Инвертирането с мед по тази "рецепта" не се препоръчва по една много проста причина - в меда има прекалено малко пчелна (естествена) инвертаза. За да се инвертира цялото количество сироп ще е необходимо много-много време - може би 30-40 дена. През това време обаче ще трябва да поддържате сиропа топъл (35-40 градуса), за да може пчелната инвертаза да работи в оптимален за нея режим. Многото време на висока температура обаче ще доведе до много високи стойности на ХМФ.

И най-важното - никога няма да сте сигурни какво точно сте направили, освен ако на всеки 10 дена не давате проби за изследване на инвертните захари и на ХМФ-то.

Като цяло НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ НАПРАВИ ТОЧНА РЕЦЕПТА за този метод на инвертиране. Дори и някой пчелар да успее да направи рецепта след много експерименти и след хиляди левове, дадени на някоя лаборатория, никой друг няма да може да повтори тази рецепта, защото ще използва ДРУГ МЕД с друго вътрешно съдържание на инвертаза и диастаза. Освен това при такива нищожни количества активна съставка НАЧИНА НА РАЗБЪРКВАНЕ ЩЕ Е ОПРЕДЕЛЯЩ, но различните пчелари ще го правят по различен начин с различен интензитет.

Определяща ще е и температурата - там вероятно ще се наложи да се търси прецизен баланс между недостатъчното инвертиране и многото ХМФ, което се получава при по-голямо загряване. Този баланс обаче не можже да бъде намерен без много на брой експерименти и изследвания в лаборатория.

В заключение:
Всяка една дадена в този форум "рецепта" за инвертиране с мед, всъщност е ПОРЕДНАТА ИЗМИСЛИЦА или дори ПОРЕДНАТА САМОЗАБЛУДА по причини: 1. НЕ Е ДОКАЗАНА С ИЗСЛЕДВАНИЯ
2. НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОВТОРЕНА