Цитат Първоначално публикувано от julian103 Виж публикацията
Не знам защо си останал с впечатление, че Агрото си прави отводките по "лесния начин" описан в първи пост?! Човека е споделил прочетено в статия и пита дали някой от съфорумниците, с повече опит, е практикувал този метод за направа на отводка без акар (или поне с по-малко акар).
Колега, теб те интересуват лентичките с флувалинат конкретно за които ме попита в по горния пост, а и сега пак поставяш въпроса, защото всички го прескачат този момент. А какво се цели с тези лентички? Цели се това, че докато тези "безработни" пчели се сформират като рояк върху тези ленти да могат да се прочистят от акар. След това поставени в кошера само на основи да се пречистят от останал такъв и прекъсване на цикъла му на развитие. А оттук и някои други болести, както е написано в статията като се преместват на новите пити от старите заразени. Тези мерки се вземат по време на това делене за да може да се използва градежа без това да попречи при събирането на нектар както е в другите семейства. От тези мед няма да се вади.
Другото важно какво е? Това с нищо няма да помогне, ако в основния пчелин се ширят акар и болести. Трябва целия пчелин да се третира, защото само след месец, два тази отводка ще е на същия хал както и останалите кошери. А превантивни мерки с нови пити, чрез основи трябва да се правят постоянно, но мисля, че не се прави масово от пчеларите.