За който все още не е разбрал - при инвертирането на сироп с пчелен мед вие не инвертирате със самия мед, а с малкото количество ензими ИНВЕРТАЗА и ДИАСТАЗА, които се съдържат в него. Да, ама различните видове мед имат различно количество от тези ензими. Например точно най-хубавия акациев мед всъщност е с най-ниско съдържание на тези ензими. Същото важи и за всички останали видове мед, получен от някоя ПРОМИШЛЕНА ПАША (липа, кориандър, слънчоглед и т.н.). Причината е много проста - поради обилната паша пчелите нямат време многократно (100-200 пъти) да поглъщат и след това да изплюват всяка една микрокапчица нектар, като с това свое действие те я насищат с ензими. При обилна паша пчелите преминават към съкратената процедура, където капчиците се оставят по стените на килийките да съхнат на самотек. Пак се получава мед, но с много по-малко ензими.

Най-много ензими има в мановите медове или в медовете, които са направени от много силни семейства, работещи на много слаба (напр. ливадна) паша. Причината е, че много на брой пчели наливат големи количества ензими в малкото постъпващ нектар.

Като цяло в даден мед може да има диастазна активност (измерена по Готе) от 3 до 60 единици. Както сами виждате, разликата е 20 пъти. При това положение как би ви изглеждала една рецепта за инвертиране с мед, в която се казва "разбърквате сиропа между 40 и 800 дена в зависимост от меда, който използвате". Смешно, нали .....

Ето един полезен линк с повече информация по въпроса с ензимите в меда: http://fermera.bg/component/k2/item/...%B7%D0%B0.html