Ако правилно съм те разбрал, предварителната информация дали едно семейство ще се рои или не няма практическа стойност. Така ли е? Моля за конкретен отговор - Да или Не.

От моя гледна точка - Да. Важно е да знаеш че (ня)кое семейство ще се рои дотолкова доколкото да не замине в гората, въпреки че аз съм се отказал да гоня рояци.

Ако семейството е с намерение да се рои, значи вече си на загуба, ако предотвратиш роенето/хванеш рояка - загубата е по-малка, но пак си е загуба.

За мен по-важното е не да знаеш че дадено семейство ще се рои ( всъщност кога точно, не е от чак такова съществено значение), а да имаш времето да направиш НЕЩО по въпроса. Всеки пчелар така или иначе си знае всяка година кога е най-вероятният момент за роене, не е нужно много за да се вземат съответните мерки това да не се случи(разширяване, демариране, в краен случай нацепване и убиване на старата майка).

От друга гледна точка, има пчелари за които роенето е желано събитие ( за увеличаване на семействата- така както е било преди 100 г ). Не само че не правят нищо за да го предотвратят, но дори понякога може и да го насърчават. Като дойде роевия период, си стоят на пчелина по цял ден и хващат рояци. За някои това е по-лесно от правенето на отводки.

Подобно устойство каквото имаш наум, би имало полза за пчеларите с може би до 50 кошера? А на тези с до 5-10 едва ли ще им притрябва (кошерите се ровят да не кажа всяка събота и неделя). Виж, ако успееш да измислиш устройство което ако не да заселва рояците в нов кошер, то поне да ги хваща, ще намериш пазарна ниша.

Единственото нещо за което си заслужава да има мониторинг,според мен, това е интенивността на пашата ( кога да се добавят още празни магазини за мед). Пашата не е еднаква за отделните пчелини в една и съща местност - дори за пчелини на отстояние 1-2 км един от друг разликата в пашата може да бъде ОГРОМНА. Отиваш на едното място и се успокояваш - още е рано да вадя меда, то в същото време няколко км по-нагоре горките може да са вече задръстени, след време го разбираш, но вече е станало късно.