Матеев описа подробно в другата тема как се е родила идеята. Ще го направя отново щом е нужно.
Първонаално идеята е подхвърлена на Матеев от инж. Цонев. Той я сподели тук във форума и създаде първоначалния документ, който ми изпрати и аз добавих своите съображение. Той дооформи третата версия, в която се говори само за известяване. После на мен ми хрумна идеята да се създаде цялостна пчеларска информационна система с много възможности на модулен принцип. С разрешение на Матеев включих в нея и системата за известяване като модул. Така се роди идейния проект на системата АПИС. Той е качен тук във форима. Когато ме поканиха за основен лектор на една конференция по линия на ЕС реших да и дам гласност с две цели - да се създаде популярност на АПИС и да не може да се краде идеята от "доброжелатели". И се започна борбата за нейното финансиране и реализация. Тук вече щафетата пое Ростислав и доведе нещата до успешен край, макар и само за този модул на АПИС, като най-важен. Имаше доста интервюта по медиите, с които се хвалеха разни политици. Аз продължих да я разгласявам на международно ниво - запознах с нея Мария Габриел и после я презентирах на среща на пчеларите от Черноморския регион във Варна. Ростислав пък пое задачата чрез участието си в КС тя да стигне до зам.министъра на МЗХГ. Така се стигна до възлагането на нейното изграждане от БАБХ. Те от своя страна, поради липса на специалисти си наеха фирма за разработване на софтуера. Като резултат имаме Бета версията за тестове. Никой по така изброената верига не само не е получил и стотинка, но не си е правил и илюзията, че ще получи. Единствено е платено на фирмата разработик на софтуера. Колко и на кого може да се проследи в обществената поръчка.