Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 316 от 677 ПърваПърва ... 216266306314315316317318326366416 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,151 до 3,160 от общо 6768
    Заслужил Автор
    Регистриран
    23.11.2014
    Пчеларски район
    krivodol
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    Аз виждам още една причина за гибелта на това семейство. Това,че е било слабо, е основната. Есента, след като е било нападнато и ограбено, вероятно е останало с недостатъчно мед в питите за нормално зимуване. Тогава е трябвало да го подхраниш с инвертиран сироп. Той не амортизира пчелите. Те щяха да си го складират в килийките на питите, където ще зимуват. Подхранване с питки през зимата при тези студове не е удачно решение. За разлика от меда и сиропа, макар и в малко количество, те съдържат кристали захар, която пчелите консумират, което ги амортизира. При толкова ниски температури, ензимите, с които те разгражда захарта, стават неактивни. Не знам какви са били питките, но е възможно при тези студове, те да са станали толкова твърди, че пчелите да не са могли да се хранят от тях.
    Естествено,получиха инверт на корем,само че нв го взимаха,махнах мюлеровата и сложих стсндсртна хранилка директно в/у рамките-същата работа,даже сега като събрах рамките,хранилката беше пълна,както я налях есента,А питката си беше мека,дадох я на друго сем. което беше почти си изяло питката от 31. 12.

VIP Автор
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Раковски
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Колкото до експеримента на Матеев, мисля че ще се провали заради факта, че нашите майки започват да снасят още по коледа, а в случая те няма да имат подходящи условия
    Майките трябва да имат обслужващ персонал.Клетката за майките беше замрежена,демек майките ще останат без свита,което наистина ще доведе до отрицателен резултат.Ако мрежата се замени с ХР,пчелите ще могат да обслужват майките,а и ще полират-дезинфекцират с прополис клетката,освен това ще изхвърлят-почистват и яйцата изпуснати от майките...С две думи-с ХР пчелите ще имат възможност да поддържат стерилна среда.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    " Семейства" които не си взимат инверта на есен нямат никакъв шанс. Това са много слаби и обикновено БОЛНИ семейства. Обединяването в случая отново е проблем. Сигурен съм, че във хранилката е имало удавени пчели. Тези семейства се унищожават, рамките има също, а останалия инвентар се дезинфекцира преди ново ползване. В случая семейството е отслабнало заради дълъг период без майка, а преди това с кекава такава и може и да не е било болно, но щом не си взима инверта шанса му е НУЛА.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
    Майките трябва да имат обслужващ персонал.Клетката за майките беше замрежена,демек майките ще останат без свита,което наистина ще доведе до отрицателен резултат.Ако мрежата се замени с ХР,пчелите ще могат да обслужват майките,а и ще полират-дезинфекцират с прополис клетката,освен това ще изхвърлят-почистват и яйцата изпуснати от майките...С две думи-с ХР пчелите ще имат възможност да поддържат стерилна среда.
    Точно в десетката. Евала.
    Не съм обмислял сериозно този експеримент и не ми беше дошло на ум. Като имам време ще се опитам да намеря темата и от там препратките към хората, които го правят и обясняват как се прави, защото съм сигурен, че в обяснението имаше точно изискване за едрината на мрежата на което аз не обърнах внимание.

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Колеги, а ако зазимим в един 12ДБл кошер 8-9-10 млади майки на по едно междурамие с пчели, отделени по между си ХР - дали не биха оцелели по-добре зимата?
    Здравейте,

Според мен: Не става! Трябва да имаш много прелки, плътна преграда, а не ХР.
    С плътната преграда, ще разделиш "семействата", с ХР пчелите ще оставят майката с най-силните феромони. Моето мнение.

Поздрави, Г. Георгиев

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Причината поради която не стана при мен е че преградата беше плътна но от страни пчелите подушваха феромоните на другите майки. Всички бяха много нервни постоянно се стремяха да излязат и да намерят вход да убият другите майки и така до като остана само една. Всичката тази гимнастика е безсмислена при положение че 1 междурамие млади пчели са предостатъчно да изкара зимата.
    Всичко опира до майката защо казват че слабо семейство + слабо семейство = слабо семейство еми защото обединяваш калпава майка с калпава майка и няма как да стане добра. За това слабо семейство се оправя като му смениш майката или го придадеш към семейство с читава майка.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Проблема с белките се реши като започнах да пускам кучето да тича из двора, вече не виждам следи и изпражнения около кошерите. Днес ходих да го нахраня че си върши добре работата и викам ще използвам момента че е -2 градуса да наслагам питките ама още като махнах 1вата хранилка да можа да обърна таблата веднага наскачаха да видят какво става. Та греда тази ескимоска порода пчели не се бой от студ В събота го дават -5 градуса ще пробвам тогава. Не бързам за никъде, мед все още има за това изчаквам да стане по мързеливия начин без пушилката.

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    В неделя сложих на моите по една 2,5 кг питка от инверт, пудра захар и лимонена киселина, собствено производство. За целта ползвах наскоро направени надставки от 1,5 см. за да могат да влязат питките и капаците да захапят корпусите. Е, при повечето стана. Имах проблем само с някой капаци със засек, които ще сменя вероятно още тази година. При прегледите имах опасения за 4 бр. които влизаха в графата "живите мъртви" на по 2-3 междурамия, но уви същите въпреки кучешките и продължителни студове се оказаха доста жилави и весело си жужеха отдолу под надрамъчната. Постесних ги още малко и позатоплих, като се надявам да прескочат зимата. При подхранването установих един загинал наскоро, който бе загубил майка и разкъсал кълбото, та тук-там изпълзяваше по някоя жива пчела. При останалите нямаше проблеми. На по-слабичките отгоре сложих по един найлон. Планирам да ги отворя след средата на февруари, за да видя как се справят с храната.
    Keep Walking...

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    В неделя сложих на моите по една 2,5 кг питка от инверт, пудра захар и лимонена киселина, собствено производство. За целта ползвах наскоро направени надставки от 1,5 см. за да могат да влязат питките и капаците да захапят корпусите. Е, при повечето стана. Имах проблем само с някой капаци със засек, които ще сменя вероятно още тази година. При прегледите имах опасения за 4 бр. които влизаха в графата "живите мъртви" на по 2-3 междурамия, но уви същите въпреки кучешките и продължителни студове се оказаха доста жилави и весело си жужеха отдолу под надрамъчната. Постесних ги още малко и позатоплих, като се надявам да прескочат зимата. При подхранването установих един загинал наскоро, който бе загубил майка и разкъсал кълбото, та тук-там изпълзяваше по някоя жива пчела. При останалите нямаше проблеми. На по-слабичките отгоре сложих по един найлон. Планирам да ги отворя след средата на февруари, за да видя как се справят с храната.
    От 2-3 междурамия мед ще вадиш ти се притесняваш за тях. Моите по на 1 междурамие във военни сандъци който се разковаха от всякъде и пак са живи. Все едно са на вънка само капак имат а за найлон има да чакат

Автор
    Регистриран
    06.01.2015
    Малко снимки от пчелина. Сложих им по две купешки питки на семейство плюс това си имат много мед. Разбрахме се началото на март да се видим отново в същия състав. Късата редица, третият подред от ляво на дясно е празен, но не го махам. Създава ми представа за пълнеж. 20170115_123503.jpg20170115_123603.jpg20170115_123619.jpg

Страница 316 от 677 ПърваПърва ... 216266306314315316317318326366416 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •