата. Но да се върнем в реалноста. Всички страдаме от съвременното земеделстване. Постоянното третиране на площите и семената убива дивите и питомни (медоносните пчели) опрашители. От това безотговорно наливане на препарати по растенията и земята някой видове дори са пред изчезване. Затова съм убеден, че пчелите днес опрашват повече от преди. Още по-тежка е съдбата им и от хилядите декри монокултурни насажденя. Както всички знаем медоносните пчели притежават уникалното качество на цветопостоянство (посещаване на растения от един и същ вид) преобладаващо в района. Ако продължаваме да не обръщаме внимание и си траем ТЕЖКО НИ!?

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •