Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 4 от 15 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 31 до 40 от общо 148
    Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    По-скоро бих могъл да ти отговоря как да накараме пчелите да не изпадат/изпаднат в роево настоение. Първо, има огромна разлика между отделните пчели (семейства, породи) в толеранса който могат да поемат в състояние "неделен режим" ( stand by mode).
    За да се рои едно семейство то трябва да има (достатъчно) мед в кошера, пчелите му да са на добър хранителен режим ( "мастно тяло") и да им е тясно.
    Променяш кое да е едно от тези неща и няма роене.
    Преди години съм поддържал семейства в предроево състояние близо 20 дни , може и повече само като ги оставях на ръба на гладуването
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от scutellator Виж публикацията
    По-скоро бих могъл да ти отговоря как да накараме пчелите да не изпадат/изпаднат в роево настоение. Първо, има огромна разлика между отделните пчели (семейства, породи) в толеранса който могат да поемат в състояние "неделен режим" ( stand by mode).
    За да се рои едно семейство то трябва да има (достатъчно) мед в кошера, пчелите му да са на добър хранителен режим ( "мастно тяло") и да им е тясно.
    Променяш кое да е едно от тези неща и няма роене.
    Преди години съм поддържал семейства в предроево състояние близо 20 дни , може и повече само като ги оставях на ръба на гладуването
    Сигурно е така, както казваш. Не съм пчелар и не знам методите за поддържане на това състояние. За мен е интересно как с помощта на електрониката лесно и на време да диагностицирам опасността от възникването му. За да има време да се вземат мерки, преди да е станало късно.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Има една идея за датчик, който може приблизително да преброи пчелите в един корпус. Ако успееш този датчик да го направиш прост и евтин - останалото е детска играчка. Използва се склонността на пчелите да се скупчват в групи. Тоест ако приемем, че един корпус може да побере 30 000 пчели в 11 междурамия, то ако те намалеят до 20 000, няма да се разпилеят по всички междурамия, а ще се набутат само в 6 или 7 от тях. Ако са 10 000 пчели - ще се бутат само в 3 или 4 междурамия. Датчика може да представлява една платка със стърчащи от нея сензори на докосване. Слагаш я напречно на другите рамки така, щото сензорите да потънат поне 5 сантиметра в междурамията. Това е. После броиш докосванията на всеки един сензор и готово. Естествено е, че в празните междурамия също може да се набута някоя друга пчела, но задействията на съответния сензор ще са много пъти по-малко на брой от тези на сензор в едно нагъчкано междурамие.

Пробвай тензодатчици или акцелерометрични - можеш да използваш и най-скапаните от тях, важното е само да струват стотинки. Може и да измислиш нещо друго - например пиезо на принципа на грамофоните, или нещо магнитно или капацитивно - номера е да измислиш евтин датчик, който да работи надеждно дори и пчелите да го налепят с клей или с восък.

Наличието на такъв датчик ще позволи преброяването на младите пчели (денем) и всички пчели (нощем). Тоест ще знаем и колко са летящите (разликата). От тука лесно ще сметнем и колко яйца на ден е снасяла майката преди 15 и преди 30 дена. Тъй като ще имаме 2 контролни точки за снасянето на майката, ще знаем не само нейната сила (брой яйца на ден), но и тенденцията (положителна или отрицателна). Въобще от тези данни можем да научим още много неща - например когато ни изтровят летещите пчели на полето, ще научим на секундата. Ще имаме дори и меродавна МТО прогноза дали днес ще вали дъжд или не - пчелите се славят с това, че прогнозират безпогрешно какво ще е времето в следващите няколко часа.

Въобще един такъв датчик може да е безценен и да ни даде над 90% от информацията, която ни е нужна. Със сигурност ще намали броя на отварянията на кошера, като това пък ще икономиса много труд и ще позволи един човек да се грижи за по-много кошери.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Тоя метод ми се струва твърде неточен. Не се знае колко пчели ще минат през датчиците. А и нито ще е просто, нито евтино да се отчитат данните от датчиците.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    За мен е интересно как с помощта на електрониката лесно и на време да диагностицирам опасността от възникването му. За да има време да се вземат мерки, преди да е станало късно.

Роенето в днешно време е нещо от миналото, казвал съм го много пъти, архаизъм. В днешно време противороевия контрол е нещо толкова излишно колкото и 100W крушки. Никой механичен метод за "разрояване" не може даде задоволителни резултати (в най-добрия вариант, при демарирането са нужни приблизително 10 дни пчелите да бъдат "разубедени" от това да се роят - 10 дни, които те изпускат от главната паша). Да, знам какви резултати се постигат понякога от подобни "свръх" силни семейства след демариране, но колко пъти някой се е замислял какви биха били добивите ако тези същите семейства никога не бяха изпадали в роева треска? Да възможно е.

Механичните методи не могат да бъдат решение на проблема. Едвали някой иска в пчелина си семейства които "дишат на батерии", а се роят по няколко пъти. Другата противоположност също е повече от реална.
    There is a danger that by placing too much emphasis on external uniformity, we may lose the much more important objective of performance.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    За мен е интересно как с помощта на електрониката лесно и на време да диагностицирам опасността от възникването му. За да има време да се вземат мерки, преди да е станало късно.

Роенето в днешно време е нещо от миналото, казвал съм го много пъти, архаизъм. В днешно време противороевия контрол е нещо толкова излишно колкото и 100W крушки. Никой механичен метод за "разрояване" не може даде задоволителни резултати (в най-добрия вариант, при демарирането са нужни приблизително 10 дни пчелите да бъдат "разубедени" от това да се роят - 10 дни, които те изпускат от главната паша). Да, знам какви резултати се постигат понякога от подобни "свръх" силни семейства след демариране, но колко пъти някой се е замислял какви биха били добивите ако тези същите семейства никога не бяха изпадали в роева треска? Да възможно е.

Механичните методи не могат да бъдат решение на проблема. Едвали някой иска в пчелина си семейства които "дишат на батерии", а се роят по няколко пъти. Другата противоположност също е повече от реална.
    Ако правилно съм те разбрал, предварителната информация дали едно семейство ще се рои или не няма практическа стойност. Така ли е? Моля за конкретен отговор - Да или Не. За мен е важно да знам струва ли си работата в тази посока или тя е априори безсмислена.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Ако правилно съм те разбрал, предварителната информация дали едно семейство ще се рои или не няма практическа стойност. Така ли е? Моля за конкретен отговор - Да или Не. За мен е важно да знам струва ли си работата в тази посока или тя е априори безсмислена.
    за мен няма практическа стойност...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Почетен Автор
    Регистриран
    18.03.2011
    Имам чувството, че някои живеят с представата, че роенето е резултат от човешката намеса с къщичките за пчели - аз понеже не чета много пчеларска литература, да питам, някъде из книгите не е ли упоменато, че пчелите из горите също се роят?
    "Най-мързеливата система е най-печеливша." - Димитър Павлов

Модератор
    Регистриран
    06.10.2010
    Пчеларски район
    Орестиада, Гърция
    Ако правилно съм те разбрал, предварителната информация дали едно семейство ще се рои или не няма практическа стойност. Така ли е? Моля за конкретен отговор - Да или Не.

От моя гледна точка - Да. Важно е да знаеш че (ня)кое семейство ще се рои дотолкова доколкото да не замине в гората, въпреки че аз съм се отказал да гоня рояци.

Ако семейството е с намерение да се рои, значи вече си на загуба, ако предотвратиш роенето/хванеш рояка - загубата е по-малка, но пак си е загуба.

За мен по-важното е не да знаеш че дадено семейство ще се рои ( всъщност кога точно, не е от чак такова съществено значение), а да имаш времето да направиш НЕЩО по въпроса. Всеки пчелар така или иначе си знае всяка година кога е най-вероятният момент за роене, не е нужно много за да се вземат съответните мерки това да не се случи(разширяване, демариране, в краен случай нацепване и убиване на старата майка).

От друга гледна точка, има пчелари за които роенето е желано събитие ( за увеличаване на семействата- така както е било преди 100 г ). Не само че не правят нищо за да го предотвратят, но дори понякога може и да го насърчават. Като дойде роевия период, си стоят на пчелина по цял ден и хващат рояци. За някои това е по-лесно от правенето на отводки.

Подобно устойство каквото имаш наум, би имало полза за пчеларите с може би до 50 кошера? А на тези с до 5-10 едва ли ще им притрябва (кошерите се ровят да не кажа всяка събота и неделя). Виж, ако успееш да измислиш устройство което ако не да заселва рояците в нов кошер, то поне да ги хваща, ще намериш пазарна ниша.

Единственото нещо за което си заслужава да има мониторинг,според мен, това е интенивността на пашата ( кога да се добавят още празни магазини за мед). Пашата не е еднаква за отделните пчелини в една и съща местност - дори за пчелини на отстояние 1-2 км един от друг разликата в пашата може да бъде ОГРОМНА. Отиваш на едното място и се успокояваш - още е рано да вадя меда, то в същото време няколко км по-нагоре горките може да са вече задръстени, след време го разбираш, но вече е станало късно.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    .....
    Единственото нещо за което си заслужава да има мониторинг,според мен, това е интенивността на пашата ( кога да се добавят още празни магазини за мед). Пашата не е еднаква за отделните пчелини в една и съща местност - дори за пчелини на отстояние 1-2 км един от друг разликата в пашата може да бъде ОГРОМНА. Отиваш на едното място и се успокояваш - още е рано да вадя меда, то в същото време няколко км по-нагоре горките може да са вече задръстени, след време го разбираш, но вече е станало късно.
    Благодаря ти за изчерпателната информация! По начало мониторинга на роенето и още повече ранното му предвиждане е един от трудно решимите проблеми. Ако си спомняш, това го коментирахме още преди три години в стария форум. Аз и тогава изказах съмнения относно достоверността на ония криви и базирането на метод само на честотен анализ на звука.
    Би ли ми описал какви критерии могат да се ползват за интензивността на пашата. Очевидно е, че има количествени натрупвания - на какво и къде точно. За пчелар сигурно това звучи ужасно глупаво като въпрос, но аз не съм такъв и пчелин съм виждал само "през плет". За това колкото повече информация като за неспециалист - толкова по-добре. Понякога и от незначителен факт, могат да се родят интересни идеи за методи.
    Въобще за сега за нас проблем са критериите за нещата в кошерите, тяхното сортиране по важност и възможно най-лесните и евтини датчици.
    За сега проблеми с обработката на данните и тяхното предаване и съхраняване нямаме. Проблем са датчиците и правилното интерпретиране на данните. Тези два въпроса могат да получат решения само с много интензивна съвместна работа (направо си трябва симбиоза).

Страница 4 от 15 ПърваПърва ... 2345614 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •