Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 409 от 413 ПърваПърва ... 309359399407408409410411 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 4,081 до 4,090 от общо 4126
    Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами засега при мен е че този силния кошер е много силен, носи днес все едно е на главна паша. Отварях го да го разширя и се движи добре, напук на времето, като се има предвид че не съм полагал специални грижи за него. Имам още един слаб, който има признаци на засилване, но другите стоят слаби и вяли.
    Та те са 4ри де ..

Мисля да заложа два капана към края на месеца, че то досега времето е много скапано ...Да хвана някой рояк, ама то май няма и откъде да дойде, с тая смъртност. Е има някои хора които нямат, но те са главно по youtube ... и мисля планинските района и предбалканите са добре, при тях няма проблеми ..

Тази година отива пак да е мнгоо интересна и различна. Хем забави дръвчетата, хем и не е добре с времето за тях. Та може и да няма и пловоде много много, особено както го дават това застудяване за няколко дни, та ще видим. ...

Докато миналата година се чудех как да ги съкращявам кошерите да не се разширяват, това малко като наказание по тая мисъл ми дойде. Сега борбата и посоката на гледане, ще бъдат такива че да се запазят пчелите да отцелеят . Защото не съм убеден че ако ми умрат всичките, ще се занимавам повече. Те са ми тука дошли отгоре божията като рояк, без да съм ги искал специално и затова че други няма да взимам, каквото остане ..

Така и така си пишем, според вас какъв е най-добрия вариант да си направя пчелни капани. ... Аз обикновено използвам старите кошери, нямам наблизо дървета да ги окачвам и някакви подобни варианти ... Някой би ли споделил какво прави той ? При мен досега нищо не се е хващало, но може би защото никога не съм имал стари пити в капана. Понеже досега все нямах, а вече имам ама пчели няма

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Аз ги правех преди от военни сандъци, купувах ги от военния завод Дунарит без пари по 1-2лв. и ги преправях лесно, без да съм изобщо дърводелец, и номера ставаше, една година хванах 8 роя, от които 4 оцеляха следващата пролет. Обикновено повечето роеве умират през зимата, защото са със стара майка, така че е добре да я смениш, и най-вече - като хванеш роя да го третираш през следващите няколко дни с ОК или с нещо друго против акара, да опада, докато още няма пило.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз ги правех преди от военни сандъци, купувах ги от военния завод Дунарит без пари по 1-2лв. и ги преправях лесно, без да съм изобщо дърводелец, и номера ставаше, една година хванах 8 роя, от които 4 оцеляха следващата пролет. Обикновено повечето роеве умират през зимата, защото са със стара майка, така че е добре да я смениш, и най-вече - като хванеш роя да го третираш през следващите няколко дни с ОК или с нещо друго против акара, да опада, докато още няма пило.
    Благодаря ! Но много е интересно това което пишеш. В крайна сметка роя излилза със старата майка и се установява на ново място. Не би ли следвало пчелите да си самосменят майката, ако усетят че нещо не е наред. Нали така действа природата. Каква е логиката такова семейство да умре през зимата ... И ако е обратното, какъв е смисъла да сменяш майката на семейство, което явно няма намерение да отцелее ..

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Моля, моля - имам да изкупвам грях към теб, така че, каквото знам ще ти го кажа мота-мо, пък и половината ми род е от Плевенско. Моите наблюдения са, че повечето роеве, които съм хващал, умираха през зимата - дали заради това, че са били със стара майка или заради висока опаразитеност от акари не мога да кажа. Но е факт също, че благодарение на хващането на роеве се задържах в джаза първите няколко години като пчелар, иначе щях най-вероятно да се откажа, като ми умрат пчелите на втората-третата година.

VIP Автор
    Регистриран
    28.01.2021
    Пчеларски район
    общ.Севлиево, обл.Габрово
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Благодаря ! Но много е интересно това което пишеш. В крайна сметка роя излилза със старата майка и се установява на ново място. Не би ли следвало пчелите да си самосменят майката, ако усетят че нещо не е наред. Нали така действа природата. Каква е логиката такова семейство да умре през зимата ... И ако е обратното, какъв е смисъла да сменяш майката на семейство, което явно няма намерение да отцелее ..
    Пчелите не следват нашите критерии и виждания за смяна на майката. Майка, която в нашите очи е стара или недобра, или и двете, те могат да си я гледат още 2,3,4 години.
    А на едно семейство, ако му смениш майката(не да го принудиш да си направи нова), след като пчелите от старата майка умрат, то вече няма нищо общо със старото семейство.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Моля, моля - имам да изкупвам грях към теб, така че, каквото знам ще ти го кажа мота-мо, пък и половината ми род е от Плевенско..
    Това малко не го разбрах, да не си ме объркал с някой друг ..

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Времето днес е ясно, то се вижда снежец и ниски температури. Мо събота което беше 5ти Април ходех по Ловешко, там покрай селата Дойренци, има немалко засеяна рапица и беше цъфнала. Обаче по-лошото впечатление което ми направи, бяха пръскачките към 16.00 си ръсеха нацъфтялата рапица без да им пука ... Добре че в моя район няма рапица... Тея хора акъл нямат ... Но както и да е ..

Тази цъфтящата рапица, сега като я удари снега и студа, тя прецаква ли се, като култура. Хем като медонос хем като техническа. Дефакто продукцията ще замине ли както на дърветата да речем ?

И да кажа, това което наблюдвам е че земеделците по моя район ръсят събота и неделя и почват още от 10.00 часа сутринта .. През седмицата не ръсят ...

A да и още нещо друго, уж правят ротация , ама от тея смешните ротации, всичко е на две и една година на едното слагат жито и ечемици на другото слънчоглед. Тая година вече няма ротация, всичко е жито, ечемик и овес.

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Един спомен, който ми напомни гуглето.
    Исках да постна снимка, но нещо не се получава, та се налага да я опиша.
    На днешния ден преди шест години съм имал изградена строителна плодникова рамка ДБ със запечатано търтиево пило колкото капачка на компотен буркан.
    От година на година все по-трудно е пролетното развитие на пчелите, а и не само. В годините назад съм имал добиви от стоков мед, колкото сега с двойно повече семейства не мога да изкарам. С прашеца е същото, то и няма как да е иначе. Природата започна рязко да се променя, което е факт, в който никой не може да ме убеди в противното.
    При мен рапицата не дава нишан за цъфтеж още, но до седмица ще започне - обичайно е така с изключение на миналата година.
    В събота надигнах 5-6 капака и видях пило на по 3-4 рамки на 70-80%. Един минимален градеж над рамките, носеха като луди прашец, ама...

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    В действителност на много мой приятели измряха пчелите включително и на моя милост упрекват себе си, че съм подценил акара а като се замисли човек не е за подценяване.Снощи говорих с един пчелар от Канада същата работа мрат им пчелите та пушек се вдига има хипотеза , че при сушата година прашеца е некачествен и от там няма зимни пчели.Другото де умувахме ,че акара де сме селектира ли си е баш как си требе .При ефикасност на лекарството 99,5%.остават на 1000 само 5 акара ама какви акари като македонския навлекот (пришалеца) и после от тия 5 акара тазгодишния тамазлък след това цикъла се повтаря и те така като добавим и малко отрови, малко отводки , малко прашец, малко клей малко восък от далаци и то тия пчели само една душа имат.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    Не само в Канада са така. Гледах и янките много пищят тази зима. Средно за около 70% смъртност говорят, което при мащабите на пчелините им е доста брутално в абсолютно изражение. Сушата такова мамата на всичко. Това е.

Страница 409 от 413 ПърваПърва ... 309359399407408409410411 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 37 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 36 гост (и))

1. Кразз

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •