Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4230

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Значи двукорпусно ДБ обикновено се работи в Русия и по двама.И аз имам но са 1/4 от общия брой и не ги работя корпусно като технология а да си правя разни мамунджулъци.Но е тежко и не си е работа затова ползвам два магазина като в тия магазини имам по 3-4 плодникови рамки .Технология си ги вадя поединично и според зависи дали в отвора дали в преносно сандъче или в празен корпус а магазинните пити нормално.То и без това и да искаш не можеш да вдигне цял магазин ако има плодникови рамки вътре.
    Но гледам, че ти е в мъгла тая работа та си карай по старо му.

Мъгла ми е защото не съм стигнал до това ... Както знаеш когато не ти е дошло времето, не разбираш някои неща. Така е и при мен .. Има да уча още доста, преди да стигна до това .. Аз по - старо му не знам какво да ти кажа. ДАже и не знам кое е по старо му. Пак ще се повторя, тръгнах от един рояк и всяка една година , семействата стават все повече и по-силни, аз тепърва се уча.

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Цитат Първоначално публикувано от kaloyanv Виж публикацията
    Мъгла ми е защото не съм стигнал до това ... Както знаеш когато не ти е дошло времето, не разбираш някои неща. Така е и при мен .. Има да уча още доста, преди да стигна до това .. Аз по - старо му не знам какво да ти кажа. ДАже и не знам кое е по старо му. Пак ще се повторя, тръгнах от един рояк и всяка една година , семействата стават все повече и по-силни, аз тепърва се уча.
    Недей да мислиш, че те упреквам аз също в момента съм с мижав брой семейства просто при тия цени на горивото ми излиза скъпо хоби.Просто искам да ти подскажа, че малък брой семейства може да се гледат лесно с няколко манипулации на година.Вярно няма да имаш тия добиви но ти не се интересуваш от тях та и ти и пчелите ще сте много по-щастливи ако по- рядко се виждате.Абсолютно добронамерен съм и не се базикам всеки от нас е минал през определени етапи на развитие.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от Георги 1974 Виж публикацията
    Недей да мислиш, че те упреквам аз също в момента съм с мижав брой семейства просто при тия цени на горивото ми излиза скъпо хоби.Просто искам да ти подскажа, че малък брой семейства може да се гледат лесно с няколко манипулации на година.Вярно няма да имаш тия добиви но ти не се интересуваш от тях та и ти и пчелите ще сте много по-щастливи ако по- рядко се виждате.Абсолютно добронамерен съм и не се базикам всеки от нас е минал през определени етапи на развитие.
    Аз затова слушам и си записвам колкото и старомодно да е, понеже ако не запиша утре го забравя. Все пак това е много положително, хей така без нищо да пиша тук и да има хора които да помагат. И да благодаря, едва ли има файда, аз вече го направих , но все пак съм благодарен.

П.С - Забравих да ви напиша нещо интересно. АЗ вчера им махнах пити и сложих основи, затова че днес реших да ги подхраня леко вечерта. Този кошер, който ми се ядоса и ме нахапа по глезените вчера, още като отидох там, въпреки че аз вървя винаги отзад, ме чакаше с почести. Аз съответно бях пил 2 ракии и нямах никакви предпазни средства, обаче не ми пукаше и пчелите които ме посрещнаха, ми се завряха по косата, по ръцете, и мислех че ще ме жилят, но си казах "Е па майната му, поне не са толкова много" и както жужаха на жилене, като не им обърнах внимание, въпреки че ходих, не ме ужилиха. Явно когато семействата са по - агресивни, ключа е да не убиеш нито една пчела, като вадиш рамките и правиш прегледа, въпреки че по топло време и много пчели това е трудна работа....

Затова най-добре е да се правят прегледи по 2-3 пъти в годината, както пише по книгите

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    Аз затова слушам и си записвам колкото и старомодно да е, понеже ако не запиша утре го забравя. Все пак това е много положително, хей така без нищо да пиша тук и да има хора които да помагат. И да благодаря, едва ли има файда, аз вече го направих , но все пак съм благодарен.

П.С - Забравих да ви напиша нещо интересно. АЗ вчера им махнах пити и сложих основи, затова че днес реших да ги подхраня леко вечерта. Този кошер, който ми се ядоса и ме нахапа по глезените вчера, още като отидох там, въпреки че аз вървя винаги отзад, ме чакаше с почести. Аз съответно бях пил 2 ракии и нямах никакви предпазни средства, обаче не ми пукаше и пчелите които ме посрещнаха, ми се завряха по косата, по ръцете, и мислех че ще ме жилят, но си казах "Е па майната му, поне не са толкова много" и както жужаха на жилене, като не им обърнах внимание, въпреки че ходих, не ме ужилиха. Явно когато семействата са по - агресивни, ключа е да не убиеш нито една пчела, като вадиш рамките и правиш прегледа, въпреки че по топло време и много пчели това е трудна работа....

Затова най-добре е да се правят прегледи по 2-3 пъти в годината, както пише по книгите
    Прегледи се правят във време когато старите пчели са навън а ако няма паша и ако се работи грубо разбира се ще бъдеш нажилен.Нектара от старите пити им го върни под форма на сироп привечер без да разливаш.

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Имах още 2 кошера да погледна, пробвах към 11.00 часа, но пак не става и се отказах. Времето е топло, духа лек вятър, няма паша, пчелите се дразнят. Плодниците, вече няма да ги барам, ко ще и да роят, то си е жива мъка.

Понеже имаме към 1 декар лозе в двора, точно под кошерите, днес се бяха наблъскали в лозето и май събират само прашец, тъй като в момента цъфти на места и явно няма друго.

Така като гледам има много пчели и никакво желание за роене. .

Утре го дават още по-скапано време и други ден, с вятър и тн ..

Почетен Автор
    Регистриран
    24.07.2019
    Пчеларски район
    Харманли
    ...Понеже имаме към 1 декар лозе в двора, точно под кошерите, днес се бяха наблъскали в лозето и май събират само прашец, тъй като в момента цъфти на места и явно няма друго...
    При тия дъждове и това топло време мисля, че не е възможно да "няма друго"...

Почетен Автор
    Регистриран
    14.06.2021
    Цитат Първоначално публикувано от dvd111 Виж публикацията
    При тия дъждове и това топло време мисля, че не е възможно да "няма друго"...
    Дай идея какво, че аз не се сещам. Сигурно има по нещо малко. Въпроса е че покрай мен няма ливади, а само обработваема земя. Вътре в селото, знам ли .. има някакви неща, но мисълта ми че не е много. Глога прецъфтя и тн ...

Тези силните кошери, взеха да правят вече едни бради, там има повече пчели, уж съм отворил дъната, ама то като си беше жега. Сега малко ги подхранвам .. Тъй като сложих основи на някои семейства. Рояка от отводката , който излетя взе да го настига. Сложих там още една пита запечатано пило и мед и там е ок .. Понеже дойдох на София, съм заложил нещо като капан за всеки случай, баща ми да не се занимава. В преносното съндъче което го играе като нуклеос, сложих 2 восъчни основи , напръскани с апирой. Вътре самото сандъче, го намазах с прясна маточина .. и го сложих по дюлата, където винаги се хващат рояците. Пренесох още един кошер на място, за да е по лесно ако стане нещо. Тези които правят бради, нямат намерение да се роят поне засега. Третия е със стара майка и видях че е заложил за самосмяна. Та за него съм се приготвил, ако мине към роене.

Ето тук една снимка от акацията, ама като го пълня винаги стават мехурчета с въздух в буркана и после става едни такив малки ако се вижда. Има и едни фини черни нещица, които винаги минават през ситото и се чудя, това как може да го избегна. Дори да го оставя големия съд за 3 дни, после като започна да наливам пак влизат.

Щракнете върху изображението за по-голям размер

Име:	med_akaciq.JPG
Прегледи:      209
Размер:	149.3 KB
ID:	11295

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •