Цитат Първоначално публикувано от rumenggr Виж публикацията
Заслужава си метода, но за да има ефект същия сезон, трябва да се планира предварително спрямо климата и пашата в района. Ако и майката я бива, екстра. Аз имам добри записки по такова разделяне и добър резултат. Сега ги погледнах. Дончев е посочил, без достатъчно храна не се извличат плюсовете на метода. Ефекта - Семейството е било със захранен маточник!!! Голият рой, направен на 14.05. с двугодишна, но работливя майка върху пита с пило, на третия ден е събрал към 5 междурамия пчели. На 16-ия ден е изградил целия корпус и е имал 7 рамки пило. Записал съм 8, но едната е била непълна. На 48-ия ден е получил трети корпус. На 79-ия ден след сформирането му е дал 16 рутови рамки мед+ 28 изградени(добавил съм пита с прашец)+ пълноценно семейство. Целта е била юлската паша. Майката беше отлична Ф1. Направи три сезона медосбор и след това оставих пчелите да си я сменят.
Румба ти си перфекционист и подхождаш като неврохирург към всеки случай а Агрото е много ама много умен човек ама неще да си отваря пчелите.Какво ли няма да измисли да не вдигне таванката не че ако не се наложи няма да го направи ама се стреми да не го прави.Та ако го раздели на две с налитане на летящата с добавяне на пило с пчели от други няма ли да е по лесно и по ефективно а ако искаш отводака за мед има ли по добро от сборните отводки медовици на Кашковский.
П.П.Всеки си ги гледа нещата от към неговия си ъгъл което и е правилното.