Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4228

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    ...Бракувам масово пити и оставам само най-добрите. Към 20 оставих във фризер. Другото всичко разкарвам...
    Питите недей да ги "разкарваш" тъй с лека ръка. Те ще са ти нужни...Оставил си 20 пити - ами че това са само за 2 кошера. А образуването на нови семейства е много по-лесно и бързо, когато имаш изградени пити под ръка. Да не забравяме, че и в капаните пчелите предпочитат старите пити (дори и да не са от най-хубавите) пред восъчните основи...
    Вземи си препарат срещу восъчен молец "B401". В него няма тежка химия, изцяло биологичен продукт е - някакви гъбички "разказват играта" на молеца. Ще запази питите поне до есента Без значение с мед или без) Малко е скъпичък, но вероятно ще дадеш повече само за восъчните основи, ако възстановяваш броя пити, които би запазил с него. Има и други методи, но никой не е толкова сигурен, като този и мисля, че ще ти допадне.[/COLOR]

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    Питите недей да ги "разкарваш" тъй с лека ръка. Те ще са ти нужни...Оставил си 20 пити - ами че това са само за 2 кошера. А образуването на нови семейства е много по-лесно и бързо, когато имаш изградени пити под ръка. Да не забравяме, че и в капаните пчелите предпочитат старите пити (дори и да не са от най-хубавите) пред восъчните основи...
    Вземи си препарат срещу восъчен молец "B401". В него няма тежка химия, изцяло биологичен продукт е - някакви гъбички "разказват играта" на молеца. Ще запази питите поне до есента Без значение с мед или без) Малко е скъпичък, но вероятно ще дадеш повече само за восъчните основи, ако възстановяваш броя пити, които би запазил с него. Има и други методи, но никой не е толкова сигурен, като този и мисля, че ще ти допадне.[/COLOR]
    А мерси, добре че ме подсети, аз се каня от доста време за този препарат. Но ми се струва че малко е изтеглен като че ли от употреба, Отново ще прегледам. Есента ги опушвах със сяра. И ето как като пиша и давам невярна информация. Имах предвид че бракувам по = лошите. Имам още към 30на пити в склада, които поради тази причина, искам да пробвам да ги съхраня. Ще пробвам да направя така както каза. Само че ме хваща и друга работа и ми свърши свободното време, но ще пробвам така. Благодаря !

VIP Автор
    Регистриран
    30.08.2017
    Пчеларски район
    планета Земя
    В събота им направих пролетния преглед, все още са си 8те от февруари, явно питките са си свършили работата по време на студовете. Аз доволен
    Семействата са си слабички, но дето вика дедо ви Борю има време до май месец. Всички са с пило в различен стадий, само отличника от миналата година е само на яйца, но пък са и най-големите мърши де. Имаше и изгризани маточници по някои от рамките,явно късна самосмяна, но е факт че майката снася. Колко ще е качествена предстои да видим. Тях ги присвих по Блинов. На останалите им разпределих питите с мед от умрелите семейства където можах, някъде разпечатах зад преградната, някъде разпечатвах без преградна. Абе правих се на майстор с други думи
    Среща след месец за в.о.

Заслужил Автор
    Регистриран
    03.01.2016
    Пчеларски район
    Павликени
    Друг вариант е да прекараш питите през фризера за по няколко дни и после добре опаковани стоят дълго време.Молеца умира във всичките си фази включително и яйца при температура по ниска от -10 градуса.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Малко по-късно се включвам, това за фризера и запечатването и аз си го мислих ... Но засега не искам да бързам. Купих си биологичния препарат и наръсих всички рамки и сега чакам резултатите. Ако той работи, ще изкарам питите от хладилника ..

Сега относно положението . Както писах и преди останах с 4 от 14 кошера. Но едно е интересното нещо че най-крайния кошер продължава да страда, измират пчелите без видими причини с изкарани хоботчета. НЯма акар, няма следи от някакви заболявания .. Той е на 3 рамки и има запечатано пило. Но смъртноста трябваше вече да е приключила....

По интересното обаче е че от тези 4 има един супер супер силен кошер, който явно иска да компенсира за всички останали.. Чак човек да се почуди ...

Аз ги третирах за нозаметоза, още отпреди време но забравих да пиша.

Това с пчелите ще е велика работа и ако прогнозите за измирането са мрачни, аз съм сигурен че това няма да се случи. Това ще е последното животно което ще изчезне.

Потребител
    Регистриран
    31.03.2023
    Тъкмо изкараните хоботчета са признак, който особено силно дава повод да се разсъждава в посока натравяне. Нозема, акари, гнилцови заболявания, глад и т.н. нямат нищо общо с изкарани хоботчета. Ако е съпътстван и с дезориентирано поведение на пчелите, още повече накланя везните към тази хипотеза. Ако и в района, където пчеларстваш има и други пчелини със същите проблеми, вече може да си сигурен, че това е проблема.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Ами засега при мен е че този силния кошер е много силен, носи днес все едно е на главна паша. Отварях го да го разширя и се движи добре, напук на времето, като се има предвид че не съм полагал специални грижи за него. Имам още един слаб, който има признаци на засилване, но другите стоят слаби и вяли.
    Та те са 4ри де ..

Мисля да заложа два капана към края на месеца, че то досега времето е много скапано ...Да хвана някой рояк, ама то май няма и откъде да дойде, с тая смъртност. Е има някои хора които нямат, но те са главно по youtube ... и мисля планинските района и предбалканите са добре, при тях няма проблеми ..

Тази година отива пак да е мнгоо интересна и различна. Хем забави дръвчетата, хем и не е добре с времето за тях. Та може и да няма и пловоде много много, особено както го дават това застудяване за няколко дни, та ще видим. ...

Докато миналата година се чудех как да ги съкращявам кошерите да не се разширяват, това малко като наказание по тая мисъл ми дойде. Сега борбата и посоката на гледане, ще бъдат такива че да се запазят пчелите да отцелеят . Защото не съм убеден че ако ми умрат всичките, ще се занимавам повече. Те са ми тука дошли отгоре божията като рояк, без да съм ги искал специално и затова че други няма да взимам, каквото остане ..

Така и така си пишем, според вас какъв е най-добрия вариант да си направя пчелни капани. ... Аз обикновено използвам старите кошери, нямам наблизо дървета да ги окачвам и някакви подобни варианти ... Някой би ли споделил какво прави той ? При мен досега нищо не се е хващало, но може би защото никога не съм имал стари пити в капана. Понеже досега все нямах, а вече имам ама пчели няма

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (1 потребител (и) и 5 гост (и))

1. Христо Димитров

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •