Добре де отводките лесно ще ги направите по мързеливия начин ама мед ще вадите ли от тях или цяло лято ще ги дондуркате и после зимата пак ще са по смотани от основните.
Ебаси мързеливата работа да го направиш за 10 мин. и после цяло лято да му трантуваш
Заслужава си метода, но за да има ефект същия сезон, трябва да се планира предварително спрямо климата и пашата в района. Ако и майката я бива, екстра. Аз имам добри записки по такова разделяне и добър резултат. Сега ги погледнах. Дончев е посочил, без достатъчно храна не се извличат плюсовете на метода. Ефекта - Семейството е било със захранен маточник!!! Голият рой, направен на 14.05. с двугодишна, но работливя майка върху пита с пило, на третия ден е събрал към 5 междурамия пчели. На 16-ия ден е изградил целия корпус и е имал 7 рамки пило. Записал съм 8, но едната е била непълна. На 48-ия ден е получил трети корпус. На 79-ия ден след сформирането му е дал 16 рутови рамки мед+ 28 изградени(добавил съм пита с прашец)+ пълноценно семейство. Целта е била юлската паша. Майката беше отлична Ф1. Направи три сезона медосбор и след това оставих пчелите да си я сменят.
Румба ти си перфекционист и подхождаш като неврохирург към всеки случай а Агрото е много ама много умен човек ама неще да си отваря пчелите.Какво ли няма да измисли да не вдигне таванката не че ако не се наложи няма да го направи ама се стреми да не го прави.Та ако го раздели на две с налитане на летящата с добавяне на пило с пчели от други няма ли да е по лесно и по ефективно а ако искаш отводака за мед има ли по добро от сборните отводки медовици на Кашковский.
П.П.Всеки си ги гледа нещата от към неговия си ъгъл което и е правилното.
Не знам защо си останал с впечатление, че Агрото си прави отводките по "лесния начин" описан в първи пост?! Човека е споделил прочетено в статия и пита дали някой от съфорумниците, с повече опит, е практикувал този метод за направа на отводка без акар (или поне с по-малко акар).![]()
Реших да живея вечно. Засега всичко върви добре.
Колега, теб те интересуват лентичките с флувалинат конкретно за които ме попита в по горния пост, а и сега пак поставяш въпроса, защото всички го прескачат този момент. А какво се цели с тези лентички? Цели се това, че докато тези "безработни" пчели се сформират като рояк върху тези ленти да могат да се прочистят от акар. След това поставени в кошера само на основи да се пречистят от останал такъв и прекъсване на цикъла му на развитие. А оттук и някои други болести, както е написано в статията като се преместват на новите пити от старите заразени. Тези мерки се вземат по време на това делене за да може да се използва градежа без това да попречи при събирането на нектар както е в другите семейства. От тези мед няма да се вади.
Другото важно какво е? Това с нищо няма да помогне, ако в основния пчелин се ширят акар и болести. Трябва целия пчелин да се третира, защото само след месец, два тази отводка ще е на същия хал както и останалите кошери. А превантивни мерки с нови пити, чрез основи трябва да се правят постоянно, но мисля, че не се прави масово от пчеларите.
Защо все искаме да извлечем полза от дадено нещо и то не само една, но и няколко? Нека първо да направим отводките, да ги направим нормални семейства, а след това ще видим какво ще правим. Ако се развият добре, ако факторите са подходящи за събиране и на мед, ще се извади и такъв. Но предимно това не се получава. Някои си фантазират, че от даден кошер се вади отводка или рояк и след това основното семейство дава два магазина мед, а отводката/рояка един. Да, да - ама не. Предимно при такава операция се действа цяло лято върху кошерите за да станат добри семейства, а на другата година се очаква и мед. Е, някой, ако е фокусник съм съгласен, но всичко зависи от фактори, които не са за пренебрегване. Моя опит е такъв: - правя отводките, създавам им условия и ги забравям.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))